Τι είναι το cloud - Όταν το χρησιμοποιείς χωρίς να το ξέρεις...

Τι είναι το cloud - Όταν το χρησιμοποιείς χωρίς να το ξέρεις...

Ίσως έχεις ακούσει να χρησιμοποιούνται όροι όπως cloud, cloud computing ή αποθήκευση cloud.

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Τι είναι το cloud
  2. Γιατί να χρησιμοποιήσεις το cloud
    1. Αποθήκευση αρχείων στο cloud
    2. Κοινή χρήση αρχείων στο cloud
    3. Δημιουργία backup / αντιγράφων ασφαλείας στο cloud
  3. Τι είναι τα web Apps και πως σχετίζονται με το cloud;
    1. Facebook Web app
    2. Canva Web app
    3. Google Suite Web app
  4. Συμπεράσματα για το cloud



full screen

Τι είναι το cloud

Αλλά τι ακριβώς είναι το cloud;

Με απλά λόγια, το cloud είναι το Internet!

Πιο συγκεκριμένα, είναι όλα τα πράγματα στα οποία μπορείς να έχεις απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω του Internet. Όταν κάτι βρίσκεται στο cloud, σημαίνει ότι αποθηκεύεται σε servers του Internet αντί του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σου.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις το cloud;

H αλήθεια είναι πως χρησιμοποιείς το cloud εδώ και πολύ καιρό...

Για παράδειγμα, αν έχεις χρησιμοποιήσει μια διαδικτυακή υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως το Gmail ή το Yahoo! Mail, έχεις ήδη χρησιμοποιήσει το cloud. Όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια διαδικτυακή υπηρεσία αποθηκεύονται σε servers και όχι στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση στο email σου από οποιονδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο Internet. Επίσης μπορείς να ανακτήσεις τα email σου αν συμβεί κάτι στον υπολογιστή σου.

Άρα μερικοί από τους κύριους λόγους για να χρησιμοποιήσεις το cloud είναι η ευκολία και η αξιοπιστία που σου παρέχει.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους χρήσης του cloud.

Αποθήκευση αρχείων στο cloud:

Μπορείς να αποθηκεύσεις όλους τους τύπους πληροφοριών στο cloud, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων αρχείων και emails. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτά από οποιονδήποτε υπολογιστή ή mobile συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο internet και όχι μόνο από τον υπολογιστή του σπιτιού σου. Το Dropbox και το Google Drive είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς cloud υπηρεσίες αποθήκευσης.

Κοινή χρήση αρχείων στο cloud:

Το cloud διευκολύνει την ταυτόχρονη κοινή χρήση αρχείων με πολλά άτομα. Για παράδειγμα, μπορείς να ανεβάσεις αρκετές φωτογραφίες σε μια υπηρεσία φωτογραφιών που βασίζεται στο cloud, όπως το Flickr ή το iCloud Photos, και στη συνέχεια να τις μοιραστείς γρήγορα με φίλους και συγγενείς.

Δημιουργία backup / αντιγράφων ασφαλείας στο cloud:

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το cloud για να προστατεύσεις τα αρχεία σου. Υπάρχουν εφαρμογές όπως οι, IDrive Personal, Backblaze, Acronis True Image που δημιουργούν αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου στο cloud. Έτσι σε περίπτωση που ο υπολογιστής σου χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, θα μπορείς να ανακτήσεις αυτά τα αρχεία από το cloud.

Τι είναι τα web Apps και πως σχετίζονται με το cloud;

Πιο πάνω, αναφέραμε πώς μπορείς να αξιοποιήσεις το cloud για την προστασία των δεδομένων σου και πως μπορείς να εκτελείς εργασίες στον υπολογιστή σου εκμεταλλεύοντας το cloud.

Υπάρχουν όμως και διαδικτυακές εφαρμογές -ή web Apps- που εκτελούνται στο cloud και δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν στον υπολογιστή σου. Πολλά από τα πιο δημοφιλή site είναι στην πραγματικότητα web apps.

Σίγουρα έχεις χρησιμοποιήσει μια τέτοια εφαρμογή χωρίς να το έχεις συνειδητοποιήσει…

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από το πιο δημοφιλή Web Apps

Facebook Web app:

Το Facebook σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ένα διαδικτυακό προφίλ και να αλληλεπιδράσεις με τους φίλους σου. Τα προφίλ και οι συνομιλίες μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή, οπότε το Facebook χρησιμοποιεί τεχνολογίες web apps για να διατηρεί τις πληροφορίες ενημερωμένες.

Canva Web app:

Το Canva είναι μια εφαρμογή επεξεργασίας και δημιουργίας εικόνων και video που εκτελείται σε έναν browser. Περιλαμβάνει πολλές προηγμένες λειτουργίες, που σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ή να διορθώσεις εικόνες και video.

Google Suite Web app:

Το Google Docs είναι μια officesuite που εκτελείται στον browser σου. Όπως και το Microsoft Office, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις έγγραφα, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις και πολλά άλλα...

Και επειδή τα αρχεία αποθηκεύονται στο cloud, έχεις πρόσβαση από οπουδήποτε και είναι εύκολο να τα μοιραστείς με άλλους.

Διαπιστώσεις

Παρόλο λοιπόν που απλοί χρήστες χρησιμοποιούν το σύννεφο, έρευνες απέδειξαν ότι εν τέλει δεν είναι εξοικειωμένοι και φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν.

Πηγή: www.businessinsider.com

Οι έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:

  • Εφαρμογές και υπηρεσίες στο cloud είναι ήδη μια ώριμη αγορά. Περίπου το 90% των παγκόσμιων χρηστών του internet χρησιμοποιεί ήδη το cloud και ο αριθμός αυτός θεωρείται ότι θα παραμείνει σταθερός.

  • Το cloud computing για απλούς καταναλωτές είναι επίσης μια ώριμη αγορά και τα smartphone και tablet έχουν οδηγήσει σε αυτήν την εκρηκτική αύξηση χρήσης του cloud. Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν smartphones αξιοποιούν το cloud για να αποθηκεύουν και να συγχρονίζουν τις εφαρμογές, τα αρχεία και τα δεδομένα τους σε όλες τους τις συσκευές.

  • Ωστόσο, παρά την τόσο μεγάλη χρήση, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τις υπηρεσίες cloud παραμένει χαμηλή. Παρόλο που οι περισσότεροι διαδικτυακοί καταναλωτές χρησιμοποιούν ιστότοπους και εφαρμογές που βασίζονται στο cloud, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι είναι μπερδεμένοι σχετικά με το υπολογιστικό σύννεφο και το πόσο βοηθητικό είναι στην οργάνωση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Άλλη μια γενική διαπίστωση είναι ότι και υπηρεσίες που προσφέρουν cloud λύσεις δεν έχουν ενημερώσει σωστά για τα οφέλη που μπορούν να παρέχουν στους καταναλωτές παρά έχουν μπει ως κάτι "προκαθορισένο" στα smartphone κάτι που τους κάνει καχύποπτους.

Εάν θέλεις να μάθεις τι ακολουθεί μετά από αυτό το άρθρο κάνε μια εγγραφή εδώ

Stay tuned...

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Λειτουργείτε με επαγγελματισμό. Συνεπείς στα ραντεβού. Απαντάτε στα τηλέφωνα και δίνετε λύσεις και μετά την πώληση του προϊόντος σας. Πάρα πολύ καλοί σε παροχές υπηρεσιών. Τι άλλο να θέλει ένας επαγγελματίας που αγόρασε προϊόντα από την εταιρεία σας; Σας ευχαριστώ.

Σκούφης Π.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler