Ποιός είναι ο σωστός τύπος χαρτιού για τις εκτυπώσεις σου

Ποιός είναι ο σωστός τύπος χαρτιού για τις εκτυπώσεις σου

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Ποιο χαρτί είναι ιδανικό για την δική σου εκτύπωση;
  2. Επισκόπηση των τύπων χαρτιού
  3. Χρησιμοποιήστε το χαρτί εκτύπωσης σωστά και βιώσιμα
  4. Συμπέρασμα σχετικά με την επιλογή των τύπων χαρτιού




full screen

Ποιο χαρτί είναι ιδανικό για την δική σου εκτύπωση;

Οι χρήστες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα. Δεν είναι περίεργο, διότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων χαρτιού στην αγορά.

Επιπλέον, πολλοί έχουν ήδη μια άσχημη εμπειρία σε κάποια εκτύπωση, ιδιαίτερα αν ήταν ένα απαιτικό προτζεκτ. Δεν είχε καλή ανάλυση ή τα χρώματα ήταν περίεργα, είχε κενά ή το χαρτί βγήκε κυματιστό. Ένας από τους βασικότερους λόγους που η εκτύπωση μπορεί να μην ήταν η επιθυμητή ειναι ότι χρησιμοποιήθηκε το σωστό χαρτί σε συνδυασμό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο φωτοτυπικό. Αν για παράγειγμα έχεις να εκτυπώσεις αφίσες για την επερχόμενη εκδήλωση, έχεις επιλέξει το κατάλληλο χαρτί; Το χαρτί που χρησιμοποιείται για αφίσες είναι κυρίως μεγέθους Α3 με γυαλιστερή επίστρωση και βάρους 135 grm2 και πάνω. Έχεις ρυθμίσει ορθά το φωτοτυπικό ώστε να προετοιμαστεί για την συγκεκριμένη χρήση χαρτιού; Και οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν στο συρτάρι απ’ όπου θα λάβει το κενό χαρτί προς εκτύπωση.

Εδώ θα εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των κοινών τύπων χαρτιού και θα σου δώσουμε συμβουλές σχετικά με το ποιο χαρτί εκτύπωσης είναι το κατάλληλο για κάθε τύπος εργασίας (προσκλήσεις, φυλλάδια, φωτογραφίες, τιμολόγια, εγχειρίδια, κλ.π.) αλλά και για το περιβάλλον.

Επισκόπηση των τύπων χαρτιού

toner

Οι τύποι χαρτιού διακρίνονται, μεταξύ άλλων, από το βάρος τους. Το βάρος του χαρτιού δίνεται σε g/m² (γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο) και σημαίνει ότι, για παράδειγμα, το χαρτί 80 g/m² ζυγίζει στην πραγματικότητα 80g σε επιφάνεια 1m².

Το βάρος του χαρτιού επηρεάζει την ποιότητα της εκτύπωσης, γι' αυτό και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή χαρτιού. Το βάρος 80g/m², για παράδειγμα, είναι ένας συνηθισμένος τύπος χαρτιού για καθημερινές εκτυπώσεις και αντιγραφές και συνήθως επεξεργάζεται καλά από πολλούς εκτυπωτές.

Επιπλέον διακρίνονται και από το μέγεθός τους. Το γνωστό σε όλους Α4 χαρτί (29,7 x 21 cm), που χρησιμοποιείται για τις περισσότερες εκτυπώσεις πρόχειρων ή επίσημων εγγράφων. Το Α3 (42 x 29,7 cm) χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκτύπωση σχεδίων ή αφισών. Το Α6 (14,8 x 10,5 cm) ή Α5 (21 x 14,8 cm) που είναι από τις μικρότερες διαστάσεις για εκτύπωση π.χ ιατρικών συνταγών

Οι τύποι χαρτιού διακρίνονται επίσης σε χαρτί χωρίς επίστρωση και σε χαρτί με επίστρωση. Το μη επικαλυμμένο χαρτί έχει τραχιά και ανοιχτή επιφάνεια επειδή δεν έχει επεξεργαστεί με "επίστρωση". Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το φυσικό χαρτί, το ανακυκλωμένο χαρτί και το χαρτί offset, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως χαρτί γραφείου, χαρτί αντιγραφής ή για την πλευρά γραφής των καρτ ποστάλ.

Το χαρτί με επίστρωση, από την άλλη πλευρά, έχει ένα χρώμα επίστρωσης που βελτιώνει τη γυαλάδα, τη λευκότητα και την ομαλότητα του χαρτιού. Αυτός ο τύπος μπορεί να είναι χαρτί εκτύπωσης φωτογραφιών ή χρωματιστό χαρτόνι, καθώς και χαρτί εκτύπωσης για φυλλάδια, ετικέτες κ.λπ.

Υπάρχει ακόμη και χαρτί με πολλαπλές επιστρώσεις, το οποίο είναι premium και πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, σε εκτυπώσεις τέχνης ή επαγγελματικές κάρτες.

Είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του χαρτιού, τόσο πιο ανθεκτική είναι η εκτύπωση. Αυτό ισχύει απόλυτα για επαγγελματικές κάρτες και παρόμοιες εκτυπώσεις. Μπορούν όμως να συνιστώνται και λεπτά είδη χαρτιού, κάτι που εξαρτάται από την προβλεπόμενη χρήση.

Ένα παράδειγμα είναι το λεπτό, κομψό επιστολόχαρτο 60g/m², το οποίο σίγουρα φαίνεται πιο συνεκτικό για μια πρόσκληση σε κάποιο πάρτι από το χαρτόνι με 150g/m² ή ακόμη και 300g/m².

Με μια ευρεία γκάμα τύπων χαρτιού που διατίθενται στην αγορά, μπορείς να επιλέξεις το κατάλληλο χαρτί εκτύπωσης ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται και να δημιουργήσεις όμορφες εκτυπώσεις.

Χρησιμοποιήστε το χαρτί εκτύπωσης σωστά και βιώσιμα

toner

Οι διαφορές στο χαρτί εκτύπωσης είναι αισθητές στην οπτική και επηρεάζουν φυσικά τη κατάλληλη επιλογή. Υπάρχει η λεγόμενη τιμή CIE, η οποία δηλώνει πόσο λευκό είναι ένα φύλλο χαρτιού. Το ανακυκλωμένο χαρτί εκτύπωσης, για παράδειγμα, είναι χαμηλής λευκότητας και έχει τιμή CIE 60. Καθώς η τιμή αυξάνεται, αυξάνεται και η λευκότητα του χαρτιού. Επιπλέον, παίζει ρόλο η αδιαφάνεια (ναι υπάρχει η λέξη αδιαφάνεια… δες τον ορισμό), η οποία δίνεται ως ποσοστό και δηλώνει πόσο αδιαφανές είναι το υλικό του χαρτιού. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο ιδανικότερο είναι, για παράδειγμα, για εκτυπώσεις διπλής όψης.

Αν θέλεις να παράγεις εκτυπώσεις με εικόνες ή φωτογραφίες, θα πρέπει να χρησιμοποιείς χαρτί εκτύπωσης με βάρος 100g/m² ή περισσότερο. Το χαρτί εκτύπωσης εικόνων είναι ένα από τα ειδικά χαρτιά και διατίθεται σε ματ ή γυαλιστερό επιτρέποντας πολύχρωμες εκτυπώσεις εικόνων εξαιρετικής ποιότητας.

Στην καθημερινότητα του γραφείου και για εσωτερικές υποθέσεις, ωστόσο, το χαρτί εκτύπωσης 70g/m² ή 80g/m² είναι σύνηθες και συνιστάται. Η τιμή ενός τέτοιου πακέτου φωτοτυπικού χαρτιού είναι φθηνή και μακροπρόθεσμα εξοικονομούνται πόροι με τη χρήση χαμηλού βάρους χαρτιού. Σε αντίθεση με τους εκτυπωτές inkjet, οι σύγχρονοι εκτυπωτές laser μπορούν συνήθως να το χειριστούν χωρίς προβλήματα.

Προσοχή! Για να είσαι σίγουρος και να αποφύγεις τις ενοχλητικές εμπλοκές χαρτιού, θα πρέπει να ελέγξεις τα χαρακτηριστικά προϊόντος για τον εκτυπωτή σου.

Παρεμπιπτόντως, οι εκτυπωτές laser τα πάνε πολύ καλά με το ανακυκλωμένο χαρτί και δημιουργούν καθαρές εικόνες, ακόμη και αν το φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί εκτύπωσης δεν είναι εντελώς λευκό.

Συμπέρασμα σχετικά με την επιλογή των τύπων χαρτιού

Το διαθέσιμο στο εμπόριο χαρτί φωτοτυπικών μηχανημάτων ή πολυμηχανημάτων για έγχρωμες εκτυπώσεις είναι απολύτως επαρκές ως οποιαδήποτε εκτύπωση επιθυμείς.

Επιπλέον η εκτύπωση γίνεται ακόμη πιο βιώσιμη και, πάνω απ' όλα, φιλική προς το περιβάλλον αν χρησιμοποιείς ανακυκλωμένο χαρτί.

Εάν εκκρεμούν ειδικές εκτυπώσεις ή εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, ο τύπος χαρτιού που χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του εξοπλισμού σου θα πρέπει να προσαρμόζονται στο σκοπό για τον οποίο προορίζεται, ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα εκτύπωσης, διαφορετικά ρισκάρεις κακής ποιότητα εκτυπώσεις και φθορά του εξοπλισμού σου.

Ο επί χρόνια έμπειρος τεχνικός της εταιρείας Zisopoulos Ιωάννης Παπαστεργίου επισημαίνει πώς η μη ορθή ρύθμιση του εξοπλισμού για εξειδικευμένες εκτυπώσεις μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές, παραμόρφωση αντιγράφου, καταπόνηση εσωτερικών ανταλλακτικών του εξοπλισμού με αποτέλεσμα τη φθορά του εξοπλισμού που καταλήγει στην τσέπη του πελάτη…

Πώς να τοποθετήσεις σωστά το χαρτί A4 ή Α3 στην γυάλινη επιφάνεια του φωτοτυπικού Πώς να τοποθετήσεις το πρωτότυπο έγγραφο στο τζάμι του πολυμηχανήματος

Εάν ακόμη έχεις αμφιβολίες για το ποιόν τύπο χαρτιού να επιλέξεις με βάση τις ανάγκες και τις εκτυπωτικές συσκευές που διαθέτεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας:

  • messenger

  • email

  • Πάρε μας ένα τηλέφωνο: +30 25210 81 431 / +30 6981 030899

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άμεση εξυπηρέτηση σε πολύ καλές τιμές. Πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσετε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το κατάστημα σας για αυτό και σας προτείναμε και σε συνάδελφό μας.

Θώμογλου Π.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler