Τι είναι ο υπολογιστής;

Τι είναι ο υπολογιστής;

Ο υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που χειρίζεται πληροφορίες ή δεδομένα.




full screen

Έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει, να ανακτά και να επεξεργάζεται δεδομένα.

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Υλικό έναντι λογισμικού
  2. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υπολογιστών;
    1. Επιτραπέζιοι υπολογιστές - PCs
    2. Φορητοί υπολογιστές - Laptops
    3. Υπολογιστές tablet
    4. Servers
    5. Άλλοι τύποι υπολογιστών
  3. PC και Mac
    1. PCs
    2. Mac

Ίσως γνωρίζεις ήδη να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή για να πληκτρολογείς έγγραφα, να στέλνεις emails, να παίζεις παιχνίδια και να περιηγείσαι στο Web.

Μπορεί επίσης να τον χρησιμοποιείς για να επεξεργαστείς ή να δημιουργήσεις λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, ακόμη και βίντεο.

Υλικό έναντι λογισμικού

Πριν μιλήσουμε για τους διάφορους τύπους υπολογιστών, ας μιλήσουμε για δύο πράγματα που όλοι οι υπολογιστές έχουν κοινό: το υλικό (hardware) και το λογισμικό (software).

  • Το hardware είναι οποιοδήποτε μέρος του υπολογιστή έχει φυσική δομή, όπως το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι. Περιλαμβάνει επίσης όλα τα εσωτερικά μέρη του υπολογιστή, τα οποία μπορείς να δείς στην παρακάτω εικόνα.

    computer-hardware

  • Το software είναι κάθε σύνολο οδηγιών που λέει στο υλικό τι να κάνει και πώς να το κάνει. Παραδείγματα λογισμικού είναι οι περιηγητές ιστού, τα παιχνίδια και οι επεξεργαστές κειμένου.

    computer-software

Ό,τι κάνεις στον υπολογιστή σου εξαρτάται τόσο από το hardware όσο και από το software.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή μπορεί να διαβάζεις αυτό το άρθρο σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο (software) και να χρησιμοποιείς το ποντίκι (hardware) για να κάνεις κλικ από σελίδα σε σελίδα.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι υπολογιστών;

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε τη λέξη υπολογιστής, σκέφτονται έναν προσωπικό υπολογιστή, όπως έναν επιτραπέζιο - PC ή φορητό υπολογιστή - laptop.

Ωστόσο, οι υπολογιστές υπάρχουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη και εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες στην καθημερινή μας ζωή.

different-computer-types

Όταν κάνεις ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ, σαρώνεις τα ψώνια στο κατάστημα ή χρησιμοποιείς μια αριθμομηχανή, τότε χρησιμοποιείς έναν τύπο υπολογιστή.

Επιτραπέζιοι υπολογιστές - PCs

PCs

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν PC στη δουλειά, στο σπίτι και στο σχολείο. Tα PC έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται σε ένα γραφείο και συνήθως αποτελούνται από κάποια μέρη, όπως το κουτί του υπολογιστή, την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Φορητοί υπολογιστές - Laptops

Laptops

Ο δεύτερος τύπος υπολογιστή που μπορεί να σου είναι γνωστός είναι το laptop. Tα laptops είναι υπολογιστές που λειτουργούν με μπαταρία και ξεχωρίζουν για τη φορητότητά τους έναντι των PCs, επιτρέποντάς σου να τα χρησιμοποιείς σχεδόν οπουδήποτε.

Υπολογιστές tablet

Tablets

Τα tablets είναι υπολογιστές χειρός τους οποίους μπορείς να μεταφέρεις με ακόμη μεγαλύτερη άνεση από τα laptops παντού. Αντί για πληκτρολόγιο και ποντίκι, τα tablets χρησιμοποιούν μια οθόνη αφής για πληκτρολόγηση και πλοήγηση.

Servers

servers

Οι Servers μεταφέρουν πληροφορίες σε άλλους υπολογιστές σε ένα δίκτυο. Για παράδειγμα, κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Internet, βλέπεις κάτι που είναι αποθηκευμένο σε έναν server.

Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν επίσης τοπικούς servers αρχείων (file servers) για να αποθηκεύουν και να μοιράζονται αρχεία εσωτερικά.

Άλλοι τύποι υπολογιστών

Αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές είναι βασικά εξειδικευμένοι υπολογιστές, αν και δεν τις θεωρούμε πάντα έτσι.

Ακολουθούν μερικά συνηθισμένα παραδείγματα.

Smartphones: Κινητά τηλέφωνα μπορούν να κάνουν πολλά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένης της περιήγησης στο Διαδίκτυο και της αναπαραγωγής παιχνιδιών.

Wearables (φορέσιμες συσκευές): Η φορέσιμη τεχνολογία είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα συσκευών -συμπεριλαμβανομένων των fitness trackers και των smartwatches- που έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι συσκευές αυτές συχνά αποκαλούνται εν συντομία wearables.

Κονσόλες παιχνιδιών: Η κονσόλα παιχνιδιών είναι ένας εξειδικευμένος τύπος υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή βιντεοπαιχνιδιών στην τηλεόρασή σας.

Τηλεοράσεις: Πολλές τηλεοράσεις περιλαμβάνουν πλέον εφαρμογές που επιτρέπουν να έχεις πρόσβαση σε διάφορους τύπους διαδικτυακού περιεχομένου.

PC και Mac

Οι προσωπικοί υπολογιστές κυκλοφορούν σε δύο βασικά στυλ: PC και Mac. Και τα δύο είναι πλήρως λειτουργικά, αλλά έχουν διαφορετική εμφάνιση και αίσθηση, και πολλοί άνθρωποι προτιμούν ή ένα ή το άλλο.

pcs-and-macs

PCs

Αυτός ο τύπος υπολογιστή ξεκίνησε από την εταιρεία IBM, που κατασκεύασε το IBM PC, ο οποίος παρουσιάστηκε το 1981.

Στη συνέχεια άλλες εταιρείες άρχισαν να δημιουργούν παρόμοιους υπολογιστές, οι οποίοι ονομάστηκαν βάση της συμβατότητάς τους με IBM PC Compatible.

Σήμερα, αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος προσωπικού υπολογιστή και περιλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows.

Mac

Ο υπολογιστής Macintosh παρουσιάστηκε το 1984, και ήταν ο πρώτος ευρέως πωλούμενος προσωπικός υπολογιστής με γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη, ή αλλιώς GUI (προφέρεται γκουί).

Όλοι οι Mac κατασκευάζονται από την εταιρεία Apple και χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα το λειτουργικό σύστημα Mac OS.

Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε το hardware ενός PC. Εάν θέλεις να είσαι ο πρώτος που θα το διαβάσει τότε γράψου εδώ για να λάβεις ειδοποίηση στο email σου!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Η τηλεφωνική αρχικά εξυπηρέτηση και μετά η άμεση επισκευή του εκτυπωτή σίγουρα μπορεί να αφήνει μόνο ικανοποιημένους πελάτες.

Σαράντης Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler