Αύξηση τιμών σε μεταχειρισμένα & ανακατασκευασμένα φωτοτυπικά και όχι μόνο

Αύξηση τιμών σε μεταχειρισμένα & ανακατασκευασμένα φωτοτυπικά και όχι μόνο

Ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά που θα προκαλέσουν δραματικές αυξήσεις σε οτιδήποτε φέρει microchips.


full screen

Με την αρχή της πανδημίας Covid-19, τα συνεχόμενα lockdown, το κλείσιμο συνόρων κλπ κλπ, υπήρξε μια αλυσιδωτή αντίδραση με προβλήματα στην παραγωγή, μετακίνηση και προσφορά ειδών και κατακόρυφες αυξήσεις τιμών αυτών.

Τι θα διαβάσεις στο άρθρο

  1. Γιατί υπάρχει έλλειψη σε microchips
  2. Γιατί υπάρχει έλλειψη σε containers και πως αυτό επηρεάζει τα logistics παγκοσμίως
  3. Τι συμβαίνει με την ενέργεια;
  4. Κλείνουν εργοστάσια;
  5. Πώς όλο αυτό επηρεάζει τον εξοπλισμό γραφείων

Τι έχει συμβεί στην παγκόσμια αγορά;

Αυτό με την έλλειψη microchip ή αλλιώς ημιαγωγών

Τα microchip βρίσκονται πρακτικά παντού!

Από μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, τον οικιακό εξοπλισμό - φούρνος, πλυντήριο, κλπ, τον υπολογιστή - κινητά, μέχρι αεροπλάνα, μηχανήματα γραμμής παραγωγής, οικοδομικά μηχανήματα κλπ, όλα αυτά για να λειτουργήσουν χρειάζονται microchips.

Η έλλειψη microchip έχει διαταράξει τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο το 2021 και η παγκόσμια αυτή έλλειψη δεν δείχνει σημάδια ότι θα τερματιστεί σύντομα...

Γιατί βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση;

Πώς και πότε θα λυθεί;

Η παγκόσμια παραγωγή σε τσιπ αυξήθηκε κατά την πανδημία Covid-19 αφού υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρονικά είδη.

Στην περίοδο των συνεχόμενων lockdown παγκοσμίως οι καταναλωτές άρχισαν να αγοράζουν νέους υπολογιστές, tablets, κινητά, τηλεοράσεις, καθώς ήταν το κύριο είδος ψυχαγωγίας αλλά και εκπαίδευσης για τα παιδιά.

Οι επιχειρήσεις δε, για να καλύψουν τις ανάγκες της τηλεργασίας των υπαλλήλων τους αλλά και για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα εργασίας επένδυσαν σε ηλεκτρονικό και εκτυπωτικό εξοπλισμό.

Έτσι, οι παγκόσμιες ανάγκες για τεχνολογικό εξοπλισμό αυξήθηκαν το 2020. Αυτή η ραγδαία αύξηση συνεχίστηκε και το 2021 με αποτέλεσμα τα εργοστάσια παραγωγής microchips να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλο όγκο παραγγελιών.

Και δε σταματά εδώ η όλη ιστορία με τα microchips. Εταιρείες, μεταπωλητές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις άργησαν πολύ να παραλάβουν για να συνεχίσουν με την παραγωγή, καθώς το εμπόρευμά τους είχε κολλήσει σε ενδιάμεσα λιμάνια της Κίνας τα οποία υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλοι συμβαλλόμενοι παράγοντες:

  • Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ανάγκασε επιχειρήσεις να στραφούν σε άλλους κατασκευαστές microchip στην Ταϊβάν και στην Samsung (Νότια Κορέα), αφού είχαν ήδη φτάσει στο έπακρο την παραγωγή τους.

  • Η ξηρασία στην Ταϊβάν που εμπόδισε την παροχή νερού που χρειάζονται τα εργοστάσια microchip για τον καθαρισμό τους, με αποτέλεσμα την μείωση στην παραγωγή.

  • Ένα ιαπωνικό εργοστάσιο που προμηθεύει το 30% της παγκόσμιας αγοράς microcontrollers πήρε φωτιά τον Μάρτιο του 2021 και μέχρι να ανακάμψει υπήρξε επιπλέον καθυστέρηση σε παραδόσεις.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλαν στην δυσκολία ανταπόκρισης των παραγωγών microchip με αποτέλεσμα .

Οι βιομηχανίες και κατασκευαστές από την άλλη αντιμετωπίζοντας, lockdown αλλά και έλλειψη σε microchip, καθυστερούν στην παραγωγή των ειδών τους και ως συνέπεια και στην παράδοσή τους.

Αυτό με την αυξηση των μεταφορικών των container

Όλα ξεκίνησαν με την αρχή της πανδημίας Covid-19 και τα πρώτα lockdown, όπου πολλά εμπορικά πλοία εγκλωβίστηκαν σε ενδιάμεσα λιμάνια ή δεν μπορούσαν καν να ξεκινήσουν την πλεύση τους.

Τα containers αποτελούν το δομικό στοιχείο της παγκόσμιας εμπορικής ανάπτυξης, όμως το τελευταίο διάστημα αποτελούν εμπόδιο για τους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες αναταραχές στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Καθώς στο τέλος της άνοιξης του 2021, άρθηκαν αρκετά lockdown παγκοσμίως, υπήρξε ξαφνική αύξηση στην ζήτηση εμπορευμάτων, κάτι που επέφερε έλλειψη σε containers για μεταφορά αυτών με αποτέλεσμα την υπέρογκη αύξηση στην τιμή των μεταφορικών με ένα container.

Επιπλέον, πολλά containers που φεύγουν από την Κίνα, δεν γυρίζουν πίσω και παραμένουν άδεια σε διάφορα λιμάνια ανά τον κόσμο κάτι που επιδεινώνει την έλλειψη containers.

Απόρροια της αύξησης των μεταφορικών η αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων που καταφέρνουν να φτάσουν στον προμηθευτή.

Αυτό με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Οι τιμές του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό στα υψηλότερα επίπεδα που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτές οι αυξήσεις προκλήθηκαν από έναν συνδυασμό παραγόντων

  • Η ιστορική πτώση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020 οδήγησε τις τιμές πολλών καυσίμων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Η μείωση αυτή δεν κράτησε για πολύ, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά γρήγορης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

  • Οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες παγκοσμίως με αποτέλεσμα βιομηχανίες που ως καύσιμη ύλη έχουν το φυσικό αέριο να δέχονται πιέσεις στην τιμολόγηση των ειδών που παράγουν.

  • Αρκετές από αυτές τις βιομηχανίες στράφηκαν σε άλλου είδους καύσιμη ύλη, τον άνθρακα. Ο άνθρακας αυξάνει την μόλυνση του περιβάλλοντος και ένας τρόπος για να αποφεύγουν οι βιομηχανίες να τον χρησιμοποιούν είναι η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του. Το ίδιο έγινε και τώρα...

  • Οι τιμές επίσης της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ως απόρροια όλων των παραπάνω.

Αμ το άλλο με το κλείσιμο εργοστασίων;

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα cocktail παραγόντων το οποίο επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια αγορά και έχουν αυξήσει κατά πολύ τις δαπάνες εργοστασίων και βιομηχανιών με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών ή και το κλείσιμο αυτών καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών.

Πώς όλο αυτό επηρεάζει τον εξοπλισμό γραφείων

  • Μειωμένη διάθεση υπολογιστών, φωτοτυπικών μηχανημάτων, πολυμηχανημάτων και εκτυπωτών λόγω έλλειψης microchip και πρώτων υλών.

  • Περιορισμένη διακίνηση ανακατασκευασμένου εκτυπωτικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς μεγάλες εταιρείες που τον ανανεώνουν συχνά δεν μπορούν να προμηθευτούν νέο.

  • Δυσκολία στην παραγωγή toner λόγω έλλειψης microchip και πρώτων υλών.

  • Μειωμένη παραγωγή χαρτιού καθώς εργοστάσιο χαρτοπολτού που προμηθεύει έχει προχωρήσει σε αναστολή εργασιών λόγω της ενεργειακής κρίσης όπως και παύση εισαγωγών χαρτιού από την Κίνα λόγω αύξησης μεταφορικών.

Το αποτέλεσμα;

  • Γραφεία και εταιρείες συναντούν κωλύματα στην ροή εργασιών τους:

    • καθώς δυσκολεύονται να βρουν νέο εξοπλισμό που τους ταιριάζει

    • δεν βρίσκουν τα απαραίτητα αναλώσιμα

    • ή οι τιμές των αναλωσίμων έχουν αυξηθεί

  • Καθυστέρηση στις παραλαβές από τους προμηθευτές και κατά συνέπεια στην παράδοση στους εκάστοτε πελάτες.

  • Λιγότερες επιλογές αγοράς νέου εκτυπωτικού εξοπλισμού με τιμές που έχουν αυξητική τάση.

Τι κινήσεις μπορούν να κάνουν οι προμηθευτές ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα τωρινά δεδομένα:

Ήδη υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην αγορά, μήπως τώρα είναι μια καλή στιγμή να διερωτηθούμε αν ο ήδη υπάρχων εξοπλισμός εξυπηρετεί τις ανάγκες μας; Μήπως με κάποια αναβάθμιση ή τεχνική υποστήριξη από έναν καλό συνεργάτη μπορούμε να επεκτείνουμε τον χρόνο ζωής του εξοπλισμού μας;

Ο χρόνος θα δείξει… αναμένουμε τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο... καθώς υπάρχουν και κάποιες θετικές συντεταγμένες από όλη αυτήν την έλλειψη...

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Η τηλεφωνική αρχικά εξυπηρέτηση και μετά η άμεση επισκευή του εκτυπωτή σίγουρα μπορεί να αφήνει μόνο ικανοποιημένους πελάτες.

Σαράντης Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler