Ιδέες για eshop! Πώς να φροντίζεις τους πελάτες σου

Ιδέες για eshop! Πώς να φροντίζεις τους πελάτες σου

Όταν λαμβάνω ένα πακέτο, κυριαρχούν συναισθήματα προσδοκίας και ενός μικρού φόβου…


full screen

Το πακέτο που έλαβα αυτό έχω παραγγείλει;

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Τι είναι τα πακέτα φροντίδας
    1. Ευχαριστήριες κάρτες
    2. Κουπόνια - Εκπτώσεις έναντι μελλοντικών αγορών
    3. Κουπόνια σύστασης
    4. Επιπλέον ιδέες πακέτων φροντίδας

Έχω ένα μικρό συναίσθημα φόβου όταν έχω παραγγείλει πρώτη φορά από ένα eshop…δεν ξέρω ακριβώς τι έχει μέσα το πακέτο;

Η αλήθεια είναι πώς αν κάποιος παραγγέλνει πρώτη φορά από ένα eshop, παρόλο που έχει διαβάσει κριτικές για αυτό το site, εξακολουθεί να υπάρχει ένας ενδοιασμός για το αν θα έπρεπε να εμπιστευτεί το eshop.

Και παρόλο που πολλά eshops στέλνουν ακριβώς αυτό που έχω παραγγείλει, κάποιες φορές δεν φτάνει μόνο αυτό…

Τα “έξυπνα” eshops γνωρίζουν ότι έχουν την ευκαιρία να κρατήσουν έναν πελάτη και όλα εξαρτώνται από την εμπειρία αυτής της πρώτης φοράς.

Τι εννοώ; Ένα eshop έστειλε το προϊόν που συνοδεύεται από την απόδειξή του και τίποτε άλλο; Αν αυτό είναι το μόνο που έλαβε κάποιος, αυτό το eshop χάνει μια τεράστια ευκαιρία!

Μην είσαι ένας από αυτούς τους εμπόρους. Αν διαθέτεις κι εσύ ένα eshop, να τι μπορείς να κάνεις για να κρατήσεις τους πελάτες σου…

Δείξε στον πελάτη σου ότι τον φροντίζεις

Πώς μπορείς να δείξεις στους πελάτες σου ότι νοιάζεσαι; Ότι θέλεις να επιστρέψουν; Τι κάνεις για να τους παρακινήσεις να επιστρέψουν;

Πρώτον, πρόσθεσε ένα “πακέτο φροντίδας πελατών”. Μην απογοητεύεις τον πελάτη σου με τίποτα περισσότερο από μια απόδειξη που έχει μια μόνο πρόταση στο κάτω μέρος λέγοντάς του “σας ευχαριστώ για την αγορά σας”.

Βεβαιώσου ότι κάθε πελάτης, είτε πρόκειται για την πρώτη του παραγγελία είτε για τη δέκατη πέμπτη παραγγελία του, λαμβάνει ένα πακέτο φροντίδας. Διότι ακόμη και αν παραγγέλνει για δέκατη πέμπτη φορά, αν για κάποιο λόγο οι προσδοκίες του σχετικά με αυτό που παρήγγειλε υπολείπονται, έχεις την ευκαιρία να το αντισταθμίσεις.

Δε θα σου κοστίσει πολλά, ή ακόμα και καθόλου, ανάλογα με το τι θα συμπεριλάβεις. Είτε εσύ είτε ο πελάτης σου πληρώνετε ήδη το κόστος αποστολής.

Τα πακέτα φροντίδας χαμηλού ή μηδενικού κόστους μπορούν να είναι:

  • μια χειρόγραφη κάρτα με ευχαριστίες
  • εκπτωτικά κουπόνια για μελλοντικές αγορές
  • ή κουπόνια σύστασης για να τα προωθήσει ο πελάτης σου σε φίλους ή συγγενείς.

Ευχαριστήριες κάρτες

Γνωρίζοντας ότι ένας έμπορος είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο για να προσφέρει μια τέτοια στοχαστική χειρονομία μπορεί να δημιουργήσει πίστη. Ειδικά αν η ευχαριστήρια κάρτα είναι χειρόγραφη και εξατομικευμένη. Βέβαια, ανάλογα με τον όγκο εργασιών μιας επιχείρησης, αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να γίνει, οπότε θα πρέπει να αποφασίσεις αν είναι εφικτό.

Αν γίνετε όμως, ειδικά αν μόλις ξεκίνησες την επιχείρησή σου, αυτό του είδους ένθετου μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, οπότε χρησιμοποίησέ το προς όφελός σου.

Συμβουλές για ευχαριστήρια σημειώματα:

  • Χρησιμοποίησε ποιοτικό χαρτί
  • Να αναγράφει το όνομα του πελάτη.
  • Δήλωσε με σαφήνεια τις ευχαριστίες σου.
  • Δώσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε σχέση με το τι σου άρεσε στην εμπειρία.
  • Αναφέρσου ξαφνικά σε μελλοντικές συναλλαγές με τον πελάτη.
  • Κλείσε με μια επαγγελματική υπογραφή.

Κουπόνια - Εκπτώσεις έναντι μελλοντικών αγορών

Μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις μελλοντικές παραγγελίες συμπεριλαμβάνοντας μια προσφορά έκπτωσης στο πακέτο. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να στείλεις ένα κουπόνι μέσω email.

Αν θέλεις πραγματικά να αυξήσεις τις πιθανότητες για μελλοντικές δουλειές, σκέψου λίγο την ηχώ του κουπονιού στο πακέτο. Αν συμπεριλάβεις ένα κουπόνι που ενσωματώνει κάποιο FOMO (π.χ. για περιορισμένα κομμάτια ή για περιορισμένο χρόνο) ή ίσως ένα που είναι προσανατολισμένο σε εποχιακά προϊόντα.

Συμβουλές κουπονιών

  • Φόβος της απώλειας.
  • €X έναντι της επόμενης παραγγελίας σας.
  • Δωρεάν έξοδα αποστολής στην επόμενη παραγγελία σας.
  • X% έκπτωση στην επόμενη παραγγελία σας.
  • Δώρο στην επόμενη παραγγελία σας.

Γνωρίζεις το κατάστημά σου καλύτερα από τον καθένα, οπότε πρόσφερε ένα κουπόνι που λειτουργεί για εσένα.

Κουπόνια σύστασης

Μελέτες δείχνουν ότι όταν κάποιος παραπέμπεται από έναν φίλο του, έχει 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει σε αγορά.

Μια συγκεκριμένη έρευνα που έγινε από το Texas Tech αναφέρει ότι το 83% των πελατών που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι πολύ εύκολα θα σύστηναν τα αγαπημένα του προϊόντα στους φίλους του, αλλά μόνο το 29% από αυτούς το κάνει πραγματικά.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για να αποκτήσεις επιχείρηση με συστάσεις. Επομένως, θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε eshop μια στρατηγική marketing που να ενθαρρύνει τους πελάτες να αναλάβουν δράση και να το συστήσουν σε φίλους ή συγγενείς.

Και έχεις στα χέρια σου έναν απλό τρόπο για να το κάνεις. Απλά πρόσθεσε μια κάρτα παραπομπής στο πακέτο φροντίδας πελατών σου.

Έχεις κάποιες επιλογές και θα εξαρτηθεί από εσένα πώς θέλεις να το χειριστείς.

Ίσως θελήσεις να το αξιοποιήσεις ακόμη περισσότερο προσφέροντας στον πελάτη σου πρόσθετο κίνητρο για να παραπέμψει το eshop σε φίλους, προσφέροντας όχι μόνο μια απλή κάρτα για να το προωθήσουν, αλλά ένα μπόνους ή μια έκπτωση αν λάβεις μια παραγγελία από μια παραπομπή.

Ακόμη και χωρίς το προαναφερθέν πρόσθετο κίνητρο, ένα κουπόνι σύστασης μπορεί να λειτουργήσει, αν έχεις κάνει καλά τη δουλειά σας. Δηλαδή ο πελάτης σου έλαβε ακριβώς αυτό που ήθελε, έλαβε ένα ευχαριστήριο σημείωμα που τον εντυπωσίασε και έλαβε ένα κουπόνι έναντι μιας μελλοντικής αγοράς.

Θυμήσου τους αριθμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το 83% των πελατών δήλωσαν ότι θα ήταν ευτυχείς να συστήσουν έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, αλλά μόνο το 29% το κάνει. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, μήπως να σκεφτείς να προσθέσεις κουπόνια σύστασης. σε κάθε πακέτο που αποστέλλεις.

Αν τις συμπεριλάμβανες σε κάθε παραγγελία, και μόνο από μαθηματική άποψη (θεωρία πιθανοτήτων), θα μπορούσες να αυξήσεις εκθετικά τις παραγγελίες σου.

Γιατί να χάσεις μια τέτοια ευκαιρία;

Επιπλέον ιδέες

Αυτό είναι;

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσες να προσθέσεις σε ένα πακέτο εξυπηρέτησης πελατών, είναι αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω;

Και αν δεν ταιριάζουν στο είδος της επιχείρησής σου;

Υπάρχουν και άλλα...

Να κάποιες ακόμη ιδέες που μπορείς να εξετάσεις ως ενδεχόμενο για να συμπεριλάβεις στο πακέτο φροντίδας πελατών σου.

Θα κριθεί από το πόσο είναι η επιχείρησή σου σε θέση να τα προσφέρει

Δείγματα προϊόντων. Μικρά δώρα. Πληροφορίες για τη φροντίδα του προϊόντος. Οδηγούς χρήσης. Παρόμοιο διαφημιστικό υλικό

Οι ιδέες δεν εξαντλούνται ποτέ αρκεί να έχεις την διάθεση να φροντίσεις τον πελάτη σου για να ξαναπαραγγείλει από εσένα. Ανάλογα με το τι πουλάς, μπορεί να υπάρχουν πολλές επιλογές.

Σκέψου το λίγο.

Γίνε δημιουργικός!

Επιπλέον tips για το eshop σου; Κάνε μια εγγραφή εδώ

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ευγενικό προσωπικό, γρήγορη εξυπηρέτηση, γνώστες αντικειμένου!

Αθανασιάδου Σ.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler