Προσβάσιμος Σχεδιασμός Εκτύπωσης για άτομα με Δυσλεξία

Προσβάσιμος Σχεδιασμός Εκτύπωσης για άτομα με Δυσλεξία

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις λεγόμενες νευροδιαφορικές καταστάσεις θέτει ορισμένες προκλήσεις για τους παραγωγούς εκτυπώσεων και τους τυπογράφους.

Το 10%-15% των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζει δυσλεξία κι εξίσου 1 στους 10 ενήλικες παρουσιάζει επίσης δυσλεξία.

Με μια γρήγορη ματιά

  1. Προτάσεις μορφοποίησης κειμένου
  2. Βοηθητικό Υλικό
    1. Canon IRIScan Desk 6 Pro
    2. Σαρωτές - στυλό ανάγνωσης

Άτομα με αυτήν την ιδιαιτερότητα δυσκολεύονται να κατανοήσουν την χωροταξία μιας λέξης αλλά και των γραμμάτων που απαρτίζουν την λέξη.

Ενώ με δυσαριθμησία, δυσκολεύονται στις μαθηματικές πράξεις.

Οι δυσκολίες ατόμων με νευροδιαφορικές ιδιαιτερότητες μπορούν να τους εμποδίσουν να απολαύσουν παραδείγματος χάρην ένα μυθιστόρημα ή να περιηγηθούν στο internet, αλλά και να δημιουργούνται δυσκολίες στην εργασία τους, επειδή μια παρουσίαση σε ένα meeting είχε μακροσκελές κείμενο.

dyslexia-simulator

Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος με δυσλεξία να βλέπει ένα κείμενο μπροστά του.

Άρα είναι σαφές το ερώτημα…

Πώς μπορούν οι τυπογράφοι να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν την πρόσβαση των ατόμων με νευροδιαφορικές ιδιαιτερότητες σε βιβλία και εκτυπώσεις προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους;

Προτάσεις μορφοποίησης κειμένου

Μια έρευνα που έχει διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 600 περίπου επιχειρήσεις, έδειξε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση στο 50%, όσον αφορά την εκτύπωση διαφημιστικού υλικού μορφοποιημένο έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο από άτομα με νευροδιαφορικές ιδιαιτερότητες.

Οι μορφοποιήσεις ουσιαστικά που μπορούν να διευκολύνουν την ανάγνωση από άτομα με νευροδιαφορικές ιδιαιτερότητες δεν διαφέρουν από τα πρότυπα marketing για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Απλά tips μορφοποίησης είναι τα εξής:

  • Γραμματοσειρές που δεν είναι πυκνογραμμένες και μέγεθος 12-14

  • Η απόσταση μεταξύ των λέξεων πρέπει να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από το απλό κενό

  • Η δομή του κειμένου βοηθάει αρκετά, χρησιμοποιώντας τίτλους, bullet points και μικρές προτάσεις

  • Η χρήση ενός έγχρωμου φόντου είναι βοηθητική και θα πρέπει να αποφεύγονται φόντα με σχέδια και μοτίβα

π.χ. ένα κείμενο γραμμένο με την παρακάτω μορφή είναι πιο ευανάγνωστο από άτομο που παρουσιάζει δυσλεξία:

dyslexia

Αυτά είναι μικρά tips που μπορούν να δημιουργήσουν μια ευχάριστη εμπειρία σε άτομα με δυσλεξία.

Τέτοια tips χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε στρατηγικές marketing, σχεδιασμό ιστοσελίδων, σχεδιασμό διαφημιστικών καμπανιών, παραμένει όμως άγνωστος ακόμη στον κόσμο της εκτύπωσης…

Η πρόσβαση στην ανάγνωση από όλους δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση…απλώς είναι απαραίτητο πλεόν να λαμβάνεται υπόψη στις εκδόσεις έντυπου υλικού.

Καθώς όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει συσκευές σάρωσης σε συνδυασμό με OCR λογισμικό που βοηθούν άτομα με δυσλεξία ή άλλων μορφών νευροδιαφορικών ιδιαιτεροτήτων να επεξαργαστούν ένα έντυπο κείμενο.

Βοηθητικό Υλικό

Canon IRIScan Desk 6 Pro

Η IRIScan της Canon έχει δημιουργήσει επιτραπέζιους σαρωτές την σειρά 6 PRO παράλληλα με OCR εφαρμογή την Readiris Dyslexic 2.0

Ο συνδυασμός αυτών των δυο τεχνολογιών επιτρέπουν σε άτομα με νευροδιαφορικές ιδιαιτερότητες να σαρώσουν ένα βιβλίο και να επεξεργαστούν το σαρωμένο κείμενο στον υπολογιστή τους, αλλάζοντας την γραμματοσειρά, το φόντου ή οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.

Αυτό μπορεί να συμβεί και σε κάποιο χειρόγραφο κείμενο.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εκφώνησης από το λογισμικό του σαρωμένου κειμένου, έτσι ώστε τα άτομα αυτά να μπορέσουν να επεξεργαστούν το κείμενο λέξη-λέξη ή και πρόταση - πρόταση.

dyslexia

dyslexia

Σαρωτές - στυλό ανάγνωσης

Το στυλό ανάγνωσης (επίσης γνωστό ως σαρωτής OCR) είναι μια φορητή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να επιτρέπει την ανεξάρτητη ανάγνωση σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλεξίας και άλλες μαθησιακές δυσκολίες που βασίζονται στον γραμματισμό.

Έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με ένα μεγάλο στυλό και διαθέτουν τεχνολογία OCR (οπτική αναγνώριση χαρακτήρων) που επιτρέπει στον χρήστη να σαρώνει και να επισημαίνει οποιοδήποτε κείμενο (τόσο δακτυλογραφημένο όσο και χειρόγραφο).

Στη συνέχεια το στυλό έχει την δυνατότητα να το εκφωνήσει στον χρήστη σε πραγματικό χρόνο.

Scanmarker Reader

dyslexia

OrCam Read

dyslexia

Rocket Pen Reader Advanced

Η προσβασιμότητα στον γραπτό λόγο δεν είναι απλώς υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα σε όλους τους θησαυρούς της γνώσης. Με προσαρμοσμένες τεχνολογίες και προσεγμένο σχεδιασμό, μπορούμε να διευκολύνουμε τη ζωή και την εκπαίδευση όλων.

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σωστή εξυπηρέτησή σας

Σταμπουλόγλου Χαράλαμπος

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler