Νέες ανακοινώσεις για τα drivers Εκτυπώτων από την Microsoft

Νέες ανακοινώσεις για τα drivers Εκτυπώτων από την Microsoft

Τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών αποτελούν εδώ και πολύ καιρό πηγή προβλημάτων για τους χρήστες των Windows, με ελαττώματα ασφαλείας, ζητήματα συμβατότητας και άλλα σφάλματα που κάνουν την εμπειρία χρήσης εκτυπωτών δυσάρεστη.

Η Microsoft με μια ανακοίνωσή της ανατρέπει τον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων οδήγησης στα Windows.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει όχι μόνο να τερματίσει την υποστήριξη για προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών τρίτων στα Windows, αλλά και να σταματήσει την παροχή ενημερώσεων προγραμμάτων οδήγησης εκτυπωτών μέσω του Windows Update.

Δες εδώ την ανακοίνωση

Η αλλαγή είναι σημαντική και η Microsoft σχεδιάζει την εφαρμογή της σταδιακά στα επόμενα χρόνια για να μειώσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους κατασκευαστές εκτυπωτών όσο και για τους χρήστες.

Βέβαια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, νέα μοντέλα εκτυπωτών πλέον υποστηρίζουν ασύρματη εκτύπωση ή απευθείας ασύρματη εκτύπωση (Wi-Fi Direct). Αυτό σημαίνει ότι για τους χρήστες των Windows υπάρχει λογισμικό, το Mopria, που προσφέρει έναν απλό και απρόσκοπτο τρόπο εκτύπωσης ή σάρωσης σε οποιονδήποτε πιστοποιημένο με Mopria εκτυπωτή, πολυμηχάνημα ή σαρωτή.

Εξάλου έως τώρα τα Windows κατά την εγκατάσταση ενός νέου εκτυπωτή ή σαρωτή όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση, εγκαθιστούν αυτόματα τον πιστοποιημένο εκτυπωτή ή σαρωτή Mopria.

Αν και η ανακοίνωση της Microsoft έγινε αυτόν τον μήνα, οι μεγαλύτερες αλλαγές θα ξεκινήσουν μετά από δύο χρόνια.

Το 2025 είναι που η Microsoft θα σταματήσει να προσθέτει νέα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών στο Windows Update, αν και αναφέρει ότι οι κατασκευαστές εκτυπωτών θα εξακολουθούν να μπορούν να ενημερώνουν τα υπάρχοντα προγράμματα οδήγησης.

Η αλλαγή είναι δυνατή λόγω της ενσωματωμένης υποστήριξης των Windows τόσο για εκτυπωτές USB όσο και για εκτυπωτές δικτύου, ενώ η Microsoft επισημαίνει ότι οι δυνατότητες εκτύπωσης, σάρωσης και fax των πολυμηχανημάτων θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Επιπλέον δεν υπάρχουν σχέδια για την απενεργοποίηση λειτουργιών ως αποτέλεσμα της αλλαγής.

Το χρονοδιάγραμμα αλλαγών έχει ως εξής:

Σεπτέμβριος 2023 (δηλαδή τώρα): Ανακοίνωση ότι τα παλιά προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών τρίτων κατασκευαστών για τα Windows δεν θα ενημερώνονται πλέον.
2025 Οι κατασκευαστές ενδέχεται να μην δημοσιεύουν πλέον νέα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών στο Windows Update. Τα υπάρχοντα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών μπορούν ακόμα να ενημερωθούν.
2026 Η Microsoft αλλάζει την κατάταξη των προγραμμάτων οδήγησης εκτυπωτών και ευνοεί τα τυποποιημένα προγράμματα οδήγησης.
2027 Τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών τρίτων κατασκευαστών ενδέχεται να μην ενημερώνονται πλέον μέσω του Windows Update. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι οι ενημερώσεις που διορθώνουν θέματα ασφαλείας.

Για να παραμένεις ενημερωμένος σχετικά με θέματα που αφορούν τις νεότερες εξελίξεις στον εκτυπωτικό τομέα μπορείς να εγγραφείς στο newsletter μας!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ταχεία εξυπηρέτηση στις καλύτερες τιμές. Ευχαριστούμε πολύ Ζησοπουλάκια!

Στεργιούλας Α.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler