Konica Minolta & Fujifilm - Η νέα συμμαχία στον χώρο της εκτύπωσης

Konica Minolta & Fujifilm - Η νέα συμμαχία στον χώρο της εκτύπωσης

Ο κλάδος της εκτύπωσης είναι ένας δυναμικός χώρος, όπου οι συνεργασίες και οι συμμαχίες συχνά διαμορφώνουν το τοπίο. Τα τελευταία χρόνια, μια τέτοια αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν η διάλυση της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Fujifilm και της Xerox. Ο διαχωρισμός αυτός σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής στην τεχνολογία απεικόνισης και εκτύπωσης, αλλά άνοιξε επίσης το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμμαχίες.

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Fujifilm και Xerox
  2. Fujifilm και Konica Minolta
  3. Η σύμπραξη της Fujifilm με την Konica Minolta
  4. Ποιοι οι λόγοι συμφωνίας των 2 εταιρειών

Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην μακρά διαδρομή της συνεργασίας της Fujifilm με την Xerox.

Fujifilm και Xerox

Η Fujifilm και η Xerox, δύο κολοσσοί στον κλάδο της απεικόνισης και της εκτύπωσης, είχαν μια μακροχρόνια συνεργασία που διήρκεσε δεκαετίες. Η συνεργασία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν η Xerox αναζήτησε τεχνογνωσία από τη Fujifilm για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αντιγραφής. Με την πάροδο των ετών, η σχέση άνθισε, οδηγώντας σε κοινές επιχειρήσεις και κοινές τεχνολογίες. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ο άλλοτε ισχυρός δεσμός μεταξύ των δύο εταιρειών άρχισε να παρουσιάζει σημάδια πίεσης, με τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση.

Η διάσπαση μεταξύ της Fujifilm και της Xerox προήλθε κυρίως από τις διαφορετικές επιχειρηματικές στρατηγικές τους. Η Fujifilm, ένας διαφοροποιημένος όμιλος που καλύπτει από την απεικόνιση έως την υγειονομική περίθαλψη, είχε ως στόχο να επεκτείνει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων, ενώ η Xerox παρέμεινε επικεντρωμένη σε λύσεις διαχείρισης εγγράφων.

Ακολούθησαν νομικές μάχες όταν η Xerox πρότεινε συγχώνευση με τη Fujifilm το 2018, συναντώντας την αντίσταση επενδυτών που ισχυρίζονταν υποτίμηση της Xerox και ευνοιοκρατία προς τη Fujifilm, οδηγώντας σε αγωγές και διαμάχες μετόχων.

Τελικά, η Xerox κατήγγειλε τη συμφωνία συγχώνευσης εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων, σηματοδοτώντας το επίσημο τέλος της συνεργασίας τους, αν και με παρατεταμένη πικρία, οι δύο εταιρείες χάραξαν ξεχωριστούς δρόμους προς τα εμπρός.

Fujifilm και Konica Minolta

Εν μέσω των συνεπειών της διάλυσης της συνεργασίας της με τη Xerox, η Fujifilm αναζήτησε νέους δρόμους ανάπτυξης και συνεργασίας.

Μια πρόσφατη ανακοίνωση της Konica Minolta στις 15 Απριλίου, αναφέρει την υπογραφή ενός memorandum, μεταξύ της ιδίας και της Fujifilm.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια μελέτη σκοπιμότητας για μια στρατηγική συμμαχία στους τομείς των πολυλειτουργικών εκτυπωτών (MFP), των φωτοτυπικών γραφείου και των φωτοτυπικών παραγωγής.

Η σύμπραξη

Το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της αγοράς των πολυμηχανημάτων και των εκτυπωτών απαιτεί προληπτικά μέτρα. Η Konica Minolta και η FUJIFILM Business Innovation εξετάζουν ενεργά το ενδεχόμενο μιας επιχειρηματικής συμμαχίας για να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά τους θεμέλια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός ισχυρού συστήματος εφοδιασμού για τα προϊόντα τους. Οι εταιρείες επιδιώκουν επίσης να επεκτείνουν άλλες επιχειρηματικές συμμαχίες και να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Οι κύριες λεπτομέρειες αυτών των πολλά υποσχόμενων συζητήσεων έχουν ως εξής:

  1. Επιχειρηματική συμμαχία προμηθειών
  • Μελέτη της δημιουργίας κοινής επιχείρησης για τον συντονισμό της προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων.
  1. Συμμαχία ανάπτυξης και παραγωγής toner

  2. Άλλες επιχειρηματικές συμμαχίες

  • Η συζήτηση και η συμφωνία για άλλες στρατηγικές συνεργασίες που σχετίζονται με το αντικείμενο της επιχείρησης θα εξεταστούν ξεχωριστά.

Ποιοι οι λόγοι συμφωνίας των 2 εταιρειών

Οι 2 εταιρείες αν και πολύ γνωστές η μια στον χώρο των εκτυπώσεων και η άλλη στον χώρο της απεικόνισης, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της IDC με τους πέντε κορυφαίους "παίκτες" της αγοράς.

Η εν λόγω κατάταξη οδηγείται από την HP Inc. με μερίδιο αγοράς 33,4%, την Epson με μερίδιο 22,1%, την Canon με μερίδιο 21,2% και την Brother με 9,6%.

Η κινεζική Pantum κατέλαβε την πέμπτη θέση με μερίδιο αγοράς 2,6 τοις εκατό.

Αυτό σημαίνει ότι η Fujifilm και η Konica Minolta έχουν η καθεμία ένα μικροσκοπικό μερίδιο αγοράς και βρίσκονται χαμηλότερα κατά 11,1% έναντι των "άλλων" προμηθευτών που σημειώνει η IDC.

Αυτή η μικρή παρουσία στην αγορά καθιστά σίγουρα δύσκολο για τις δύο ιαπωνικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν ανεξάρτητες προσπάθειες ανάπτυξης προϊόντων ή να πετύχουν καλές συμφωνίες από τους προμηθευτές - οπότε η κοινοπραξία φαίνεται απολύτως λογική και συμφέρουσα.

Έτσι, καθώς ο κλάδος της απεικόνισης και της εκτύπωσης συνεχίζει να υφίσταται ραγδαίο μετασχηματισμό, η συνεργασία μεταξύ της Fujifilm και της Konica Minolta ενέχει τεράστιες δυνατότητες. Αγκαλιάζοντας τη συνεργασία και την καινοτομία, και οι δύο εταιρείες είναι σε καλή θέση να πλοηγηθούν στις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Μένει να αποφασιστεί ποια κουλτούρα θα επικρατήσει… της Konica Minolta ή της Fujifilm;

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Η τηλεφωνική αρχικά εξυπηρέτηση και μετά η άμεση επισκευή του εκτυπωτή σίγουρα μπορεί να αφήνει μόνο ικανοποιημένους πελάτες.

Σαράντης Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler