Πώς η Ricoh μειώνει το κόστος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια

Πώς η Ricoh μειώνει το κόστος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια

Γρήγορη Πειήγηση

  1. Για την ιστορία
  2. Ποιες οι λύσεις
  3. Τεχνικά χαρακτηριστικά




full screen

Για την ιστορία

Τα πλαστικά σκουπίδια αποτελούν παγκόσμια ανησυχία και η Ιαπωνία έχει διαμορφώσει μια στρατηγική για την κυκλοφορία των πλαστικών πόρων. Η στρατηγική θέτει ένα ορόσημο: να επιτευχθεί 100% αξιοποίηση του χρησιμοποιημένου πλαστικού έως το 2035 με επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή με άλλα μέσα. Κατά συνέπεια, καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση της ανακύκλωσης μπουκαλιών.

Για να ανακυκλωθεί ένα πλαστικό μπουκάλι, πρέπει να αφαιρεθεί η ετικέτα από το μπουκάλι, και μετά τα απορριφθεί στον κάδο ανακύκλωσης, επειδή είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Συνήθως, ένα μπουκάλι είναι κατασκευασμένο από ρητίνη ΡΕΤ (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) ενώ η ετικέτα είναι κατασκευασμένη από διαφορετικό τύπο ρητίνης.

Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ετικέτα, προφανώς δεν θα χρειαζόταν να αφαιρεθεί κάτι για να μπορέσει να ανακυκλωθεί. Ωστόσο, απαιτείται η εμφάνιση πληροφοριών στη φιάλη, οπότε θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλα μέσα προκειμένου να εμφανίζονται οι απαραίτητες πληροφορίες.

Κάποιου είδους μελάνι είναι απαγορευτικό να εκτυπωθεί απευθείας επάνω στο μπουκάλι καθώς για την ανακύκλωση πλαστικών φιαλών απαγορεύεται η απευθείας εκτύπωση άλλων υλικών εκτός της ρητίνης PET.

Ποιες οι λύσεις

circulative-recycle

Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση laser για την δημιουργία κάποιας χάραξης ή αναγλύφου στην επιφάνεια ενός πλαστικού μπουκαλιού. Τα laser μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σχεδίαση λεπτών μοτίβων απευθείας στην επιφάνεια ενός πλαστικού μπουκαλιού, επιτρέποντας την εμφάνιση πληροφοριών χωρίς τη χρήση μελανιού. Με αυτή τη νέα εναλλακτική λύση, οι ετικέτες μπορούν να εξαλειφθούν και, επομένως, να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια και να γίνεται σωστή ανακύκλωση.

Αυτή η τεχνολογία θα ωφελήσει τους καταναλωτές, τους κατασκευαστές ποτών και τις εταιρείες ανακύκλωσης.

  • Οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να ξεκολλούν τις ετικέτες και θα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να ταξινομούν την ανακύκλωσή τους, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να ανακυκλώνουν.

  • Οι κατασκευαστές ποτών θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος εκτύπωσης των ετικετών και να κάνουν τα προϊόντα τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

  • Οι εταιρείες ανακύκλωσης θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος, καθώς δεν θα χρειάζεται πλέον να αφαιρούν τις ανεπιθύμητες ετικέτες.

Έτσι, η κυκλοφοριακή ανακύκλωση θα προωθηθεί μέσω του συντονισμού μεταξύ αυτών των τριών τομέων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Laser-Marking-on-plastic-bottles

H Ricoh έχοντας μελετήσει το φαινόμενο έχει δημιουργήσει μια νέα τεχνολογία, όπου χρησιμοποιεί μια ακτίνα laser για να σημαδέψει τα πλαστικά μπουκάλια και μπορεί να σχεδιάσει γράμματα καθώς και μοτίβα πάνω τους.

  1. Οπτική τεχνολογία

Η χάραξη με laser δεν επηρεάζει τις ιδιότητες του πλαστικού μπουκαλιού. Επηρεάζει μόνο την επιφάνεια (σε βάθος περίπου 10 μικρομέτρων).

  1. Τεχνολογία ελέγχου με laser

Η υψηλή ανάλυση επιτρέπει τη χρήση μικρών γραμμάτων (περίπου 6 pt) για τις πληροφορίες των συστατικών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν λογότυπα και εικονογραφημένα σχέδια και μοτίβα.

  1. Τεχνολογία διαδικασίας εκτύπωσης

Με τη διασπορά του φωτός μεγιστοποιήται η λευκότητα κάθε εκτύπωσης. Έτσι τα χαραγμένα γράμματα είναι εύκολα ορατά.

Για επιπλέον νέες πληροφορίες που αφορούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα μην ξεχάσεις να κάνεις μια εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνεις τα νέα πρώτος!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Η τηλεφωνική αρχικά εξυπηρέτηση και μετά η άμεση επισκευή του εκτυπωτή σίγουρα μπορεί να αφήνει μόνο ικανοποιημένους πελάτες.

Σαράντης Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler