Πώς να γράψω το Βιογραφικό μου;

Πώς να γράψω το Βιογραφικό μου;

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε πολλές καταστάσεις που οι άνθρωποι φοβούνται και αγχώνονται περισσότερο από τη σύνταξη ενός βιογραφικού. Υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει να προσθέσεις, να επαναδιατυπώσεις, να ελέγξεις, να διπλοτσεκάρεις.



full screen

Ειδικά μετά την πανδημία, η αναζήτηση εργασίας είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι, με νέες προκλήσεις που δεν έχεις αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Για αυτό λοιπόν θεωρήσαμε σοφό να πάρουμε την συμβουλή της Χριστίνας Ζησοπούλου, Head of People στην Payrails και να σου ετοιμάσουμε ένα μικρό check list που πιστεύουμε ότι θα σου φανεί χρήσιμο στην σύνταξη του βιογραφικού σου.


Μία λίστα κάνει τα πάντα να φαίνονται λιγότερο τρομακτικά και μας δίνει ένα μπούσουλα για το πως να κινηθούμε.

Ας μπούμε όμως στο ψητό!

  1. Συμπεριέλαβε τα στοιχεία επικοινωνίας σου
  2. Προσάρμοσε το βιογραφικό σου σημείωμα στο ρόλο που σε ενδιαφέρει
  3. Περιέγραψε λεπτομερώς την εμπειρία σου
  4. Συνόψισε την εμπειρία σου σε μια ενότητα "Βασικές δεξιότητες"
  5. Σχεδίασε το βιογραφικό σου χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο που ταιριάζει στον τόνο του κλάδου σου
  6. Ενσωμάτωσε λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης εργασίας
  7. Έλεγξε τη γραμματική, τη συντομία και τα συγκεκριμένα ρήματα δράσης
  8. Μετάτρεψε το βιογραφικό σου σε αρχείο PDF
  9. Δημιούργησε έναν λογαριασμό στο LinkedIn

1. Συμπεριέλαβε τα σωστά στοιχεία επικοινωνίας σου

Αυτό μοιάζει δεδομένο, σωστά; Όχι απαραίτητα.

"Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσα βιογραφικά έχω λάβει με λάθος email ή τηλέφωνο επικοινωνίας", λέει η Χριστίνα Ζησοπούλου.

Βεβαιώσου ότι αναγράφεται το πλήρες όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η τοποθεσία σου.

Παρόλο που η τοποθεσία σου μπορεί να μην είναι πολύ σχετική με την ίδια τη θέση εργασίας, καθώς όλο και περισσότεροι ρόλοι είναι απομακρυσμένοι, οι εργοδότες εξακολουθούν να θέλουν να γνωρίζουν την τοποθεσία σου για φορολογικούς και νομικούς λόγους.

Τέλος, βεβαιώσου ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου είναι επαγγελματική. Ενώ η εποχή των usernames έχει περάσει, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν διευθύνσεις που δημιούργησαν πολύ πριν από την είσοδό τους στον εργασιακό τομέα.

Έχοντας αυτό κατά νου, δημιούργησε ένα απλό email με το όνομα και το επώνυμό σου. Αν είναι ήδη κατειλημμένο, σκέψου έναν εναλλακτικό συνδυασμό του ονόματος και του επιθέτου σου και, απόφυγε τα email τύπου [email protected]! 🦄🌈🧚

2. Προσάρμοσε το βιογραφικό σου σημείωμα στο ρόλο

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία είναι να χρησιμοποιούν το ίδιο βιογραφικό για κάθε ρόλο για τον οποίο κάνουν αίτηση.

Η Christina Zisopoulou συνιστά να έχεις πολλαπλές εκδόσεις βιογραφικού για κάθε κατηγορία ρόλου που σε ενδιαφέρει.

"Μην προσπαθείτε να στριμώξετε όλη την εμπειρία σας στο βιογραφικό σας, θα σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για αυτά στην συνέντευξη".

Το ίδιο ισχύει και για τη διατήρηση παλαιών ρόλων που δεν είναι πλέον σχετικοί. Αντ' αυτού, ανάφερε ρόλους που αναδεικνύουν την εμπειρία σου και δείχνουν γιατί ταιριάζεις για το συγκεκριμένο ρόλο.

3. Περιέγραψε λεπτομερώς την εμπειρία σου

Όσον αφορά την εμπειρία, υπάρχουν τα βασικά που όλοι γνωρίζουμε και αναφέρουμε: Προηγούμενες εταιρείες, τίτλοι εργασίας, εκπαίδευση και αρμοδιότητες. Υπάρχουν δύο επιπλέον λεπτομέρειες που δεν πρέπει να ξεχάσεις να προσθέσεις:

Τα αποτελέσματα που πέτυχες και τις επιβραβεύσεις που έλαβες

Πούλησε τον εαυτό σου! "Μερικές φορές, βλέπω μόνο έναν τίτλο και κανένα επίτευγμα από τον συγκεκριμένο ρόλο. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να καυχηθείς για όσα έχεις πετύχει και ας είναι λίγα!"

"Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό μέρος του βιογραφικού σημειώματος είναι να δείξετε πώς έχετε κάνει την διαφορά στον τρέχοντα και στους προηγούμενους ρόλους σας. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων αναρωτιούνται: Πώς μπορεί αυτό το άτομο να βοηθήσει στην εξέλιξη της ομάδας;"

Συμβουλές για το βιογραφικό

  • Χρησιμοποιήσε ρήματα δράσης.
    Αντί για "εργάστηκα", γράψτε "ηγήθηκα", "διαχειρίστηκα".
    Αυτό προσθέτει εξειδίκευση στις αρμοδιότητές σας!
  • Tα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει κάθε βιογραφικό:
    • Προσωπικά στοιχεία
      • Ονοματεπωνυμο
      • Email
      • Τηλέφωνο επικοινωνίας
      • Τοποθεσία (Πόλη)
      • ΠΡΟΣΟΧΗ: H ηλικία και φωτογραφία δεν είναι πλέον απαραίτητη στο βιογραφικο
    • Επαγγελματική Προϋπηρεσία/ Εμπειρία
      Ξεκινάμε από το πιο πρόσφατο και καταλήγουμε στο παλαιότερο:
      • Όνομα Εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης
      • Χρονικό διάστημα που εργαζόσασταν εκεί (από - έως)
      • Τοποθεσία (πόλη)
      • Τίτλος εργασίας
  • Βασικές δεξιότητες
  • Εκπαίδευση
    Ξεκινάμε από το πιο πρόσφατο και καταλήγουμε στο παλαιότερο:
    • π.χ. μεταπτυχιακό, βασικό πτυχίο, σχολείο κλπ
    • Γλώσσες, Η/Υ & Ενδιαφέροντα

4. Συνόψισε την εμπειρία σου σε μια ενότητα "Βασικές δεξιότητες"

Η ενότητα με τις δεξιότητές σου είναι μία από τις πιο σημαντικές στο βιογραφικό σου. Οι HR Managers και οι αυτοματοποιημένοι σαρωτές βιογραφικών εξετάζουν αυτή την ενότητα για να αξιολογήσουν αν διαθέτεις τις σχετικές δεξιότητες.

Πρόσθεσε τις τεχνολογίες, τις δεξιότητες, τα συστήματα ή τα προγράμματα με τα οποία έχεις πρακτική εμπειρία εργασίας.

Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει εργαλεία όπως το Canva και το PhotoShop μέχρι συστήματα POS, Microsoft Office ή Google Suite.

5. Χρησιμοποίησε ένα πρότυπο/template

Σύνταξε το βιογραφικό σου χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο/template που ταιριάζει στον τόνο του κλάδου σου. Templates μπορείς να βρείς αρκετά online και κάποια από τα αγαπημένα μας είναι:

Φρόντισε να ακολουθήσεις τον τόνο που είναι πιο κατάλληλος για τον κλάδο σου - δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις ξανά τον τροχό όταν το template υπάρχει ήδη.

Τα πιο εντυπωσιακά βιογραφικά είναι τα απλά βιογραφικά. Επίλεξε ένα πρότυπο χωρίς πολλά και διαφορετικά έντονα χρώματα. Προσπάθησε να είναι διακριτά όλα τα διαφορετικά τμήματα, προσωπικές πληροφορίες, εργασιακή εμπειρία, σπουδές, βασικές δεξιότητες…

Αυτό θα βοηθήσει το εργοδότη σου να "σκανάρει" γρήγορα και αποτελεσματικά το βιογραφικό σου χωρίς να του προκαλείται σύγχυση και κούραση.

6. Πρόσεξε τις λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης εργασίας

Είναι καλό να προσέξεις λίγο παραπάνω τις λέξεις-κλειδιά από την περιγραφή της θέσης εργασίας:

Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις κατά πόσο οι δεξιότητες και η εμπειρία σου ευθυγραμμίζονται με την θέση εργασίας και πως να ενσωματώσεις στην πορεία τα αντίστοιχα δικά σου επιτεύγματα στο βιογραφικό..

7. Τσέκαρε για ορθογραφικά λάθη, στοίχιση, συντομία και συντακτικό

Ένα πράγμα που δεν θέλεις είναι ορθογραφικά λάθη στο βιογραφικό σου. Απόφυγε τις μεγάλες προτάσεις, χρησιμοποίησε bullet points και μια μίξη μεταξύ κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων.

Έτσι, το πρώτο βήμα είναι η διόρθωση του βιογραφικού σου. Μόλις το ολοκληρώσεις, άφησε το για λίγες ώρες ή ημέρες και στη συνέχεια ρίξε του άλλη μια ματιά ή μοιράσου το με κάποιο φίλο ή φίλη για να λάβεις μία δεύτερη άποψη – Because sharing is caring 😌

8. Μετάτρεψε το βιογραφικό σου σε αρχείο PDF

Φαντάσου ότι αφιέρωσες ώρες για να συντάξεις το βιογραφικό σου και σε ένα λεπτό χάνονται τα παντά καθώς το έχει ανοίξει κάποιος άλλος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν υποβάλλεις το βιογραφικό σου χρησιμοποιώντας το Word.

Αντ' αυτού, μετάτρεψε το τελικό βιογραφικό σου σε αρχείο PDF - αυτό εξασφαλίζει την εύκολη φόρτωση στις περισσότερες φόρμες πρόσληψης.

9. Δημιούργησε έναv LinkedIn Λογαριασμό

Ένας λογαριασμός στο LinkedIn σου επιτρέπει να διευρύνεις το επαγγελματικό σου δίκτυο, να έχεις πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης και να προβάλλεις τις δεξιότητες και την εμπειρία σου σε πιθανούς εργοδότες. Τι περιμένεις λοιπόν; Άνοιξε ένα λογαριασμό!

Η σύνταξη ενός επαγγελματικού βιογραφικού σημειώματος είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου να εξασφαλίσεις τη θέση εργασίας που επιθυμείς.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, όπως η αποτελεσματική δόμηση του βιογραφικού, η ανάδειξη των σχετικών δεξιοτήτων και εμπειριών και η προσαρμογή του για κάθε αίτηση, σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ένα ισχυρό έγγραφο που θα ξεχωρίζει στους δυνητικούς εργοδότες. Επιπλέον, η προσοχή στη μορφοποίηση (tip: προσπάθησε να παίξεις με τα όρια στο word θα κερδίσεις πολύ χώρο), η γραμματική και ο γενικότερος επαγγελματισμός δείχνουν αποφασιστικότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια - αρετές που όλοι οι εργοδότες αναζητούν. Να θυμάσαι, ένα καλά σχεδιασμένο βιογραφικό σημείωμα δεν είναι απλώς μια περίληψη των προσόντων σου - είναι ένα εργαλείο "marketing" που αναδεικνύει τη μοναδική σoυ αξία και σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Αφιέρωσε χρόνο για να φτιάξεις ένα ισχυρό βιογραφικό σημείωμα και άνοιξε πόρτες σε νέες ευκαιρίες στην καριέρα σου!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Εξαιρετική συνεργασία και άμεση απάντηση και αντιμετώπιση προβλημάτων και αιτημάτων!

ΣX.ΕΠ.ΠΕ.Δ.ΠΑΓΓΑΙΟΥ - 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler