Μπορεί το φωτοτυπικό να γίνει κίνδυνος για την ασφάλεια δεδομένων

Μπορεί το φωτοτυπικό να γίνει κίνδυνος για την ασφάλεια δεδομένων

Σε κάθε εταιρεία και σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό υπάρχουν φωτοτυπικά μηχανήματα, πολυμηχανήματα ή εκτυπωτές.




full screen

Οι χρήστες γνωρίζουν τις βασικές λειτουργίες.

Ωστόσο, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι οι συσκευές διαθέτουν συνήθως ενσωματωμένο σκληρό δίσκο και αποθηκεύουν αυτόματα δεδομένα σε αυτόν. Εάν βγάλεις μια φωτοτυπία, οι συσκευές αποθηκεύουν αυτόματα ένα αντίγραφο του πρωτότυπου εγγράφου στο σκληρό δίσκο.

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Διαγραφή δεδομένων
  2. Έλλειψη ελέγχου της ιδιωτικής ζωής
  3. Η συμβουλή μας

Με την πάροδο του χρόνου, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα αντίγραφα και αυτά συχνά περιλαμβάνουν ευαίσθητα έγγραφα, όπως ιατρικά αρχεία, νομικά έγγραφα, εκθέσεις κ.α.

Εάν οι συσκευές δεν χρειάζονται πλέον, είτε απορρίπτονται είτε πωλούνται μεταχειρισμένες.

Εάν συμβαίνει το τελευταίο και οι σκληροί δίσκοι δεν έχουν διαγραφεί με ασφάλεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες.

Τα μεταχειρισμένα φωτοτυπικά μηχανήματα και τα πολυμηχανήματα περιέχουν απόρρητα δεδομένα.

Χιλιάδες μεταχειρισμένα φωτοτυπικά μηχανήματα προσφέρονται καθημερινά στην αγορά και αλλάζουν χέρια πολύ γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αγοραστής απλώς χρησιμοποιεί τη συσκευή και δεν ενδιαφέρεται για τα αποθηκευμένα δεδομένα. Υπάρχουν όμως αρκετοί “περίεργοι τρίτοι” που γνωρίζουν ότι στον σκληρό δίσκο μπορούν να βρεθούν σημαντικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να διαβαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς προβλήματα με τη χρήση δωρεάν λογισμικού που ο χρήστης μπορεί εύκολα να κατεβάσει από το Διαδίκτυο. Οι τρίτοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να τα χρησιμοποιήσουν καταχρηστικά με διάφορους τρόπους.

Διαγραφή δεδομένων

gdpr-European-Union

Ο ιδιοκτήτης της συσκευής είναι πάντα υπεύθυνος για τη διαγραφή των δεδομένων, πριν απορρίψει ή μεταπωλήσει την συσκευή.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οι γιατροί ή οι δικηγόροι μπορούν ακόμη και να τιμωρηθούν για μια τέτοια διαρροή δεδομένων, καθώς πρέπει να διατηρούν τα ευαίσθητα δεδομένα των ασθενών και των πελατών τους ασφαλή και αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουν σε λάθος χέρια.

Οι περισσότεροι από τους θιγόμενους δεν γνωρίζουν καν για τον κίνδυνο των δεδομένων. Φυσικά, αυτή η άγνοια δεν προστατεύει από τις πιθανές συνέπειες.

Για να είστε σίγουροι, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να διαγράψει τους σκληρούς δίσκους από κάποιον ειδικό και να το επιβεβαιώσει εγγράφως. Φυσικά, οι ιδιοκτήτες μπορούν να το φροντίσουν και οι ίδιοι. Οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν για τον τρόπο διαγραφής των αντιγράφων στον σκληρό δίσκο από το εγχειρίδιο χρήσης ή τη γραμμή επικοινωνίας του κατασκευαστή. Η διαγραφή δεν αντιπροσωπεύει μεγάλη προσπάθεια και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα φωτοτυπικά μηχανήματα και τα πολυμηχανήματα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται ως φορείς δεδομένων. Όσοι ενεργούν εξ αμελείας ενδέχεται να πρέπει να πληρώσουν μεγάλο πρόστιμο και να αντιμετωπίσουν άλλες αρνητικές συνέπειες.

Εάν, για παράδειγμα, ένα ευαίσθητο πόρισμα ασθενούς περιέλθει στα χέρια τρίτου και το πρόσωπο αυτό επικοινωνήσει με τον ασθενή, ο ασθενής θα μπορούσε στη συνέχεια να απαιτήσει αποζημίωση από τον υπεύθυνο γιατρό.

Έλλειψη ελέγχου της ιδιωτικής ζωής

Η προστασία των δεδομένων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στην Ευρώπη και όχι άδικα.

Υπάρχουν αρχές και υπεύθυνοι προστασίας δεδομένων. Κανονικά, θα πρέπει να διενεργείται τακτικά δειγματοληπτικός έλεγχος σε κάθε εταιρεία όσων αφορά τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά καταστήματα και την διαχείριση προσωπικών δεδομένων που συμμορφώνονται με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στα προσωπικά δεδομένα και αναφέρεται ως GDPR. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, ο κίνδυνος ασφάλειας δεν θα πρέπει να υφίσταται καθόλου. Υπο φυσιολογικές συνθήκες, αυτό θα έπρεπε να εξελίσσεται παράλληλα με την ψηφιακή ανάπτυξη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια και η προστασία των δεδομένων είναι 20 έως 30 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο φωτοτυπικό μηχάνημα ή πολυμηχάνημα στο Διαδίκτυο και να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Η συμβουλή μας:

Όταν λήξει η μίσθωση ή ενοικίαση ή όταν θελήσετε να πουλήσετε το φωτοτυπικό ή πολυμηχάνημά σας, φροντίστε να διαγράψετε ή να σβήσετε τον σκληρό δίσκο του. Αν δε γνωρίζετε ή δε μπορείτε μονοι σας απευθυνθείτε σε παρόχους που γνωρίζουν και ζητήστε να επιβεβαιώσει εγγράφως τη διαγραφή του σκληρού δίσκου για να αποφύγετε οποιαδήποτε προβλήματα.

Επικοινώνησε μαζί μας:

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άμεση εξυπηρέτηση και καλή ποιότητα υπηρεσιών

Ευαγγελάκος Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler