Case Study - Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

Case Study - Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών

Γνωρίστε τον πελάτη μας

Καθημερινά, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν την προσοχή των μαθητών τους και να να τους μεταδώσουν πληροφορίες που θα τους προετοιμάσουν για το μέλλον.

Αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι οι σημερινοί μαθητές ουσιαστικά γεννιούνται με ένα tablet ή smartphone στο χέρι.

Oι εικόνες που βλέπουν καθημερινά είναι εξαιρετικά καθαρές, ευκρινείς και ζωντανές και οι πληροφορίες που αφομοιώνουν είναι διαθέσιμες με ένα απλό πάτημα, κλικ ή σάρωση.

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών, έχει κατανοήσει τα νέα δεδομένα.

Όραμα του εκπαιδευτηρίου η δημιουργία μιας Ψηφιακής Τάξης, ενισχύοντας τη μάθηση.

Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός ευέλικτου μαθησιακού περιβάλλοντος που αντανακλά τις συνήθειες της καθημερινότητας των μαθητών, ακόμη και σε περίπτωση τηλεκπαίδευσης - επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να είναι πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.

Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία είχε και τις προκλήσεις της.

Οι προϋπολογισμοί ήταν περιορισμένοι, άρα οτιδήποτε νέο έπρεπε να έχει προσιτή τιμή και εύκολο user interface για τους εκπαιδευτικούς.

Για αρχή, η τεχνολογία περιορίστηκε στις τάξεις του Γυμνασίου, με προοπτική να ενταχθεί αργότερα και στο Λύκειο.

Πρόκληση

Τα εκπαιδευτήρια αποτελούνται από 2 βαθμίδες, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τα τελευταία χρόνια, είχαν επενδύσει σε διαδραστικούς προτζέκτορες για να δώσουν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μεγαλύτερη ευελιξία και να γίνουν τα μαθήματα πιο ελκυστικά.

Όλες οι αίθουσες του Γυμνασίου ήταν εξοπλισμένες με διαδραστικό υλικό, αποτελούμενο από προτζέκτορα, υπολογιστή αίθουσας, διαδραστικό πίνακα, ηχεία, μικρόφωνα κ.λπ. Επιπλέον για να υπάρχει ορατότητα στον διαδραστικό πίνακα, έπρεπε να εφοδιαστούν οι τάξεις με κάποιου είδους σκίαση (ρολά ή κουρτίνες).

Στόχος η επένδυση σε διαδραστικό υλικό και στις τάξεις του Λυκείου, η οποία υλοποιήθηκε βεβιασμένα στην αρχή της πανδημίας του Covid για να καλυφθούν οι ανάγκες τηλεκπαίδευσης.

Για αυτόν τον λόγο προχώρησε σε ανάλογη αγορά διαδραστικού υλικολογισμικού, όπως του Γυμνασίου, με κόστος κοντά στα 15.000€, η οποία περιελάμβανε διαδραστικούς προτζέκτορες, φορητούς διαδραστικούς πίνακες, γραφίδες και ρολά σκίασης.

Κατά τη χρήση των αναφερόμενων, ήρθαν όμως αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, όπως αργή απόκριση της γραφίδας, αδυναμία σύνδεσης και επικοινωνίας της γραφίδας με τον διαδραστικό πίνακα και προβλήματα στις εγκαταστάσεις και στο χειρισμό του εξοπλισμού με συνέπεια να χάνεται χρόνος διδασκαλίας και να προκαλείται δυσφορία τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές.

Σε ένα καθιερωμένο follow up αναφέρθηκε στη Zisopoulos το πρόβλημα διδασκαλίας που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο στις αίθουσες με στόχο την αναζήτηση εναλλακτικού εξοπλισμού.

infographic-case-study-aristoteleio

Λύση

Είχαμε ακριβώς τη κατάλληλη λύση - έναν Interactive Whiteboard, όπου είχαμε εγκατεστήσει το οικείο στους περισσότερους λειτουργικό σύστημα Windows.

Τα Interactive Whiteboards εξαλείφουν την ανάγκη αγοράς πρόσθετου υλικού καθώς λειτουργούν ως υπολογιστής, με διαδραστική LED οθόνη αφής 10 σημείων, διάφορων ιντσών, με ενσωματωμένα ηχεία και μικρόφωνο.

/interactive-board-vs-projector

Επιπλέον μπορούν να συνδυαστούν με τροχήλατη βάση, η οποία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς σε οποιοδήποτε χώρο του σχολείου.

Αποτέλεσμα

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο προμηθεύτηκε αρχικά 2 Ricoh Interactive Whiteboards για να συγκρίνει τις λειτουργίες του υφιστάμενου εξοπλισμού με τον νέο για ένα χρονικό διάστημα, καθώς ήθελε να βεβαιωθεί ότι επενδύει στο σωστό προϊόν.

Έπειτα από δοκιμή στην εκπαιδευτική διαδικασία, το σχολείο εξόπλισε όλες τις τάξεις του Λυκείου με Interactive Whiteboards της Ricoh.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην προμήθεια των Ricoh Interactive Whiteboards είναι:

  1. Διαδραστική οθόνη αφής 10 σημείων που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο χρησιμοποιώντας είτε τα δάχτυλά τους είτε μια γραφίδα και παράλληλα να παραμένει ο χώρος φωτεινός καθώς δεν απαιτούνται ρολά σκίασης.

  2. Εργαλεία παρουσίασης και σχεδιασμού τα οποία δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να σχεδιάζουν, να επισημαίνουν, να υπογραμμίζουν και να σχολιάζουν περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τα μαθήματα πιο ελκυστικά και διαδραστικά. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την επεξήγηση σύνθετων εννοιών.

  3. Ενσωμάτωση με εκπαιδευτικό λογισμικό. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συνέβαλε στην προμήθεια του εξοπλισμού ήταν η αξιοποίηση του λογισμικού OneNote της Microsoft, όπου καθηγητές οργανώνουν το υλικό διδασκαλίας και να το μοιράζονται με τους μαθητές τους, αφήνοντας χώρο για δημιουργία κι επιτρέποντας τη συνεργασία εντός και εκτός τάξης.

  4. Απομακρυσμένη συνεργασία. Δυνατότητα σύνδεσης μαθητών που απουσιάζουν με το Whiteboard, ώστε να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο μάθημα εξ αποστάσεως.

Ο στόχος επετεύχθει!

Tα Ricoh Interactive Whiteboards κατάφεραν να μετατρέψουν την παραδοσιακή αίθουσα σχολείου σε μια δυναμική και συνάμα συναρπαστική εμπειρία διδασκαλίας συνδεδεμένη άμεσα με την καθημερινότητα του μαθητή.

Αυτή η τεχνολογία όχι μόνο κάνει τη μάθηση πιο διαδραστική και ευχάριστη, αλλά και προσαρμόζεται σε διάφορα μαθησιακά στυλ, προωθώντας τελικά ένα πιο ελκυστικό και χωρίς αποκλεισμούς εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Παρακολούθησε το video:

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ευγενικό προσωπικό, γρήγορη εξυπηρέτηση, γνώστες αντικειμένου!

Αθανασιάδου Σ.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler