Πώς να ανακυκλώσεις σωστά τον παλιό σου εκτυπωτή

Πώς να ανακυκλώσεις σωστά τον παλιό σου εκτυπωτή

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για την απόσυρση ενός ή περισσότερων εκτυπωτικών συσκευών.

Είτε η αντίστοιχη συσκευή είναι ελαττωματική και δε μπορεί να επισκευαστεί πλέον είτε έχουν αλλάξει οι αναγκες και πρέπει να εγκατασταθεί ένας πιο σύγχρονος εξοπλισμός.

Με μια γρήγορη ματιά

  1. Ανακύκλωση Εκτυπωτικών Συσκευών
  2. Ανακύκλωση Εκτυπωτικών Συσκευών με βιώσιμο τρόπο
  3. Συμπεράσματα

Ορισμένες εταιρείες μάλιστα προσαρμόζουν επίσης τακτικά τον εκτυπωτικό τους στόλο για να δημιουργήσουν ομοιόμορφες επιλογές επιχειρηματικής εκτύπωσης.




full screen

Αυτός ο οδηγός θα σε κατατοπίσει για το πώς να αποσύρεις σωστά τις εκτυπωτικές συσκευές και ποιες άλλες επιλογές έχεις.

Ανακύκλωση Εκτυπωτικών Συσκευών

Οι εκτυπωτικές συσκευές που δεν λειτουργούν πλέον ανήκουν στην κατηγορία των ηλεκτρονικών αποβλήτων απαγορεύεται η απόσυρσή τους στα οικιακά απορρίμματα.

Σύμφωνα με τον νόμο περί ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ElektroG) προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων. Η απόσυρση βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, καθώς και στη διατήρηση των σπάνιων πόρων.

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για εκτυπωτές laser, εκτυπωτές μελάνης, πολυμηχανήματα ή φωτοτυπικά μηχανήματα, πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκες συσκευές που αποτελούνται όχι μόνο από πλαστικά, αλλά και από πολλά άλλα επιβλαβή για το περιβάλλον μέρη και πολύτιμες πρώτες ύλες.

Για αυτό το λόγο, οι παραπάνω συσκευές πρέπει να αποσύρονται με κατάλληλο τρόπο, παραδίδοντάς τες σε καταστήματα συστημάτων ανακύκλωσης ή σε συμβεβλημένους παραγωγούς.

Μάλιστα κάποιοι αντιπρόσωποι θα πάρουν πίσω τον παλιό εξοπλισμό δωρεάν κατόπιν αγοράς νέου το οποίο εξασφαλίζει την ορθή ανακύκλωση αυτού.

Όταν λοιπόν αποφασίσεις να αποσύρεις τον εξοπλισμό σου, καλύτερα να ρωτήσεις εκ των προτέρων τους κατασκευαστές εκτυπωτών ή τις εταιρείες Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού σχετικά με τη διαδικασία.

Tip: Είναι σημαντικό να αφαιρείται το toner και να ανακυκλώνεται ξεχωριστά, καθώς είναι τοξικό και ταξινομείται ως επικίνδυνο απόβλητο.

toner

Ανακύκλωση Εκτυπωτικών Συσκευών με βιώσιμο τρόπο

Εάν μια εκτυπωτική συσκευή εξακολουθεί να λειτουργεί, δεν είναι απαραίτητο να απορριφθεί και να παραδοθεί σε εταιρεία ανακύκλωσης, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί με εναλλακτικούς τρόπους υπό ορισμένες συνθήκες.

Π.χ. μπορείς να πουλήσεις το φωτοτυπικό σου μηχάνημα σε κάποιον που θα είναι χρήσιμο, όπως σε έναν μεταπωλητή. Μπορείς ακόμη να προχωρήσεις με δωρεά σε κάποιον σύλλογο ή σχολείο που μπορεί να το έχει άμεση ανάγκη. Ακόμη κι αν είναι ελαττωματικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ανταλλακτικά του.

Προσοχή! Βεβαιώσου πρώτα ότι έχεις διαγράψει όλα τα δεδομένα από τον σκληρό δίσκο της συσκευής. Τα έχουμε πει σε προηγούμενο άρθρο.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μια εκτυπωτική συσκευή απαρτίζεται στο υλικό της από διάφορες πρώτες ύλες και δεν θα έπρεπε να απορρίπτεται όπως μια μπανανόφλουδα.

Στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας μια ηλεκτρονική συσκευή είναι πάντα χρήσιμη είτε ανακατασκευάζοντάς της είτε χρησιμοποιώντας τα ανταλλακτικά της μέρη για την συντήρηση άλλων προϊόντων.

Εάν σε ενδοιαφέρει να μαθαίνεις περισσότερα νέα σχετικά με τεχνολογικά νέα στην παγκόσμια αγορά μπορείς να κάνεις μια εγγραφή στο newsletter μας!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Η τηλεφωνική αρχικά εξυπηρέτηση και μετά η άμεση επισκευή του εκτυπωτή σίγουρα μπορεί να αφήνει μόνο ικανοποιημένους πελάτες.

Σαράντης Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler