10 τρόποι για να βελτιώσεις την απόδοση του υπολογιστή σου

10 τρόποι για να βελτιώσεις την απόδοση του υπολογιστή σου

Είναι πραγματικά πολύ εκνευριστικό όταν πρέπει να περιμένεις μέχρι να ανοίξει μια εφαρμογή ή λογισμικό στον υπολογιστή σου, για να συνεχίσεις τη δουλειά σου.




full screen

Στον σημερινό κόσμο της υψηλής τεχνολογίας και των γρήγορων ρυθμών, αν πρέπει να περιμένουμε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα για να φορτώσει κάτι στον υπολογιστή μας, νιώθουμε ότι χάνουμε τον χρόνο μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας και οι χρόνοι πιέζουν…

Μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι οι αργοί υπολογιστές μπορούν να κοστίσουν στους οργανισμούς 5,5 ημέρες χαμένης παραγωγικότητας ανά άτομο ετησίως.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις την απόδοση και την ταχύτητα του υπολογιστή σου, αν διαπιστώσεις ότι λειτουργεί πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε.

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Απέτρεψε την αυτόματη εκτέλεση προγραμμάτων κατά την εκκίνηση του υπολογιστή
  2. Διέγραψε/απεγκατέστησε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείς
  3. Καθάρισε τον σκληρό δίσκο
  4. Αποθήκευσε παλιές φωτογραφίες ή βίντεο στο cloud ή σε έναν εξωτερικό δίσκο
  5. Εκτέλεσε μια διαδικασία καθαρισμού ή επιδιόρθωσης του δίσκου
  6. Αλλαγή του προγράμματος λειτουργίας του επιτραπέζιου υπολογιστή σας σε υψηλή απόδοση
  7. Βεβαιώσου ότι έχεις εγκαταστήσει antivirus, spyware scanner και anti-malware
  8. Εκτέλεσε μια ανασυγκρότηση για να βελτιστοποιήσεις την αποδοτικότητα του σκληρού δίσκου
  9. Πρόσθεσε περισσότερη μνήμη RAM στον υπολογιστή σου
  10. Ενημέρωσε το λογισμικό του υπολογιστή σου

Είτε δουλεύεις σε Mac είτε σε PC, εδώ σου παραθέτουμε 10 συμβουλές που μπορείς να δοκιμάσεις και μάντεψε! - δεν χρειάζεται να είσαι IT Expert…

Απέτρεψε την αυτόματη εκτέλεση προγραμμάτων κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι υπολογιστές μπορεί να λειτουργούν αργά. Πολλοί υπολογιστές εκτελούν αυτόματα προγράμματα στο παρασκήνιο, γεγονός που χρησιμοποιεί τη μνήμη του υπολογιστή σας και επιβραδύνει τον υπολογιστή. Ενώ ορισμένα προγράμματα, όπως το λογισμικό προστασίας από ιούς και το τείχος προστασίας, πρέπει να εκτελούνται αυτόματα, μπορείς να κλείσεις άλλα διάφορα (όπως πχ. το iTunes (για iOS) ή το Microsoft Office (για Windows)) μέχρι να τα χρειαστείς πραγματικά.

Διέγραψε/απεγκατέστησε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείς

Delete-uninstall-programs

Πολλοί νέοι υπολογιστές έρχονται με προεγκατεστημένα προγράμματα που καταλαμβάνουν χώρο και εκτελούν αυτόματα διεργασίες στο παρασκήνιο. Μπες στον πίνακα ελέγχου και απεγκατέστησε τα προγράμματα που δεν χρειάζεσαι, προσέχοντας να διατηρήσεις αυτά που όντως χρειάζεσαι.

Καθάρισε τον σκληρό δίσκο

Έλεγξε πόσο ελεύθερο χώρο έχεις στον υπολογιστή. Αν έχεις λιγότερο από 15% ελεύθερο χώρο, ο υπολογιστής σου μπορεί να επιβραδύνει. Διάγραψε παλιά προγράμματα και αρχεία που δεν χρειάζεσε ή συμπιέσε κάποια από τα αρχεία σου (ειδικά τα μεγάλα).

Προσοχή! Αν ο υπολογιστής σου λειτουργεί αργά και ο αποθηκευτικός χώρος δεν είναι γεμάτος, τότε ενδέχεται το λειτουργικό σου σύστημα να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Εδώ θα χρειαστεί η επέμβαση ενός τεχνικού.

Αποθήκευσε παλιές φωτογραφίες ή βίντεο στο cloud ή σε έναν εξωτερικό δίσκο

Clean up hard disk space

Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται πολύς χώρος στη μνήμη, γεγονός που θα επιταχύνει επίσης τον υπολογιστή σου.

Tip! Η αποθήκευσή τους στο cloud ή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο είναι ενδείκνυται επίσης στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των παλαιών οικογενειακών φωτογραφιών που δεν θα ήθελες να χάσεις.

Εκτέλεσε μια διαδικασία καθαρισμού ή επιδιόρθωσης του δίσκου

Ο υπολογιστής σου δημιουργεί πολλά προσωρινά αρχεία κάθε φορά που κάνεις εκκίνηση ή/και χρησιμοποιείς εφαρμογές. Αυτά τα προσωρινά αρχεία, όπως το ιστορικό Διαδικτύου, τα cookies και οι προσωρινές μνήμες, καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σκληρό δίσκο, επιβραδύνοντας περαιτέρω το σύστημά σου. Μια εκκαθάριση/επισκευή δίσκου μπορεί να καθαρίσει εκατοντάδες megabytes διαγράφοντας προσωρινά αρχεία, περιττά αρχεία συστήματος, ακόμα και αδειάζοντας απλώς τον κάδο ανακύκλωσης.

Άλλαξε τη λειτουργία του υπολογιστή σου σε υψηλή απόδοση

Οι υπολογιστές διαθέτουν διαφορετικές επιλογές ενέργειας (συνήθως Balance, Power Saver και High Performance) για να ελέγχουν την κατανάλωση ενέργειας. Ορισμένες ρυθμίσεις βελτιστοποιούν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας παράλληλα όμως μειώνουν την απόδοση. Επιλέγοντας τη λειτουργία High Performance αυξάνεις την ταχύτητα και την απόδοση του υπολογιστή.

Tip! Αυτό θα λειτουργήσει μόνο σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, καθώς η ρύθμιση High Performance σε ένα laptop θα εξαντλήσει την μπαταρία του.

Βεβαιώσου ότι έχεις εγκαταστήσει antivirus, spyware scanner και anti-malware

Ο υπολογιστής σου θα είναι σε θέση να λειτουργεί ταχύτερα αν δεν ξοδεύει χρόνο προσπαθώντας να διαχειριστεί σφάλματα και ιούς. Αυτό είναι επίσης ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας για να διατηρήσεις τα δεδομένα σου ασφαλή!

Εκτέλεσε μια ανασυγκρότηση για να βελτιστοποιήσεις την αποδοτικότητα του σκληρού δίσκου

Όταν τα δεδομένα είναι κατακερματισμένα, ο υπολογιστής πρέπει να αναζητήσει τα θραύσματα των αρχείων που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον σκληρό σας δίσκο. Η ανασυγκρότηση θα οργανώσει τα δεδομένα σου και θα απελευθερώσει χώρο, ώστε ο υπολογιστής σου να έχει ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.

Πρόσθεσε περισσότερη μνήμη RAM στον υπολογιστή σου

Add more RAM

Η RAM είναι η προσωρινή μνήμη αποθήκευσης που χρησιμοποιείται από τον υπολογιστή για την εκτέλεση προγραμμάτων. Όσο περισσότερα προγράμματα χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη RAM χρειάζεσαι - και αν δεν έχεις αρκετή, ο υπολογιστής σου θα επιβραδύνει. Μπορείς εύκολα να προσθέσεις περισσότερη μνήμη RAM αγοράζοντας ένα επιπλέον στικ μνήμης, αλλά μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις ή να αγοράσεις μια εντελώς νέα μνήμη RAM, αν είναι απαραίτητο.

Ενημέρωσε το λογισμικό του υπολογιστή σου

Update software

Οι ενημερώσεις λογισμικού θα διορθώσουν σφάλματα και δυσλειτουργίες που κάνουν τον υπολογιστή σου να λειτουργεί πιο αργά. Για να ελέγξεις αν το τρέχον λογισμικό σου είναι ενημερωμένο για τα Windows, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη > Όλα τα προγράμματα > Ενημέρωση των Windows > Έλεγχος για ενημερώσεις. σε Mac, επίλεξε Εφαρμογές στο μενού του εικονιδίου της Apple και κάνε κλικ στην επιλογή Σχετικά με αυτόν τον Mac.

Αυτά είναι κάποια tips που μπορείς να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις την απόδοση του υπολογιστή σου. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις την αναζήτηση για νέο υπολογιστή πριν δοκιμάσεις τα παραπάνω και δεις ότι πραγματικά η απόδοση του υπολογιστή σου βελτιώθηκε.

Αν όμως όχι τότε αυτό σημαίνει ότι είτε η τεχνολογία του υπολογιστή σου έχει παρέλθει ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο software ή hardware του υπολογιστή.

Τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας:

  • στο messenger

  • στείλε μας ένα email

  • πάρε μας ένα τηλέφωνο: +30 25210 81 431 / +30 6981 030899

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Έχετε έναν τέλειο τεχνικό και εξαιρετικό παιδί. Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο. Ευχαριστώ.

Στ. Βρύζας - Στ. Κήτης Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler