Zisopoulos - Διαχείριση Προβλημάτων Αλυσίδας Εφοδιασμού

Zisopoulos - Διαχείριση Προβλημάτων Αλυσίδας Εφοδιασμού

Οι φήμες λένε ότι τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των καθυστερήσεων παράδοσης προϊόντων βελτιώνονται. Καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2023, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάρουμε την άποψη του Αλέξη Ζησόπουλου, Product Manager στην Zisopoulos σχετικά με αυτό το ζήτημα.

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παραδόσεις παραγγελιών καθώς εισερχόμαστε στον Μάϊο του 2023;

Ζησόπουλος Αλέξης: Στα καινούργια μηχανήματα υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις. Ειδικά αν μιλήσουμε για Α4 πολυμηχανήματα, είτε έγχρωμα είτε ασπρόμαυρα, ο χρόνος παράδοσης είναι άγνωστος. Το μόνο brand που ξεκίνησε την επιστροφή του με ομαλή ροή σε αυτό το κομμάτι της αγοράς είναι η Ricoh που ακόμη και εδώ μιλάμε για ένα χρόνο παράδοσης άνω του μήνα. Σε μηχανήματα άνω των 25 σελ/ λεπτό υπάρχουν διαθέσιμα σχεδόν σε όλα τα brands ωστόσο απέχουμε 15 έως 30 ημέρες από το να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε.

Όσον αφορά τα ανακατασκευασμένα - εκεί παρατηρείται ακόμα δυσκολία σε μηχανήματα παραγωγής - άνω των 60 αντιγράφων/ λεπτό καθώς και ξηρογραφικά.

2. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε η εταιρεία σας από τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού των τελευταίων δύο ετών;

Ζησόπουλος Αλέξης: Κατά κάποιο τρόπο, είναι να περιμένουμε το απροσδόκητο. Υπήρχαν πράγματα που συνέβησαν και ήταν τόσο πολύ εκτός του ελέγχου μας, π.χ. o Covid, η καθυστέρηση παράδοσης εμπορευματοκιβωτίων από Κίνα και η πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής chips, που στην ουσία έπρεπε να ανταποκριθούμε και να ελιχθούμε με ότι είχαμε διαθέσιμο. Βελτιώσαμε την διαχείριση του stock μας μέσω των δεδομένων που είχαμε, αναλύσαμε την μελλοντική τάση και στην ουσία τροποποιήσαμε τις προβλέψεις μας. Στραφήκαμε σε κανούργιες αγορές και νέους προμηθευτές - γεγονός που μας επέτρεψε να επενδύσουμε σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

Και βέβαια - δε σταματήσαμε την επικοινωνία! Σημαντικό κομμάτι καθώς σε καταστάσεις όπως αυτές κανείς δεν επιβιώνει μόνος…

3. Αν μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σας χειρίστηκε τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και τις καθυστερήσεις παραγγελιών, τι θα κάνατε;

Δεν υπήρχανε πολλά που θα κάναμε διαφορετικά. Επικοινωνούσαμε τακτικά και ήμασταν απολύτως διαφανείς για την κατάσταση προς τους πελάτες μας. Αν δεν είχαμε απάντηση, το λέγαμε- δεν το επινοούσαμε. Αν δεν ξέραμε πότε θα εμφανιστεί ένα προϊόν, το λέγαμε. Προσπαθήσαμε να εκπαιδεύσουμε τους μεταπωλητές μας σχετικά με τα νέα προϊόντα που προσφέραμε και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μετριάσουν την κατάσταση μέσω της παράτασης των μισθώσεων, της αγοράς εναλλακτικών προϊόντων και της εκπαίδευσης του τελικού πελάτη.
Ήμασταν πραγματικά ανοιχτοί και διαφανείς σχετικά με το πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να επικοινωνούμε όσο πιο συχνά μπορούμε - τηλέφωνα, email, και on site επισκέψεις - υποστηρίζοντας τους πελάτες μας.


4. Πώς προετοιμάστηκε η εταιρεία σας από τις περσινές διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού σε περίπτωση που θα συνέβαινε ξανά μια παρόμοια κατάσταση;

Ζησόπουλος Αλέξης: Βασικά η εφαρμογή τακτικών forecasting management έχει γίνει καθημερινότητα. Λαμβάνουμε δεδομένα, προβλέπουμε (σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν λόγω των γενικών αναταράξεων στις αγορές), αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, αγοράζουμε και μετα πουλάμε. Ακούγεται πολύπλοκο δεν είναι όμως καθώς σε μεγάλο βαθμό μας οδηγούν τα νούμερα, η εμπειρία και το ένστικτο - τα οποία μέχρι στιγμής (φτου φτου) δε μας έχουν προδώσει.

Επίσης επενδύσαμε στο marketing και στην εκπαίδευση των τελικών πελατών μας. Η δημιουργία στρατηγικής μάρκετινγκ δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, ούτε η εφαρμογή της στρατηγικής μάρκετινγκ είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί μόνο το τμήμα μάρκετινγκ.

Όταν οι προβλέψεις αλλάζουν επηρεάζουν τις στρατηγικές, και όλα τα τμήματα της εταιρείας πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και τις όποιες συνέπειες. Το πώς θα επικοινωνηθεί αυτό και πώς θα το διαχειριστούν τα τμήματα πωλήσεων, marketing και after sales είναι πολύπλοκο και διόλου εύκολο καθώς επιβάλλεται να ανανεωθεί ο τρόπος σκέψης σε ένα πολύ σύντομο διάστημα και όχι σταδιακά όπως συνήθως. Το καταφέραμε όμως :)

5. Με την αλυσίδα εφοδιασμού να ρέει και πάλι, ποια προϊόντα πιστεύετε να βρουν απήχηση στους πελάτες σας ;

Ζησόπουλος Αλέξης: Έχουμε μια ανανέωση στην γκάμα των προϊόντων μας με τα νέα SmartBoards της Ricoh, τα οποία βρήκαν εύφορο έδαφος στον τομέα της εκπαίδευσης και της διαφήμισης.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλη επιτυχία με τις πιο πρόσφατα ανανεωμένες έγχρωμες και μονόχρωμες σειρές γραφείου μας - μηχανήματα από 25 έως 35 αντίγραφα το λεπτό - οι οποίες έχουν διευρυμένες αποδόσεις στο λειτουργικό κόστος και συναρπαστικό νέο λογισμικό για τη διαχείριση της συσκευής..

Και βέβαια η αγαπημένη ψηφιοποίηση. Σε αυτό το κομμάτι τρέχουμε ήδη κάποια projects με την υποστήριξη της Canon η οποία είναι πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο κομμάτι. Γενικά η επιλογή μας να συμπεριλάβουμε προϊόντα μεγάλων brand name όπως Canon, Triumph Adler και Ricoh δε μας έχει απογοητεύσει καθόλου. Εξακολουθούμε να είμαστε ευέλικτοι προσφέροντας ελκυστικά προϊόντα από κάθε brand γεγονός που εκτιμούν οι πελάτες μας και τους βοηθά και αυτούς να είναι εξίσου ευέλικτοι στις ανάγκες της αγοράς.

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σωστή εξυπηρέτησή σας

Σταμπουλόγλου Χαράλαμπος

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler