Έρευνα σχετικά με την αγοραστική συμπεριφορά για εκτυπωτικές συσκευές

Έρευνα σχετικά με την αγοραστική συμπεριφορά για εκτυπωτικές συσκευές

Τι πραγματικά αναζητούν οι πελάτες όταν αγοράζουν έναν εκτυπωτή;

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Η προστασία του περιβάλλοντος έναντι της φειδούς είναι cool!
  2. Τι αναζητούν οι αγοραστές σε έναν εκτυπωτή;
  3. Τα δοχεία μελάνης καταλήγουν συχνά στα οικιακά απορρίμματα
  4. Τα συμπεράσματά μας

Ξανά και ξανά, οι οικονομικοί παράγοντες αντιτίθενται των οικολογικών πλεονεκτημάτων. Μια έρευνα για τους εκτυπωτές από την Dokulife και την Brother διαπίστωσε τι πραγματικά αναζητούν οι καταναλωτές.




full screen

Η προστασία του περιβάλλοντος έναντι της φειδούς είναι cool!

Ένας σημαντικός παράγοντας που βρίσκεται κάτω από τον πάγκο είναι η πραγματική κατανάλωση ενέργειας. Οι εκτυπωτές laser διαφημίζονται για την αυξημένη διάρκεια ζωής των toner τους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν περισσότερη ενέργεια από ό,τι κρύβει ένας εκτυπωτής μελάνης. Είναι όμως η κατανάλωση ενέργειας καθοριστικό κριτήριο κατά την αγορά ενός νέου εκτυπωτή;

Το ακόλουθο γράφημα από το Dokulife δείχνει κατά πόσο οι καταναλωτές ενδιαφερονται να ενημερωθούν για την κατανάλωση ενέργειας μιας ηλεκτρονικής συσκευής πριν την αγορά της:

Doculife1

Περισσότερο από το ένα τρίτο ρωτάει πάντα για αυτό και ένα άλλο 44% το σκέφτεται συχνά. Μόνο το 9% δεν ρωτά ποτέ για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η έρευνα αυτή ισχύει για κάθε είδους συσκευή στο σπίτι γενικά. Ο εκτυπωτής και οι απαιτήσεις του σε ηλεκτρική ενέργεια βρίσκονται στην πέμπτη θέση. Το ψυγείο, ο υπολογιστής, η τηλεόραση και το πλυντήριο ρούχων είναι πιο σημαντικά, επειδή θεωρητικά καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια λόγω του μεγέθους τους, σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες επέστρεψαν μια ηλεκτρονική συσκευή ή την αντάλλαξαν πρόωρα λόγω υψηλής κατανάλωσης.

Για τις εταιρείες, η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης σημαντικό ζήτημα.

Όμως η παρακολούθηση των εκτυπωτών, των φωτοτυπικών μηχανημάτων και των πολυμηχανημάτων πραγματοποιείται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μια Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτυπώσεων - Managed Print Service (MPS), μπορεί να μειώσει τα εκτυπωτικά κόστοι μιας επιχείρησης προτείνοντας ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης εκτυπώσεων και χρήσης των εκτυπωτικών συσκευών συμβάλοντας επιπλέον στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μια τακτική που δυστυχώς για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρείται περιττό κόστος και δεν λαμβάνεται υπόψη…

Ας δούμε ένα παράδειγμα για την κατανάλωση ενέργειας ενός φωτοτυπικού σε σύγκριση με κάποιες άλλες οικιακές συσκευές:

Παράδειγμα νο.1 - Φωτοτυπικό

Ένα φωτοτυπικό καταναλώνει κατά μέσο όρο σε λειτουργία 1700watt περίπου. Αν δουλεύει 1 ώρα ημερησίως (1 ώρα είναι το maximum) καταναλώνει 1,7kwh. Με μια μέση τιμή κιλοβατώρας στα 0,15€, τότε η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται στα 1,7kwh 0,15€ = 0,255€*

Έστω τώρα το φωτοτυπικό δουλεύει 260 ημέρες το χρόνο (έχουν εξαιρεθεί τα σαββατοκύριακα) τότε η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στα 260 ημέρες 0,255€ = 66,30€ *

Παράδειγμα νο.2 - Ψυγείο

Ένα ψυγείο με πιστοποίηση ενεργειακής κλάσης Α αναγράφει ότι καταναλώνει 108kwh το χρόνο. Πολλαπλασιάζοντας αυτό με μια μέση τιμή κιλοβατώρας 0,15€: 108kwh 0,15€ = 16,2€ ειτήσια κατανάλωση.*

Από την άλλη ένα ψυγείο με πιστοποίηση ενεργειακής κλάσης Ε αναγράφει ότι καταναλώνει 239kwh το χρόνο. Πολλαπλασιάζοντας αυτό με μια μέση τιμή κιλοβατώρας 0,15€: 239kwh 0,15€ = 35,85€ ετήσια κατανάλωση.*

Παράδειγμα νο.3 - Netflix

Έστω ότι παρακολουθείς ημερησίως μια ώρα Netflix στην τηλεόρασή σου.

Η τηλεόρασή σου είναι τεχνολογίας LED 42’’ και κατά μέσο όρο καταναλώνει 80watt, δηλαδή σε 1 ώρα καταναλώνει 80watt. Πολλαπλασιάζοντας επί 365 ημέρες είναι 80watt 365 ημέρες = 29.200 ή περίπου 29kwh. Πολλαπλασιάζοντας αυτό με μια μέση τιμή κιλοβατώρας 0,15€: 29kwh 0,15€ = 4,35€ ετήσια κατανάλωση. Πρόσθεσε και την ετήσια συνδρομή σου…

Εάν η τηλεόρασή σου όμως είναι παλαιότερης τεχνολογίας LCD πάλι 42’’ καταναλώνει περίπου 200watt. Ακολουθώντας την παραπάνω μεθοδολογία η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στα 10,95€. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις και την ετήσια συνδρομή σου…

Επιστρέφοντας στην καρδιά της έρευνας για τους εκτυπωτές…

Τι αναζητούν οι αγοραστές σε έναν εκτυπωτή;

Οι εκτυπωτές είναι ευέλικτοι, οι συσκευές πολλαπλών λειτουργιών ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις που τίθενται σε αυτούς. Η Dokulife τα συνόψισε αυτά σε ένα top 10, με επικεφαλής το κόστος ανά σελίδα. Το κόστος απόκτησης είναι σχεδόν το ίδιο, ενώ ακολουθεί η ποιότητα των εκτυπώσεων και των αντιγράφων. Έπειτα η λειτουργικότητα, η ταχύτητα, η εγγύηση, η εξυπηρέτηση από τον αντιπρόσωπο και η φιλικότητα προς το περιβάλλον έρχεται στο τέλος.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 6.200 άτομα από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, γεγονός που την καθιστά αντιπροσωπευτική.

Dokulife2

Ενώ τα ψυγεία και τα πλυντήρια ρούχων παρουσιάζονται πάντα με ένα ενεργειακό ισοζύγιο σε γραφική μορφή και τα γράμματα Α, Β, Γ κ.λπ., τέτοιες πληροφορίες εξακολουθούν να λείπουν πολύ συχνά από τους εκτυπωτές. Οι αγοραστές ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, αλλά σπάνια το λαμβάνουν υπόψη όταν αγοράζουν έναν εκτυπωτή. Η αποδοτικότητα του κόστους συναντά την έλλειψη συμβατότητας με τη μητέρα φύση.

Τα δοχεία μελάνης καταλήγουν συχνά στα οικιακά απορρίμματα

Όταν πρόκειται για την απόρριψη των μπαταριών και των συσσωρευτών, έχουμε ήδη συνηθίσει να τις παραδίδουμε στο πλησιέστερο κατάστημα εναλλακτικής διαχείρισης. Τι γίνεται όμως με τα δοχεία μελάνης; Πολλά εκτυπώνονται και αντιγράφονται, ιδίως στις εταιρείες. Τα κενά δοχεία μελάνης και toner πολύ συχνά καταλήγουν στα οικιακά απορρίμματα αντί να απορρίπτονται σωστά.

Dokulife3

Επειδή δεν είναι μόνο η κατανάλωση ενέργειας καθοριστική, η Brother ενδιαφέρθηκε επίσης για τα αναλώσιμα, δηλαδή τα μελάνια και τα τόνερ.

Η επαγγελματική διάθεση ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό στις εταιρείες, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.

Οι μικρές εταιρείες τα απορρίπτουν συχνά απευθείας στα σκουπίδια, ενώ οι μεγάλες εταιρείες προτιμούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία ανακύκλωσης του κατασκευαστή του εκτυπωτή.

Ωστόσο, η διάθεση συχνά δεν ρυθμίζεται καθόλου, και η Dokulife βλέπει ακόμη σημαντική ανάγκη βελτίωσης σε αυτό το σημείο. Αλλά τα πράγματα φαίνονται ακόμη χειρότερα για τους ιδιώτες χρήστες. Το 48% τοποθετεί τα δοχεία μελάνης και τις κασέτες toner απευθείας στα οικιακά απορρίμματα, το 24% από την άλλη πλευρά στον αντιπρόσωπο. Αυτοί επωφελούνται από αυτό και το μετατρέπουν σε προσοδοφόρα επιχείρηση. Είτε τα ξαναγεμίζουν και τα πωλούν φθηνότερα ως ανακατασκευασμένο ή αναγομωμένο προϊόν, είτε τα στέλνουν πίσω στον κατασκευαστή του εκτυπωτή και λαμβάνουν χρήματα γι' αυτά ή κάποια έκπτωση σε μελλοντική αγορά.

Τα συμπεράσματά μας:

Διανύουμε πλέον έναν αιώνα με μεγάλες περιβαντολλογικές αναταράξεις. Για αυτό και η επιλογή οποιουδήποτε εξοπλισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως μέρος της εταιρικής αλλά και ατομικής ευθύνης. Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αναλώσιμα και τρόπος ανακύκλωσής τους θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και να γίνουν τρόπος ζωής, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Για περισσότερα tips όσον αφορά την αγορά Φωτοτυπικών Μηχανημάτων ή Εκτυπωτών μπορείς να κάνεις μια εγγραφή στο newsletter μας

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Ευγενικό προσωπικό, γρήγορη εξυπηρέτηση, γνώστες αντικειμένου!

Αθανασιάδου Σ.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler