Ενημέρωση λογισμικού εκτυπωτών της HP δεν επιτρέπει τη χρήση συμβατών μελανιών

Ενημέρωση λογισμικού εκτυπωτών της HP δεν επιτρέπει τη χρήση συμβατών μελανιών

Αγοράζεις έναν εκτυπωτή ή ένα πολυμηχάνημα.

Η συμφωνία είναι αρκετά απλή: Δίνεις σε μια εταιρεία χρήματα για να αποκτήσεις τον επιθυμητό εξοπλισμό, το αγοράζεις και το μηχάνημα γίνεται δικό σου έτοιμο για χρήση.

Αν τελειώσει το μελάνι ή το toner, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στο original αναλώσιμο ή το συμβατό.

Αν, ωστόσο, το μηχάνημα που έχεις επιλέξει να αγοράσεις είναι της εταιρείας HP τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Στην πραγματικότητα, μια αυτόματη ενημέρωση υλικολογισμικού από τις αρχές του έτους κι έπειτα επιτρέπει ΜΟΝΟ την χρήση αυθεντικών HP toner ή μελανιών.

Περιοριστικό, δε νομίζετε;

Και παρόλο που στο παρελθόν έχει πληρώσει αρκετές αποζημιώσεις σε πελάτες της για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η HP λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθεί να προστατεύσει τους πελάτες της από το να εισβάλει κάποιος στα δεδομένα τους μέσω του chip ενός συμβατού αναλώσιμου. Η λεγόμενη δυναμική ασφάλεια.

Η ανακοίνωση της HP σχετικά με την ενημέρωση υλικολογισμικού:

Αυτό το υλικολογισμικό περιλαμβάνει δυναμικά μέτρα ασφαλείας, τα οποία χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν κασέτες που χρησιμοποιούν chip μη HP ή τροποποιημένα ή μη HP ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ο εκτυπωτής προορίζεται να λειτουργεί μόνο με νέες ή επαναχρησιμοποιούμενες κασέτες που διαθέτουν νέο ή επαναχρησιμοποιημένο τσιπ ή κύκλωμα της HP. Οι περιοδικές ενημερώσεις υλικολογισμικού θα διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα των δυναμικών μέτρων ασφαλείας και θα μπλοκάρουν συμβατές κασέτες που λειτουργούσαν προηγουμένως.

Η ενημέρωση περιλαμβάνει επίσης έναν σύνδεσμο για να μάθεις περισσότερα σχετικά με αυτά τα "δυναμικά μέτρα ασφαλείας". Τι λέει αυτή η σελίδα:

Οι εκτυπωτές HP έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με αυθεντικά δοχεία μελάνης και toner HP. Όπως είναι σύνηθες στην επιχείρηση εκτυπώσεων, οι εκτυπωτές HP χρησιμοποιούν μια διαδικασία για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των κασετών. Σε ορισμένους εκτυπωτές HP, αυτή η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας περιλαμβάνει δυναμικά μέτρα ασφαλείας. Η δυναμική ασφάλεια βασίζεται στην ικανότητα του εκτυπωτή να επικοινωνεί με τα chip ασφαλείας ή τα ηλεκτρονικά κυκλώματα στις κασέτες. Η HP χρησιμοποιεί δυναμικά μέτρα ασφαλείας για την προστασία της ποιότητας της εμπειρίας των πελατών μας, τη διατήρηση της ακεραιότητας των συστημάτων εκτύπωσης και την προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας.

Όμως οι πελάτες της HP δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι με τις απαντήσεις της, κι έχει ξεσπάσει ένα "πόλεμος" στο διαδίκτυο.

Φυσικά και είναι επιθυμητό η HP να προσπαθεί να προστατέψει τους πελάτες της και να τους προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία εκτύπωσης, παρ’ όλα αυτά η απαγόρευση χρήσης συμβατών αναλωσίμων σε ένα εκτυπωτικό μηχάνημα που πλήρωσε κάποιος, καθιστώντας το άχρηστο εάν δεν χρησιμοποιήσει original αναλώσιμα, είναι ενάντια στους καταναλωτικούς νόμους.

Το διαδίκτυο έχει βουίξει πως ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι κατασκευαστές εκτυπωτών αποφάσισαν να πουλήσουν τους εκτυπωτές με ζημία και να καλύψουν την οποιαδήποτε διαφορά πουλώντας δοχεία αναλωσίμων που περιέχουν ένα από τα πιο ακριβά υγρά στον κόσμο. Δεν είναι ότι το μελάνι εκτυπωτή είναι δύσκολο να παραχθεί ή σπάνιο, απλώς αυτή είναι η τιμολογιακή πολιτική που επέλεξαν οι εταιρείες και τη "βγάζουν καθαρή" αναγκάζοντάς σας να αγοράσετε τα αναλώσιμα μόνο από αυτές.

Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένας λειτουργικός λόγος για να περιοριστεί η χρήση μελανιού τρίτων. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό trick το οποίο είναι δυστυχώς ενοχλητικό για τον τελικό πελάτη καθώς λειτουργεί περιοριστικά.

Ως αποτέλεσμα, η HP ουσιαστικά επινοεί λόγους για να αναγκάσει τους πελάτες της να χρησιμοποιούν τα δικά της μελάνια ή toner.

Και ενώ τα καθαρά έσοδα της HP από εκτυπώσεις μειώνονται, η κίνηση αυτή μοιάζει με μια απελπισμένη προσπάθεια να κλειδώσει τους χρήστες στο οικοσύστημά της.

Αυτό που μένει τελικά να δούμε, είναι πως θα ανταποκριθούν οι τελικοί χρήστες σε όλους αυτούς τους περιορισμούς.

Για να μαθαίνεις περισσότερα για τις νεότερες εξελίξεις των κατασκευαστών κάνε μια εγγραφή στο newsletter μας ώστε να τα μαθαίνεις πρώτος!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Αξιοπιστία σε σωστό χρόνο

Μακρής Σ. - Μαραγκός Α. Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler