Δεν έχεις έρθει ΠΟΤΕ Δράμα (κρίμα - 🥲) γιατί σου ξεφύγαμε από τον χάρτη και δε ξέρεις για ποιο λόγο να έρθεις;
Κι όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Δράμα ανάλογα με την περίοδο που θα την επισκεφτείς!
Γρήγορη Περιήγηση
- Από που πήρε την ονομασία της η πόλη της Δράμας
- Η πλούσια φύση της Δράμας
- Τι συμβαίνει στην Δράμα
- Τι αξίζει να επισκεφτείς
- Πού θα φας στην Δράμα;
- Πού θα μείνεις
Γιατί όμως αξίζει να μας επισκεφτείς και τι πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις!
Από πού πήρε την ονομασία της η πόλη της Δράμας
Πρώτα από όλα θα ξεκινήσουμε με το πιο βασικό: H ονομασία της πόλης καθώς μας στοιχειώνει αυτή η λέξη.
Όχι λοιπόν, η πόλη δεν ονομάστηκε Δράμα λόγω κάποιου δράματος αλλά η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Ύδραμα» - «Δύραμα» λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή.
Η Δράμα είναι και η πόλη με τις περισσότερες βροχές στην Ελλάδα – βρέχει περίπου 97 μέρες τον χρόνο και αυτός είναι και ο λόγος που ο νομός μας είναι ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΣ γεμάτος με δάση και βουνά, με απίστευτες «γωνίες» που αξίζει να τις επισκεφθείς!
Αν λοιπόν είσαι φυσιολάτρης, σου αρέσουν τα βουνά, τα μονοπάτια, τα δάση και οι καταρράκτες – ο νομός μας τα έχει ΟΛΑ!
Η πλούσια φύση της Δράμας
Η φυσική ομορφιά της Δράμας είναι μοναδική και περιμένει να εξερευνηθεί! Ποιος καλύτερος τρόπος για να βυθιστείς σε αυτόν τον παράδεισο από το να ξεκινήσεις μια περιπέτεια πεζοπορίας με καταρράκτες;
Καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας
Ξεκίνησε την αναζήτησή σου από τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας, όπου τα κρυστάλλινα νερά πέφτουν σε βράχους, δημιουργώντας μια συμφωνία από εικόνες και ήχους. Ακολούθησε το μονοπάτι μέσα από πυκνά δάση, αποκαλύπτοντας micro -καταρράκτες σε κάθε στροφή.
Δάσος Ελατιάς
Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μοναδικό δάσος της Ελατιάς το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται στα 70 χλμ από την πόλη και παραπέμπει σε δάση της Βόρειας Ευρώπης! Σημύδες, οξιές, βελανιδιές, καστανιές, κέδροι, φράξοι, σκλήθρα, αγριοτριανταφυλλιές και δασικές πεύκες που φτάνουν μέχρι και 65 μέτρα ύψος συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς…
Διάλεξε την διαδρομή που θεωρείς εντυπωσιακότερη κι επισκέψου το Αρκουδόρεμα ή το Στραβόρεμα.
Αρκουδόρεμα |
|
Στραβόρεμα |
|
Φαλακρό Όρος
Μπορείς επίσης να φορέσεις τα ορειβατικά σου παπούτσια και να κάνεις μία στάση στο Φαλακρό – το οποίο όντως είναι φαλακρό (🙃🤣) – και να απολαύσεις την θέα, τα πουλιά και τα αγριολούλουδα ή εναλλακτικά να αφιερωθείς στην αναρρίχηση, σε ποδήλατο βουνού ή ακόμη και σε διαδρομές 4x4.
Τι συμβαίνει στην Δράμα
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
Μια μεγάλη διοργάνωση που πραγματοποιείται στην πόλη της Δράμας εδώ και χρόνια είναι το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, γίνονται προβολές ελληνικών και ξένων ταινιών μικρού μήκους, κινηματογραφικά αφιερώματα, σχετικά σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις και συζητήσεις.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1978 για ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και το 1995 διεθνοποιήθηκε, με σκοπό την ανάδειξη αυτής της τέχνης.
Αν είσαι λάτρης του σινεμά μην παραλείψεις αυτήν την διοργάνωση που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη και συνοδεύεται με παράλληλες εκδηλώσεις.
Ονειρούπολη
Πώς θα σου φαινόταν να περάσεις τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές μέσα σε ένα κλίμα γεμάτο λαμπιόνια, ζαχαρωτά, ζεστή σοκολάτα ή ζεστό κρασί και πολλές πολλές χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες;
Στον δημοτικό κήπο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δημιουργείται ένα χριστουγεννιάτικο χωριό, όπου μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Αη Βασίλη, να του γράψουν ένα γράμμα, να φτιάξουν μπισκότα και ξύλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Από τις 4 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου μπορείς να επισκεφτείς κάθε χρόνο την Ονειρούπολη για να βιώσεις την μαγεία των Χριστουγέννων 🎄.
Κι αν είσαι μια μέρα πιο νωρίς (3 Δεκεμβρίου), μπορείς να συμμετέχεις στο έθιμο με τα καραβάκια που έχει καθιερωθεί την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της πόλης, στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.
Μέσα σε μια μικρή λίμνη, βρίσκονται τα ερείπια χριστιανικής εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο θρύλος λέει ότι γκρεμίστηκε και βυθίστηκε μέσα στα νερά όταν οι Οθωμανοί επιχείρησαν να εισέλθουν στον ναό.
Μικροί και μεγάλοι φτιάχνουν καραβάκια από ανακυκλώσιμα και μη υλικά, στα οποία τοποθετούν κεράκια και τα αφήνουν να πλεύσουν στην λιμνούλα όπου βρίσκονται τα ερείπια της εκκλησίας.
Διονυσικά Δρώμενα
Στον τόπο του Διονύσου, τελετές και έθιμα αναβιώνουν μέσα στο εορταστικό Δωδεκαήμερο, σε 7 χωριά του νομού Δράμας.
Γιορτές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αρχαία Ελλάδα και την λατρεία προς τον θεό Διόνυσο, θεού του κρασιού και της ευθυμίας. Οι άνθρωποι τότε μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν διάφορες μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους.
Παρόμοια είναι και τα δρώμενα που συμβαίνουν από τις 5 έως και τις 8 Ιανουαρίου στα χωριά Μοναστηράκι, Βώλακα, Πετρούσα, Ξηροπόταμο, Πύργοι, Καλή Βρύση, και τα τελευταία χρόνια στο Παγονέρι.
Τα δρώμενα αυτά έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τις μεταμφιέσεις με μάσκες κατασκευασμένες από δέρματα ζώων, το ζώσιμο κουδουνιών και την περιφορά σε ολόκληρο το χωριό με την συνοδεία των τοπικών μουσικών οργάνων, όπως της γκάιντας, του νταϊρέ ή νταχαρέ και της αχλαδόσχημης λύρας.
Σκοπός των εθίμων είναι η ευετηρία, δηλαδή η έναρξη μιας καλής χρονιάς - η υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Όλοι οι μεταμφιεσμένοι φορούν κουδούνια τα οποία κουνούν, έτσι ώστε ο έντονος θόρυβος να διώξει το κακό!
Δραμοινoγνωσία
Ένα έξυπνο λογοπαίγνιο. Δράμα - Οίνος - Γευσιγνωσία.
Η Δράμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.
Στις αρχές του καλοκαιριού για μια εβδομάδα τα οινοποιεία του νομού ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, πραγματοποιώντας επισκέψεις, και όμορφα πάρτυ με κρασί, φαγητό και μουσική.
Παράλληλα στο κέντρο της πόλης θα βρεις διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.
Οινοποιεία που αξίζει να επισκεφθείς όταν έρθεις είναι:
Τι αξίζει να επισκεφτείς
Η Δράμα έχει ένα πλήθος παλαιών κτιρίων από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και από την εποχή της ακμής του καπνού στην πόλη μας.
Κάποια από αυτά τα κτίρια αναπαλαιωθηκαν και χρησιμοποιούνται ως μουσεία.
Το Μαρμάρινο Σπίτι
Οικία γνωστού καπνέμπορα, κ. Αναστασιάδη, που κατασκευάστηκε το 1875 - 1876.
Το κτήριο ονομάζεται Μαρμάρινο καθώς το υλικό της εξωτερικής του όψης είναι το μάρμαρο.
Με την πάροδο του χρόνου και μέχρι να αναπαλαιωθεί το κτίριο υπέστη πολλές μεταβολές σε σχέση με την αρχική του μορφή.
Την αναπαλαίωση του κτιρίου ανέλαβε η αρχιτέκτων Μαρία Μαγνήσαλη, με την υποστήριξη της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κύκλωψ".
Σκοπός η ανάδειξη του πρωταρχικού οικήματος, που περιλαμβάνει την οικεία, την καπναποθήκη και τον αύλειο χώρο.
Στόχος η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης της Δράμας.
Το Σαντιρβάν Τζαμί
Το Σαντιρβάν τζαμί είναι ένα ισλαμικό μνημείο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Ένα πέτρινο κτίριο με περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο.
Ανακαινίστηκε, σύμφωνα με την κεντρική επιγραφή στην είσοδό του, το 1806 από τον Μεχμέτ Αλί Αγά και λειτούργησε ως τζαμί μέχρι τη δεκαετία του '20.
Το 1927-'28 έως και το 1981 στέγασε την ιστορική τοπική εφημερίδα «Θάρρος» και ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1983.
Ωστόσο λόγω αμέλειας και φυσικής φθοράς το κτίριο άρχισε να καταρρέει και με πρωτοβουλία της εταιρείας "Raycap", το τζαμί περιήλθε στην ιδιοκτησία της με σκοπό την αναπαλαίωση του κτιρίου, με συμβατά υλικά και την ανάδειξή του.
Αν είσαι στην Δράμα τσέκαρε ποια έκθεση τρέχει και επισκέψου το γιατί πραγματικά είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!
Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας όπου εκτίθενται ευρήματα του Νομού από τη μέση παλαιολιθική περίοδο (50.000 χρόνια πριν) έως τους νεότερους χρόνους.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μη παραλείψεις να το επισκεφτείς!
Βόλτα στην πόλη
Κάτι που αξίζει να επισκεφτείς είναι οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας, για πολλούς το ωραιότερο σημείο της πόλης.
Μπορείς να περπατήσεις στο πάρκο δίπλα στα νερά και να ταΐσεις τις πάπιες (προσοχή, όχι ψωμί και γαριδάκια, αν θέλεις λίγο μαρούλι θα τις κάνει αρκετά χαρούμενες).
Τριγύρω υπάρχουν ταβέρνες και καφέ και παραπέρα προς την οδό Βενιζέλου, μικρά καφενεία και ουζερί θα σου προσφέρουν τοπικά τσίπουρα και μεζέδες..
Πού θα φας στην Δράμα;
Γίνεται να μην αναφερθούμε στο φαγητό μετά από τόσο περπάτημα και χάζεμα;
Καμία επίσκεψη στη Δράμα δεν είναι πλήρης αν δεν δοκιμάσεις την κουζίνα της.
Ποια εστιατόρια και ταβέρνες προτείνουμε εμείς;
Καθώς γευματίζεις, φρόντισε να συνδυάσεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι από τα εξαιρετικά κρασιά της Δράμας, τα τσίπουρα ή τις τοπικές μπύρες, καθώς ο νομός είναι γνωστός για την πληθώρα των παραγωγών.
Πού θα μείνεις
Κάποια από τα ξενοδοχεία που μπορούν να σε φιλοξενησουν στην πόλη μας
Εάν σου αρέσει η φύση και χρειάζεσαι ησυχία και όχι τα φώτα της πόλης, υπάρχουν οι εξής επιλογές για εσένα
-
Ξενώνας Πέτρινη Γωνιά στο Λιβαδερό
-
Αλώνι Ξενοδοχείο & Σπα στον Βώλακα
-
Ξενώνας Jeniffer στους Ταξιάρχες
Εναλλακτικά υπαρχουν αρκετά Airbnb που με μια απλή αναζήτηση μπορείς να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.
Ετοίμασε, λοιπόν τις βαλίτσες ή τον σάκο σου, κλείσε εισιτήρια ή μπες στο αυτοκίνητό σου και ΕΛΑ - σε περιμένουμε!
🙏 Ευχαριστούμε τον Ηλία Χατζηγεωργίου και την Μαρία Ζησοπούλου για τις φωτογραφίες που μας επέτρεψαν να δημοσιεύσουμε.