Πώς να καθαρίσεις το Laptop σου σωστά

Πώς να καθαρίσεις το Laptop σου σωστά

Όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή, έτσι και τα laptop προσελκύουν σκόνη και βρωμιά. Αλλά ένα λερωμένο laptop δεν είναι μόνο ένας αισθητικός εφιάλτης - μπορεί επίσης να προκαλέσει κακές επιδόσεις και υπερθέρμανση, με αποτέλεσμα το laptop σου να υπολειτουργεί ή να υποστεί κάποια βλάβη.

Με μια γρήγορη ματιά

  1. Πώς να καθαρίσεις το πληκτρολόγιο του laptop
  2. Πώς να καθαρίσεις την οθόνη του laptop
  3. Πώς να καθαρίσεις να υπόλοιπα μέρη του laptop

4 είναι τα μέρη του laptop που πρέπει να κρατάς καθαρά.

  • Οθόνη

  • Πληκτρολόγιο

  • Εξωτερικό μέρος και Touchpad

  • Δίοδοι εξαερισμού



full screen

Έτσι με λίγη υπομονή μπορείς εύκολα να κάνεις μια ανανέωση στο laptop σου σε λιγότερο από μία ώρα, εφόσον έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, λίγο οινόπνευμα (90%-100%), μπατονέτες και ένα πανί από μικροΐνες.

Πολύ σημαντικό! Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα απενεργοποίησε το laptop και αν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα αφαίρεσέ το από την πρίζα. Περίμενε να μεταβεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς να καθαρίσεις το πληκτρολόγιο του laptop

Ήρθε η ώρα του πληκτρολογίου. Ίσως να είναι καλυμμένο με μικρούς λεκέδες και λίπος από τα δάχτυλα των χεριών σου.

Θα χρειαστείς ένα πανί από μικροΐνες, μπατονέτες και καθαρό οινόπνευμα.

Ποτέ μη χρησιμοποιείς οικιακά καθαριστικά για να καθαρίσεις ηλεκτρονικές συσκευές και μη χρησιμοποιείς ξύδι αντί για οινόπνευμα - μπορεί να εισχωρήσει στο πληκτρολόγιο και να διαβρώσει τα εξαρτήματά του.

  • Ξεκίνα με ένα στεγνό πανί μικροϊνών: Χρησιμοποίησέ το για να σκουπίσεις το πληκτρολόγιό σου ώστε να μαζέψει το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης.

  • Πάρε στα χέρια σου το οινόπνευμα: Εφάρμοσε λίγο ισοπροπυλικό οινόπνευμα 90%-100% σε μια μπατονέτα (μην το ρίξεις απευθείας στο laptop) και ξεκίνα να καθαρίζεις προσεκτικά ανάμεσα από τα πλήκτρα.

  • Στο πανί με μικροΐνες, βρες μια καθαρή μεριά και ρίξε λίγο οινόπνευμα για να αφαιρέσεις δαχτυλιές και υπολείμματα στην επιφάνεια των πλήκτρων.

Πώς να καθαρίσεις την οθόνη του laptop

Ο ακατάλληλος καθαρισμός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να καταλήξεις με μια τραυματισμένη οθόνη. Η οθόνη των laptop είναι απίστευτα ευαίσθητη. Πρέπει να καθαρίζεται σωστά και σε ημι-τακτική βάση.

Θα το κρατήσουμε αυτό απλό. Μην χρησιμοποιείς χαρτομάντηλα ή πανιά για να καθαρίσεις την οθόνη. Αφήνουν πίσω τους σκόνη και μπορεί να γρατζουνισουν την οθόνη. Μην χρησιμοποιείς οινόπνευμα, ξύδι, καθαριστικό για τζάμια ή οποιαδήποτε χημικά καθαρισμού.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να αγγίζει την οθόνη του laptop είναι ένα πανί μικροϊνών. Είναι φθηνά και μπορείς να τα προμηθευτείς από super market ή και καταστήματα που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη…

  • Σκούπισε ελαφρά την οθόνη: Πάρε το καθαρό πανί μικροϊνών και πέρασέ το πάνω από την οθόνη με απαλές οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις. Μην πιέζεις και μην κάνεις κυκλικές κινήσεις. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να αφήσεις κυκλικές μουτζούρες ή γρατζουνιές. Η ελαφριά πίεση και οι ευρείες κινήσεις είναι ιδανικές.

  • Για σκληρά, λιπαρά υπολείμματα: Εάν η οθόνη είναι ιδιαίτερα βρώμικη, βρέξε ελαφρά το πανί μικροϊνών με νερό και χρησιμοποίησε τις ίδιες κινήσεις και ελαφριά πίεση όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

  • Εάν η οθόνη σου καταλήξει πολύ υγρή, σούπισέ την απαλά με ένα καθαρό στεγνό πανί μικροϊνών.

Πώς να καθαρίσεις να υπόλοιπα μέρη του laptop

To laptop πέραν από την οθόνη και το πληκτρολόγιο έχει και άλλα μέρη που σίγουρα συγκεντρώνουν σκόνη και βρωμιά, όπως το πλαστικό μέρος του laptop αλλά και το touchpad.

  • Χρησιμοποίησε και πάλι ένα στεγνό πανί μικροϊνών για να αφαιρέσεις την σκόνη από το πλαστικό μέρος του laptop αλλά και από το touchpad.

  • Εάν βλέπεις λεκέδες που δεν φεύγουν ρίξε λίγο οινόπνευμα σε μια καθαρή επιφάνεια του πανιού και με κινήσεις κάθετες ή οριζόντιες και απαλή πίεση τρίψε την επίμονη βρωμιά.

Ένα άλλο μέρος που πρέπει να μένει καθαρό είναι οι δίοδοι εξαερισμού του laptop. Θα διαβάσεις πολύ συχνά για χρήση συμπιεσμένου αέρα.

Το τεχνικό τμήμα IT της Zisopoulos μας αποθαρρύνει να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό γιατί:

  • ενδέχεται μαζί με τον αέρα να βγάζει και μικρά σταγονίδια νερού, με αποτέλεσμα απλώς να υγροποιεί την σκόνη η οποία μπορεί να γίνει μια μάζα στο εσωτερικό του laptop και να προκαλέσει ζημιά.

  • επιπλέον μπορεί αντί να αφαιρέσει την σκόνη απλά να την τοποθετεί ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό του laptop, and guess what??? Ζημιά!

Μπορείς απλώς να χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα στη χαμηλότερη σκάλα για να αφαιρέσεις την επιφανειακή σκόνη στις διόδους.

Εάν ακούσεις περίεργους θορύβους στο εσωτερικό του, κοινώς εάν "σκούζει" το laptop σου τότε ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στο τεχνικό!

Για οποιοδήποτε πρόβλημα με το laptop σου ή κάποια απορία για τα παραπάνω μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας:

  • messenger

  • email

  • Πάρε μας ένα τηλέφωνο: +30 25210 81 431 / +30 6981 030899

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άψογη επικοινωνία, άμεση εξυπηρέτηση!

Μπάλλας - Παπαδόπουλος Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler