Wide Format - Ξηρογραφικό vs Plotter - Ποιες οι διαφορές;

Wide Format - Ξηρογραφικό vs Plotter - Ποιες οι διαφορές;

Οι εκτυπωτές Wide Format και τα Plotter είναι εκτυπωτικά μηχανήματα που μπορούν να παράγουν απεικονίσεις μεγάλης κλίμακας.

Και οι δύο τύποι εκτυπωτών χρησιμοποιούν μεγάλα ρολά χαρτιού για τη δημιουργία εικόνων που υπερβαίνουν τις διαστάσεις που μπορεί να παράγει ένας κανονικός εκτυπωτής γραφείου Α4 ή Α3.

Όμως, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο.

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Τι είναι οι εκτυπωτές wide format;
  2. Τι είναι τα plotter;
  3. Διαφορές μεταξύ εκτυπωτών wide format και plotter
    1. Ποιότητα Εκτύπωσης
    2. Κόστος
    3. Ταχύτητα
    4. Χρήση - Υλικό εκτύπωσης
    5. Σάρωση
  4. Χρειάζομαι plotter ή εκτυπωτή wide format;

Τι είναι οι εκτυπωτές wide format;

wideformat-vs-plotter-2

Οι εκτυπωτές ευρείας μορφής ή wideformat ή ξηρογραφικά, είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία laser για την εκτύπωση σε μεγάλα ρολά χαρτιού.

Οι εκτυπωτές ευρείας μορφής χρησιμοποιούνται συχνά σε έργα παραγωγής εκτυπώσεων για τη δημιουργία μεγάλης ποσότητας μεγάλου αριθμού αντιγράφων σχεδίων CAD.

Τι είναι τα plotter;

wideformat-vs-plotter-3

Ιστορικά, οι εκτυπωτές plotter -απλά γνωστοί ως "plotters"- χρησιμοποιούσαν ένα στυλό ή μια λεπίδα για τη δημιουργία εικόνων σε μεγάλα ρολά χαρτιού.

Ένας σύγχρονος εκτυπωτής plotter διαθέτει τεχνολογία Inkjet που του επιτρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορος από ό,τι ήταν οι παλαιότεροι plotters χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της εικόνας.

Η λεπτομέρεια που παρέχει ένας εκτυπωτής plotter σημαίνει ότι είναι ιδανικός για αρχιτεκτονικά γραφεία ή επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν CAD (σχεδιασμός με τη βοήθεια υπολογιστή) ή παρόμοια αρχεία και προτιμούν την έγχρωμη εκτύπωση.

Διαφορές μεταξύ εκτυπωτών wide format και plotter

1. Ποιότητα Εκτύπωσης

Τα plotters έχουν παραδοσιακά συνδεθεί με καλύτερη ακρίβεια χρωμάτων και ποιότητα εικόνας, ειδικά για εκτυπώσεις φωτογραφιών, γραφικών υψηλής ανάλυσης, αλλά και σχεδίων που χρησιμοποιούν στην απεικόνιση διαφορετικά χρώματα. Μπορούν να παράγουν ομαλότερες διαβαθμίσεις και λεπτομέρειες λόγω του τρόπου με τον οποίο ψεκάζουν μικροσκοπικά σταγονίδια μελάνης στο χαρτί, επιτρέποντας καλύτερη ανάμειξη χρωμάτων.

wideformat-vs-plotter-4

Οι εκτυπωτές wide format, αν και γενικά είναι ικανοί για παραγωγή καλής ποιότητας, έχουν θεωρηθεί καταλληλότεροι για ευκρινές κείμενο και γραμμικά ασπρόμαυρα σχέδια παρά για εκτύπωση φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Επιπλέον το 90% των εκτυπωτών ευρείας μορφής με τεχνολογία laser είναι ασπρόμαυροι.

2. Κόστος

Ένας εκτυπωτής wide format, με laser τεχνολογία εκτύπωσης, χρησιμοποιεί toner για την εκτύπωση. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες εργασίες εκτύπωσης με πολλά αντίγραφα είναι προτιμότερο να γίνονται σε wide format εκτυπωτές καθώς το κόστος εκτύπωσης είναι σαφέστατα χαμηλότερο από’ ότι στα plotter που χρησιμοποιούν μελάνι.

3. Ταχύτητα

Οι εκτυπωτές wide format, είναι γενικά ταχύτεροι από τους plotters. Έχουν δημιουργηθεί για να παράγουν μεγάλο αριθμό εργασιών εκτύπωσης και να εργάζονται με υψηλή ταχύτητα.

Για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται ένα γρήγορο μηχάνημα και διαχειρίζονται μεγάλο όγκο αντιγράφων, ένας εκτυπωτής ευρείας μορφής μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

4. Χρήση - Υλικό εκτύπωσης

Τα plotter χρησιμοποιούνται στους τομείς:

  • Μηχανική

  • Αρχιτεκτονική και κατασκευές

  • Σχεδιασμός προϊόντων

  • Γραφεία μάρκετινγκ και γραφιστικού σχεδιασμού

  • Φωτογράφους

  • Καλλιτεχνικά στούντιο

wideformat-vs-plotter-5

Όλοι αυτοί οι τομείς χρειάζονται λεπτομέρεια στις εκτυπώσεις τους.

Τα plotter παρέχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης σε διαφορετικά υλικά εκτός από χαρτί, όπως βινύλιο, κανβά ή χαρτί φωτογραφικής ποιότητας.

Τα ξηρογραφικά χρησιμοποιούνται στους τομείς:

  • Μηχανική

  • Αρχιτεκτονική και κατασκευές

  • Σχεδιασμός προϊόντων

όταν χρειάζονται αρκετά αντίγραφα ενός σχεδίου με χαμηλότερο κόστος εκτύπωσης.

Ο τύπος εκτυπωτή που θα επιλέξει μια επιχείρηση εξαρτάται από τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό της.

5. Σάρωση

Η επιλογή ενός ξηρογραφικού εκτυπωτή ή plotter με scanner μπορεί να είναι μια επωφελής επένδυση, ειδικά για αυτούς που χρειάζονται τη δυνατότητα τόσο εκτύπωσης όσο και ψηφιοποίησης εγγράφων και γραφικών μεγάλου μεγέθους.

Έτσι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να προσφέρει:

  • Ευελιξία: Η επιλογή ενός ξηρογραφικού ή plotter με scanner προσφέρει μια ευέλικτη λύση για διάφορες εργασίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτύπωση μεγάλων αφισών, πανό, αρχιτεκτονικών σχεδίων, χαρτών και άλλων, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη σάρωση, την αντιγραφή και και την ψηφιοποίηση πρωτότυπων εγγράφων.

  • Εξοικονόμηση κόστους & χώρου: Ο συνδυασμός των λειτουργιών εκτύπωσης και σάρωσης σε ένα μόνο μηχάνημα μπορεί να είναι πιο αποδοτικός από την αγορά ξεχωριστών συσκευών. Μειώνει την ανάγκη για πρόσθετο εξοπλισμό, το σχετικό κόστος συντήρησης αλλά και την κατάληψη επιπλέον χώρου για 2 ξεχωριστά μηχανήματα.

  • Αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση: Οι δυνατότητες σάρωσης είναι ζωτικής σημασίας για επιχειρήσεις ή ιδιώτες που πρέπει να ψηφιοποιήσουν και να αρχειοθετήσουν έγγραφα μεγάλου μεγέθους. Αυτό διευκολύνει την αποθήκευση και την πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή.

  • Συνεργασία: Η επιλογή λειτουργιών σάρωσης διευκολύνει τη συνεργασία, επιτρέποντας τη σάρωση μεγάλων εγγραφων και την ψηφιακή αποστολή σε συναδέλφους ή πελάτες ή δημόσιες υπηρεσίες.

Κατά την επιλογή ενός εκτυπωτή ευρείας μορφής ή plotter με scanner, παράγοντες όπως η ποιότητα εκτύπωσης, η ανάλυση σάρωσης, η ταχύτητα, οι επιλογές συνδεσιμότητας και το μέγεθος των εγγράφων που υποστηρίζει η σάρωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Χρειάζομαι plotter ή εκτυπωτή wide format;

wideformat-vs-plotter-6

Το να γνωρίζεις ποιον εξοπλισμό να επιλέξεις για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της επιχείρησής σου δεν θα έπρεπε να σου προκαλεί σύγχυση, καθώς οι διαφορές είναι ευδιάκριτες.

Εάν σε ενδιαφέρει η λεπτομέρεια και το χρώμα τότε η επιλογή ενός plotter είναι προφανής.

Εάν χρειάζεσαι μεγάλη παραγωγή αντιγράφων και θέλεις να κρατήσεις τα εκτυπωτικά κόστη χαμηλά τότε θα πρέπει να στραφείς προς ένα wide format ή ξηρογραφικό.

Καλό θα ήταν να συνεργαστείς με κάποιον ειδικό πάροχο στον τομέα της εκτύπωσης, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις έναν εκτυπωτή με τις σωστές προδιαγραφές για τις ανάγκες σου.

Να σε υποστηρίξει με την εγκατάσταση και τη διαμόρφωση και να εκπαιδεύσει εσένα και τους συναδέλφους σου στις βέλτιστες πρακτικές για την καλύτερη δυνατή χρήση του υλικού σου.

Αν πάλι δεν είσαι έτοιμος να αγοράσεις ή δεν μπορείς να αποφασίσεις τι από τα δυο ταιριάζει στην επιχείρησή σου, υπάρχει πάντα η λύση της ενοικίασης.

Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε, επικοινώνησε μαζί μας:

  • στο messenger

  • με email

  • ή πάρε μας ένα τηλέφωνο: +30 25210 81 431 / +30 6981 030899

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άμεση εξυπηρέτηση σε πολύ καλές τιμές. Πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσετε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το κατάστημα σας για αυτό και σας προτείναμε και σε συνάδελφό μας.

Θώμογλου Π.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler