Windows 11 | Τί νέο υπάρχει;

Windows 11 | Τί νέο υπάρχει;

Τα Windows 11 έφτασαν και είναι κοντά μας από τις 5 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα πιο soft και πιο στρογγυλεμένο λογισμικό Windows σε σχέση με τα προηγούμενα.


full screen

Η πιο αισθητή αλλαγή είναι η τοποθέτηση του μενού Έναρξης μπροστά και στο επίκεντρο, ενώ παράλληλα καταργεί κάποια περιττά στοιχεία που έκαναν τα Windows 10 να φαίνονται κάπως ακατάστατα.

Γρήγορη περιήγηση

  1. Απαιτήσεις συστήματος
  2. Τι διαφορετικό θα δεις στα νέα Microsoft Windows 11
    1. Βελτιωμένη υποστήριξη εικονικού υπολογιστή
    2. Ευκολότερη μετάβαση από οθόνη σε φορητό υπολογιστή
    3. Προσθήκη της Microsoft Teams στη γραμμή εργασιών
    4. Βελτιωμένη υποστήριξη οθόνης αφής, φωνής και pen
    5. Ενσωμάτωση εφαρμογών Android
    6. Widgets
    7. Τεχνολογία Xbox για βελτιωμένο gaming
  3. Πώς θα εγκαταστήσεις την νέα ενημέρωση

Ενώ τα Windows 11 εισάγουν κάποιες ευπρόσδεκτες βελτιώσεις, πολλές από αυτές είναι τόσο ανεπαίσθητες που πιθανώς δεν θα τις παρατηρήσεις αν δεν τις αναζητήσεις ειδικά. Και ακόμη και οι αλλαγές που τραβούν την προσοχή, όπως το νέο κεντραρισμένο κουμπί Έναρξης, τείνουν να εξαφανίζονται στο παρασκήνιο με αξιοσημείωτη ταχύτητα.

Αλλά ίσως αυτό να είναι μέρος του σχεδίου. Η Microsoft προωθεί τα Windows 11 ως ένα ασφαλέστερο, πιο αποδοτικό λογισμικό Windows που είναι απλό στη χρήση, με ένα φιλόξενο σχεδιασμό που προορίζεται να κάνει τη χρήση του υπολογιστή για εργασία και παιχνίδι πιο εύκολη από ποτέ. Αν η μετάβαση από τα Windows 8 στα Windows 10 ήταν μια μικρή επανάσταση, η μετάβαση στα Windows 11 είναι μια βελτίωση.

Και δεδομένου ότι σχεδόν κάθε χρήστης των Windows 10 με ένα μηχάνημα που πληροί τις προϋποθέσεις θα έχει την ευκαιρία να αναβαθμιστεί δωρεάν, το μόνο που μένει στους περισσότερους από εμάς είναι να αποφασίσουμε αν ο ανανεωμένος σχεδιασμός των Windows 11 αξίζει να δαπανήσουμε χρόνο για αναβάθμιση.

Απαιτήσεις συστήματος

Ας δούμε λοιπόν τι απαιτήσεις συστήματος σε επίπεδο hardware χρειάζεται να έχει το υπολογιστικο σου σύστημα ή laptop για να “κατεβάσεις” τα νέα Windows 11

  • Επεξεργαστής (CPU): με ταχύτητα πάνω από 1GHz με 2 ή περισσότερους πυρήνες 64-bit
  • Μνήμη RAM: 4GB
  • Αποθήκευση: μεγαλύτερη από 64GB
  • Σύστημα firmware: UEFI με δυνατότητα ασφαλούς εκκίνησης
  • TPM: TPM (Trusted Platform Module) έκδοση 2.0
  • Κάρτα γραφικών: Συμβατή με DirectX 12 ή μεταγενέστερη με WDDM 2.0 οδηγό
  • Οθόνη: High definition (HD 720p) μεγαλύτερη από 9 ίντσες
  • Internet: Τα Windows 11 Home edition απαιτούν σύνδεση στο internet και έναν Microsoft λογαριασμό για να ολοκληρωθεί η ρύθμιση της συσκευής κατά την πρώτη χρήση. Η έκδοση Windows 11 Pro δεν το απαιτεί.

Αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις ο υπολογιστής σου τότε στα updates σου δεν θα εμφανιστεί η προτεινόμενη ενημέρωση.

Τι διαφορετικό θα δεις στα νέα Microsoft Windows 11

Τα Windows 11 φέρνουν ένα ολοκαίνουργιο περιβάλλον εργασίας στο λειτουργικό σύστημα, που μεταξύ μας μοιάζει λίγο στα λειτουργικα της Apple. Διαθέτει καθαρό σχεδιασμό με στρογγυλεμένες γωνίες και παστέλ αποχρώσεις. Το μενού Έναρξης βρίσκεται στο κέντρο της οθόνης μαζί με τη γραμμή εργασιών. Μπορείς όμως να τα μετακινήσεις στα αριστερά, όπως είναι στα Windows 10, αν σε βολεύει.

Βελτιωμένη υποστήριξη εικονικού υπολογιστή

Window-11-update

Η δημιουργία και η εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών εικονικών επιφανειών εργασίας είναι ευκολότερη στα Windows 11 σε σύγκριση με τα Windows 10.

Τα Windows 11 σου επιτρέπουν να δημιουργείς εικονικές επιφάνειες εργασίας εναλλάσσοντας μεταξύ αυτών επιφανειών εργασίας ταυτόχρονα για προσωπική, επαγγελματική, σχολική ή gaming χρήση, πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα κάτι που στα Windows 10 ήταν πιο δύσκολο να ρυθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί.

Ευκολότερη μετάβαση από οθόνη σε φορητό υπολογιστή

Window-11-update

Το νέο λειτουργικό σύστημα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που ονομάζονται Snap Groups και Snap Layouts, δηλαδή συλλογές εφαρμογών που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα, οι οποίες βρίσκονται στη γραμμή εργασιών και μπορούν να εμφανιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν ταυτόχρονα για ευκολότερη εναλλαγή εργασιών. Σου επιτρέπουν επίσης να συνδέσεις και να αποσυνδέσεις μια οθόνη πιο εύκολα χωρίς να χάσεις τα ανοιχτά παράθυρα.

Προσθήκη της Microsoft Teams στη γραμμή εργασιών

Window-11-update

Το Microsoft Teams ενσωματώνεται απευθείας στη γραμμή εργασιών στα Windows 11, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση. Θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στις ομάδες από τα Windows, Mac, Android ή iOS.

Βελτιωμένη υποστήριξη οθόνης αφής, φωνής και pen

Window-11-update

Η Microsoft στοχεύει να κάνει τα Windows 11 πιο εύχρηστα σε tablet σε σχέση με τα Windows 10. Για τα tablet, η Microsoft έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμπειρία αφής, με περισσότερο χώρο μεταξύ των εικονιδίων στη γραμμή εργασιών. Τα Windows 11 προσθέτουν επίσης haptics εάν χρησιμοποιείται ειδικό pen, ώστε να μπορείς να αισθάνεσαι μικροδονήσεις όσο κρατάς σημειώσεις ή να σχεδιάζεις. Τέλος, έχεις την δυνατότητα φωνητικής πληκτρολόγησης και φωνητικών εντολών.

Ενσωμάτωση εφαρμογών Android

Window-11-update

Μπορείς πλέον να κατεβάζεις εφαρμογές Android στον υπολογιστή με Windows 11. Οι εφαρμογές βρίσκονται στο Microsoft Store, μέσω του Amazon Appstore. Υπήρχαν μερικοί τρόποι πρόσβασης σε εφαρμογές Android στα Windows 10, μεταξύ άλλων αν είχες ένα smartphone Samsung Galaxy, αλλά πλέον θα είναι εγγενές στο Microsoft Store. Είναι κάτι που οι χρήστες των Windows περίμεναν εδώ και χρόνια και σηματοδοτεί άλλη μια κίνηση προς τη συγχώνευση των κινητών και φορητών συσκευών.

Widgets

Window-11-update

Αν και υπάρχουν εδώ και καιρό, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης ενημέρωσης των Windows 10, μπορείς πλέον να έχεις πρόσβαση στα widgets απευθείας από τη γραμμή εργασιών.

Τεχνολογία Xbox για βελτιωμένο gaming

Window-11-update

Τα Windows 11 φέρνουν κάποιες τεχνολογικές προσθήκες από το Xbox και υιοθετούν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το Auto HDR και το DirectStorage, για να βελτιώσουν το gaming στον υπολογιστή σας.

Πώς θα εγκαταστήσεις την νέα ενημέρωση

Είναι απλό

Πήγαινε στις Ρυθμίσεις → Ενημέρωση & Ασφάλεια → Windows Update

Εάν πληροίς τα κριτήρια της Microsoft (τα οποία είναι άγνωστα προς το παρόν), τότε θα σου εμφανιστεί ένα μήνυμα ενημέρωσης σε Windows 11

Window-11-update

διαφορετικά μπορείς να περιμένεις μέχρι να σου εμφανιστεί η διαθεσιμότητα εγκατάστασης των Windows 11

“Μικρό-αναβαθμίσεις” και αλλαγές συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στο νέο λειτουργικό σύστημα Windows 11, άλλες εμφανείς και άλλες όχι και τόσο.

Η επιλογή δοκιμής των Windows 11 είναι καθαρά δική σου και οπωσδήποτε υπάρχει η επιλογή επιστρέψεις πίσω στα Windows 10.

Αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις ο υπολογιστής σου τότε στα updates σου δεν θα εμφανιστεί η προτεινόμενη ενημέρωση.

Εάν επιθυμείς να μαθαίνεις και άλλα τέτοια νέα στον κόσμο της τεχνολογίας κάνε μια εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters και να είσαι πάντα up-to-dated!!!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Αξιοπιστία σε σωστό χρόνο

Μακρής Σ. - Μαραγκός Α. Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler