Μοντέλο ανοιχτού λογισμικού στα toner από την Canon

Μοντέλο ανοιχτού λογισμικού στα toner από την Canon

Εδώ και χρόνια, οι εκτυπωτές διαθέτουν συστήματα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων που εμποδίζουν τους χρήστες να αγοράζουν μελάνια και toner τρίτων κατασκευαστών.

Γρήγορη Περιήγηση

Οι εταιρείες εκτυπωτικών μηχανημάτων προάγουν την χρήση αυθεντικών αναλωσίμων με chip και δηλώνουν ότι, "βελτιώνουν την ποιότητα και τις επιδόσεις" του εκτυπωτικού εξοπλισμού, παρέχουν "καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη" και "προστατεύουν (τον εκτυπωτικό εξοπλισμό) από πλαστά ή τρίτου κατασκευαστή δοχεία μελάνης ή toner".

Οι εταιρείες όμως δεν έχουν αναφέρει το γεγονός ότι η χρήση γνήσιων μελανιών και toner εξασφαλίζει επίσης μια επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων για αυτές.

Πρόκειται για ένα παλιό επιχειρηματικό μοντέλο - για παράδειγμα, η Gillette πουλούσε φθηνά τις λαβές των ξυραφιών της για να πουλάει περισσότερα ξυραφάκια- και είναι μια επιχειρηματική προσέγγιση που οι εταιρείες εκτυπωτών ακολουθούν πιστά.

Η Lexmark, η HP, η Canon, η Brother και άλλες εταιρείες ζητούν από τους χρήστες να αγοράζουν γνήσια μελάνια και toner.

Για να προωθήσουν τη χρήση γνήσιων μελανιών και toner, οι κατασκευαστές συνήθως ενσωματώνουν chip μέσα στα αναλώσιμα για να τα "δέχονται" οι εκτυπωτές.

Τί γίνεται όμως τώρα που η αγορά έχει έλλειψη chip

Η Canon, ήδη ενημερώνει τους πελάτες της στην Γερμανία, πώς να διορθώσουν σφάλματα και προειδοποιήσεις των εκτυπωτών της σχετικά με συμβατά μελάνια ή toner.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

To site υποστήριξης πελατών της Canon στην Γερμανία αναφέρει ότι: "Λόγω της παγκόσμιας συνεχιζόμενης έλλειψης chip, η Canon αντιμετωπίζει επί του παρόντος προκλήσεις στην προμήθεια ορισμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στα αναλώσιμα για τους εκτυπωτές, πολυμηχανήματα ή φωτοτυπικά μηχανήματα". Επιπλέον: "Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνεχή και αξιόπιστη προμήθεια αναλωσίμων, αποφασίσαμε να προμηθεύουμε αναλώσιμα χωρίς εξαρτήματα chip μέχρι να λήξει η παγκόσμια κρίση έλλειψης chip".

Σε τι χρησιμεύουν τα chip σε ένα αναλώσιμο;

toner-with-chip

Ενημερώνει τον εκτυπωτή όταν τα επίπεδα toner ή μελανιού μειώνονται. Κατ επέκταση και τον χρήστη του εκτυπωτή, έτσι ώστε να είναι σε θέση να βάλει την επόμενη παραγγελία. Είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό. Επιπλέον αποτρέπει τους χρήστες να χρησιμοποιούν συμβατά μελάνια ή toner που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα chip. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτυπωτής δεν αναγνωρίζει πόσο μελάνι ή toner υπάρχει μέσα στο δοχείο, θα υποθέσει ότι δεν έχει καθόλου και θα αρνηθεί να εκτυπώσει.

Αλλά η Canon τώρα καθώς δυσκολεύεται να προμηθευτεί chip εν μέσω της έλλειψης, κατασκευάζει τα αυθεντικά μελάνια χωρίς chip και έτσι παρόλο που έχεις πληρώσει για αυθεντικό αναλώσιμο ο εκτυπωτής σου δεν το αναγνωρίζει.

Η εταιρεία ενημερώνει τους κατόχους των Φωτοτυπικών imageRUNNER πώς να παρακάμπτουν τις δικές της προστασίες έναντι των toner που δεν διαθέτουν chip - τραγική ειρωνεία, από την άλλη θέλει θάρρος η παραδοχή της αδυναμίας και προσαρμοστικότητα σε εποχή κρίσης.

Respect to Canon…

Το λογισμικό στα συγκεκριμένα φωτοτυπικά μηχανήματα διαθέτει έναν σχετικά απλό τρόπο για να παρακάμψεις τους ελέγχους των chip. Ανάλογα με το μοντέλο, όταν εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος μετά την τοποθέτηση toner, μπορείς να πατήσεις είτε "Συμφωνώ", είτε "Κλείσιμο", είτε "OK". Όταν οι χρήστες πατούν αυτό το κουμπί, δεν έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Αντίθετα, η Canon αναφέρει ότι οι χρήστες ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι το toner δεν τους δίνει προειδοποίηση για χαμηλή στάθμη πριν αδειάσει.

Canon-toner-with-chip

Φωτογραφία: Canon

"Παρόλο που δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα εκτύπωσης όταν τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται χωρίς chip, ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες, όπως η ανίχνευση της στάθμης toner, ενδέχεται να μειωθούν", αναφέρει το site υποστήριξης πελατών της Canon.

Εάν ενδιαφέρεσαι να μαθαίνεις πρώτος για τις εξελίξεις των εκτυπωτικών εξοπλισμών γράψου εδώ

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άμεση εξυπηρέτηση σε πολύ καλές τιμές. Πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσετε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το κατάστημα σας για αυτό και σας προτείναμε και σε συνάδελφό μας.

Θώμογλου Π.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler