Τα βασικά μέρη του υπολογιστή

Τα βασικά μέρη του υπολογιστή

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε την έννοια του υπολογιστή και τους τύπους του. Μιλήσαμε για τα διαφορετικά είδη λειτουργικών συστημάτων που κάνουν ένα υπολογιστή να δουλεύει.




full screen

Εδώ θα αναλύσουμε τα βασικά μέρη υλικού ενός Προσωπικού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

  1. Κουτί υπολογιστή
  2. Οθόνη υπολογιστή
  3. Πληκτρολόγιο υπολογιστή
  4. Ποντίκι υπολογιστή
  5. Περιφερειακά υπολογιστή

Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή PC είναι το κουτί του υπολογιστή, η οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το καλώδιο τροφοδοσίας.

Κάθε μέρος παίζει σημαντικό ρόλο κάθε φορά που χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή.

Κουτί υπολογιστή

Το κουτί του υπολογιστή είναι ένας συνδυασμός μετάλλου και πλαστικού που περιέχει τα κύρια εξαρτήματα του υπολογιστή, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής πλακέτας (mother board), της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) και του τροφοδοτικού.

computer-case

Στο μπροστινό μέρος του κουτιού υπάρχει συνήθως ένα κουμπί ενεργοποίησης / απενεργοποίησης και μία ή περισσότερες οπτικές μονάδες.

Τα κουτιά υπολογιστών διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

  • Ένα επιτραπέζιο κουτί βρίσκεται επίπεδο πάνω σε ένα γραφείο και η οθόνη συνήθως τοποθετείται πάνω του.

  • Ένα κουτί πύργος είναι ψηλό και κάθεται δίπλα στην οθόνη ή στο πάτωμα.

  • Η εταιρεία Apple έχει δημιουργήσει ένα πολύ μικρό σε διαστάσεις κουτί επεξεργαστή σε πολύ προσιτή τιμή με δυνατότητες χρήσης από επεξεργασία εγγράφων και περιήγηση στο internet, έως και παραγωγή video και παραγωγής μουσικής. Ξεχωρίζει για την φορητότητά του και τον ισχυρό επεξεργαστή του.

mac-mini

  • Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και οι υπολογιστές "όλα σε ένα", όπου διαθέτουν τα εσωτερικά εξαρτήματα ενός κουτιού ενσωματωμένα στην οθόνη, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη για επιπλέον χώρο και την extra καλωδίωση.

Οθόνη

monitor

Η οθόνη συνεργάζεται με μια κάρτα γραφικών (λαμβάνει δεδομένα από τον επεξεργαστή για να τα μετατρέψει σε εικόνα), που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού του υπολογιστή, για την εμφάνιση εικόνων και κειμένου στην οθόνη.

Οι περισσότερες οθόνες διαθέτουν κουμπιά ελέγχου που σας επιτρέπουν να αλλάζετε τις ρυθμίσεις προβολής της οθόνης σας, ενώ ορισμένες οθόνες διαθέτουν επίσης ενσωματωμένα ηχεία.

Οι νεότερες οθόνες είναι συνήθως οθόνες LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) ή LED (δίοδος εκπομπής φωτός), είναι αρκετά λεπτές και το μέγεθός τους υπολογίζεται σε ίντσες.

Πληκτρολόγιο

keyboard

Το πληκτρολόγιο είναι ένας από τους κύριους τρόπους επικοινωνίας με έναν υπολογιστή..

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πληκτρολογίων, όπως τα πληκτρολόγια μεμβράνης ή τα μηχανικά πληκτρολόγια (παλαιότερου τύπου).

Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πληκτρολόγια μεμβράνης, ονομάζονται έτσι λόγω της κατασκευής τους και θεωρούνται πιο εργονομικά, λεπτότερα και σε μικρότερες διαστάσεις.

Επιπλέον υπάρχουν τα ασύρματα ή ενσύρματα πληκτρολόγια.

Τα ενσύρματα συνδέονται με ένα καλώδιο USB στο κουτί του υπολογιστή, στο laptop ή στις οθόνες all in one.

Τα ασύρματα δεν χρειάζονται καλωδίωση αλλά τα περισσότερα χρειάζονται έναν δέκτη bluetooth, ο οποίος συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω θύρας usb.

Υπάρχουν επίσης πληκτρολόγια με ενσωματωμένα touchpad ή trackball που σου παρέχουν τη δυνατότητα να μην χρησιμοποιείς επιπλέον ποντίκι.

Όλα όμως σου επιτρέπουν να εκτελείς τις ίδιες βασικές εργασίες και σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις αυτό που θεωρείς κατάλληλο με βάση τις προτιμήσεις σου.

Ποντίκι

keyboard

Το ποντίκι είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο για την επικοινωνία με τους υπολογιστές και επιτρέπει να δείχνεις αντικείμενα στην οθόνη, να κάνεις κλικ σε αυτά και να τα μετακινείς.

Το ποντίκι διαθέτει ένα ηλεκτρονικό “μάτι” στη βάση του για την ανίχνευση της κίνησης.

Επιπλέον υπάρχουν στην αγορά ασύρματα ή ενσύρματα ποντίκια. Τα ενσύρματα συνδέονται με το κουτί του υπολογιστή ή το laptop μέσω USB καλωδίου, ενώ τα ασύρματα δεν χρειάζονται καλώδιο παρά έναν δέκτη ο οποίος συνδέεται με τον υπολογιστή ή το laptop σε μια USB θύρα και συνδέεται με το ποντίκι μέσω bluetooth συνήθως.

Εναλλακτικές λύσεις ποντικιού

Υπάρχουν και άλλες συσκευές που μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με ένα ποντίκι.

Πολλοί τις βρίσκουν ευκολότερες στη χρήση.

  • Trackball:
mouse-with-trackball Μια μπάλα τροχιάς που μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Αντί να μετακινείς τη συσκευή όπως ο διαδεδομένος τύπος ποντικιού, μπορείς να κυλήσεις τη μπάλα με τον αντίχειρά σου για να μετακινήσεις το δείκτη.
  • Touchpad:
touchpad Ένα touchpad -που ονομάζεται επίσης trackpad- είναι ένα ευαίσθητο στην αφή μαξιλάρι που σου επιτρέπει να ελέγχεις το δείκτη κάνοντας μια κίνηση σχεδίασης με το δάχτυλό σου. Τα touchpads είναι συνηθισμένος εξοπλισμός στα laptops.

Αυτά είναι τα βασικά μέρη ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή - PC που χωρίς αυτά είναι αδύνατον να λειτουργήσει.

Περιφερειακά μέρη υπολογιστή

Η οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι θεωρούνται τα βασικά περιφεριακά μέρη ενός υπολογιστή που το καθιστούν πλήρως λειτουργικό.

Υπάρχουν όμως και άλλες περιφερειακές συσκευές που μπορούν να πλαισιόσουν έναν υπολογιστή ανάλογα της χρήσης του:

Ηχεία/ακουστικά: Τα ηχεία και τα ακουστικά είναι συσκευές εξόδου, που σημαίνει ότι στέλνουν πληροφορίες από τον υπολογιστή στον χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση, σου επιτρέπουν να ακούς ήχο και μουσική.

Ορισμένες οθόνες διαθέτουν επίσης ενσωματωμένα ηχεία.

Μικρόφωνα: Το μικρόφωνο είναι ένας τύπος συσκευής εισόδου δηλαδή μια συσκευή που λαμβάνει πληροφορίες από έναν χρήστη. Μπορείς να συνδέσεις ένα μικρόφωνο για να καταγράψεις ήχο ή να μιλήσεις με κάποιον άλλον σε ένα Web meeting.

Web Κάμερες: H webcam είναι ένας τύπος συσκευής εισόδου που καταγράφει βίντεο και τραβάει φωτογραφίες. Μεταδίδει βίντεο στο Internet σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που επιτρέπει τη συνομιλία μέσω βίντεο ή τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης με κάποιον άλλον. Πολλές webcams περιλαμβάνουν επίσης μικρόφωνο για το λόγο αυτό.

Controllers παιχνιδιών και joysticks: Τα game controllers χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειριστηρίων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των joysticks.

Εκτυπωτές, σαρωτές και πολυμηχανήματα: Ο εκτυπωτής χρησιμοποιείται για την εκτύπωση εγγράφων, φωτογραφιών και οτιδήποτε άλλο εμφανίζεται στην οθόνη. Υπάρχουν πολλοί τύποι εκτυπωτών, όπως εκτυπωτές inkjet, laser ή gel. Οι σαρωτές σκανάρουν έγγραφα τα οποία θέλουμε να αποθηκεύσουμε είτε στον υπολογιστή μας είτε σε ένα USB. Και τα πολυμηχανηματα καλύπτουν τρεις ρόλους σε έναν, εκτυπώνουν, σαρώνουν και φωτοτυπούν.

Εάν πιστεύεις ότι αυτό το άρθρο σε βοήθησε να καταλάβεις λίγα περισσότερα για τη λειτουργία ενός υπολογιστή γράψου στο newsletter για περισσότερα άρθρα ενημερωτικού περιεχομένου

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Έχετε έναν τέλειο τεχνικό και εξαιρετικό παιδί. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο. Ευχαριστώ.

Στ. Βρύζας - Στ. Κήτης Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler