Τι είναι η Κυκλική Οικονομία - Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τι είναι η Κυκλική Οικονομία - Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Η κυκλική οικονομία είναι ένα νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που εξασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Με την κυκλική οικονομία, προωθείτε

  • η βελτιστοποίηση των πόρων,
  • η μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών,
  • η ανάκτηση αποβλήτων μέσω της ανακύκλωσης ή της ανακατασκευής ως νέο προϊόν.

Ο στόχος της κυκλικής οικονομίας είναι επομένως η αξιοποίηση στο έπακρο των υλικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας εφαρμόζοντας τρεις βασικές αρχές:

  • μείωση,
  • επαναχρησιμοποίηση,
  • ανακύκλωση.

Με τον τρόπο αυτό, ο κύκλος ζωής των προϊόντων παρατείνεται, τα απόβλητα αξιοποιούνται και με την πάροδο του χρόνου δημιουργείται ένα πιο αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής.

Η ιδέα προκύπτει από τη μίμηση της φύσης, όπου όλα έχουν αξία και όλα χρησιμοποιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται η ισορροπία μεταξύ προόδου και βιωσιμότητας.


Πηγή: www.europarl.europa.eu

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κυκλικής και της γραμμικής οικονομίας;

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε το γραμμικό μοντέλο παραγωγής, με άλλα λόγια, εξάγουμε, παράγουμε, καταναλώνουμε και απορρίπτουμε. Ο ρυθμός της κατανάλωσης στην σημερινή κοινωνία επιταχύνεται και το μοντέλο γραμμικής οικονομίας θεωρείται πλέον μη βιώσιμο για τον πλανήτη.

Η κυκλική οικονομία καθιερώνει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, στο οποίο οι πρώτες ύλες διατηρούνται περισσότερο στους κύκλους παραγωγής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επανειλημμένα, δημιουργώντας έτσι πολύ λιγότερα απόβλητα. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η ουσία αυτού του μοντέλου είναι ότι οι πόροι διατηρούνται στην οικονομία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή τη χρήση των αποβλήτων που παράγονται, ως πρώτη ύλη για άλλες βιομηχανίες.

Ποια είναι τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας;

Προστατεύει το περιβάλλον

Μειώνει τις εκπομπές ρύπων, ελαχιστοποιεί την κατανάλωση φυσικών πόρων και μειώνει τη δημιουργία αποβλήτων.

Ωφελεί την τοπική οικονομία

Μπορεί να ωφελήσει την τοπική οικονομία με την ενθάρρυνση μοντέλων παραγωγής που βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση των κοντινών αποβλήτων ως πρώτη ύλη.

Οδηγεί στην αύξηση της απασχόλησης

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός νέου, πιο καινοτόμου και ανταγωνιστικού βιομηχανικού μοντέλου, την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Προωθεί την ανεξαρτησία πόρων

Η επαναχρησιμοποίηση τοπικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Πρακτικές κυκλικής οικονομίας στην βιομηχανία της εκτύπωσης

Κορυφαίοι κατασκευαστές εκτυπωτικών συσκευών έχουν υιοθετήσει ή προσαρμόζουν σιγά-σιγά τις διαδικασίες τους ώστε να περιλαμβάνουν πρακτικές βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας, χρησιμοποιώντας λιγότερες πρώτες ύλες και παράγοντας λιγότερα απόβλητα.

Γνωστά brand του κλάδου ευθυγραμμίζουν τους στόχους ανάπτυξης και σχεδιασμού των προϊόντων τους με εκείνους της κυκλικής οικονομίας.

Η Canon, για παράδειγμα, έχει προσπαθήσει να παράγει ελαφρύτερους και μικρότερους εκτυπωτές για να μειώσει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί.

Επιπλέον, τόσο η Canon όσο και η HP, χρησιμοποιούν τη διαδικασία ανακύκλωσης κλειστού κύκλου στα toner τους. Δηλαδή παράγονται χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η Ricoh, θέτοντας μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές όσων αφορά την κυκλική οικονομία, έχει δημιουργήσει τη σειρά greenline, ανακατασκευάζοντας μεταχειρισμένο εκτυπωτικό εξοπλισμό.

Αποσυναρμολόγηση και καθαρισμός
Τα φωτοτυπικά μηχανήματα που επιλέγονται προς ανακατασκευή, αποσυναρμολογούνται, καθαρίζονται και επιθεωρούνται. Οι πλακέτες κυκλωμάτων, τα τροφοδοτικά και άλλα μέρη ελέγχονται και επισκευάζονται ή αντικαθίστανται. Τα πλαίσια του εξοπλισμού καθαρίζονται και βάφονται και το υλικολογισμικό ενημερώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες εκδόσεις.


Ανακατασκευασμένο και επανελεγμένο
Ο εξοπλισμός συναρμολογείται εκ νέου. Γίνεται εκ νέου ένας καθαρισμός του πλαισίου. Πραγματοποιούνται αυστηρές δοκιμές όπου ελέγχονται όλες οι πηγές χαρτιού αλλά και ειδικές λειτουργίες. Η τελική δοκιμή πραγματοποιείται από ανεξάρτητους επιθεωρητές.


Έλεγχος ποιότητας
Οι ανακατασκευασμένες συσκευές υποβάλλονται σε ενδελεχή τελικό έλεγχο, που περιλαμβάνει λεπτομερή οπτικό έλεγχο και εκτεταμένες δοκιμές.
Έπειτα πωλούνται.


Η Ricoh είναι έντονα αφοσιωμένη και ευαισθητοποιημένη εταιρεία προς το περιβάλλον, έχοντας υιοθετήσει την έννοια της κυκλικής οικονομίας και δημοσιεύοντας ετήσια report.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινώνησε μαζί μας:

  • messenger
  • email
  • Πάρε μας ένα τηλέφωνο: +30 25210 81 431 / +30 6981 030899

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σωστή εξυπηρέτησή σας

Σταμπουλόγλου Χαράλαμπος

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler