Υβριδική Εργασία - Το νέο μοντέλο εργασίας

Υβριδική Εργασία - Το νέο μοντέλο εργασίας

Το νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας που φέρνει η τηλεργασία και επιλέγουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Τι σημαίνει Υβριδική Εργασία
  2. Τα πλεονεκτήματα της υβριδικής εργασίας
    1. Εργαστείτε όταν και όπως είστε πιο παραγωγικοί
    2. Καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
    3. Μείωση της έκθεσης σε ασθένειες
    4. Εξοικονόμηση δαπανών
    5. Προσλάβετε κατάλληλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο
  3. Τα μειονεκτήματα της υβριδικής εργασίας
    1. Η απομακρυσμένη εργασία δεν ταιριάζει σε όλους
    2. Κόστος εγκατάστασης συστημάτων
    3. Η πρόσβαση στην τεχνολογία και τις εφαρμογές μπορεί να διαφέρει από το γραφείο στο σπίτι
    4. Δυσκολότερη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο
  4. Ήρθε η Υβριδική Εργασία για να μείνει;

Καθώς η πανδημία του covid-19 και οι μεταλλάξεις του καλά κρατούν, mini-lockdowns, υποχρεωτική τηλεργασία έρχονται…αίρονται και η έννοια των hybrid workers-υβριδικών εργαζομένων έρχεται στην επιφάνεια και βάση μελετών που διενεργούνται από μεγάλα τεχνολογικά brand μας δείχνουν ότι εδραιώνεται.


full screen

Τι σημαίνει Υβριδική Εργασία

Η υβριδική εργασία έχει διάφορες μορφές.

  • Οι εταιρείες ή επιχειρήσεις σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους, τους δίνουν την ευελιξία να εργάζονται στις εγκαταστάσεις αλλά και εξ αποστάσεως χωρίζοντας έτσι την εβδομάδα στη μέση.

  • Άλλες εταιρείες ή επιχειρήσεις μπορεί να έχουν υπαλλήλους που εργάζονται είτε με πλήρη απασχόληση εξ αποστάσεως είτε με πλήρη απασχόληση στις εγκαταστάσεις τους.

  • Και άλλες μπορεί να επιτρέπουν συνδυασμό και των δύο μορφών εργασίας.

Τα πλεονεκτήματα της υβριδικής εργασίας

Happy-hybrid-worker

Εργαστείτε όταν και όπως είστε πιο παραγωγικοί

Στο παραδοσιακό μοντέλο εργασίας όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι εργάζονται 8 ώρες ημερησίως. Στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία να κάνουν τη δουλειά τους όταν είναι πιο παραγωγικοί. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι εργάζονται καλύτερα νωρίς το πρωί, ενώ άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα το βράδυ. Βέβαια αυτό εξαρτάται από τη φύση της εργασίας καθώς παρόλο που η εξ αποστάσεως εργασία είναι εφικτή σε κάποιους τομείς, εξυπηρετούν συγκεκριμένες ώρες εργασίας.

Επιπλέον αρκετοί εργαζόμενοι αισθάνονται ότι στον δικό τους χώρο έχουν λιγότερους περισπασμούς από το γύρω περιβάλλον και έτσι αισθάνονται πιο παραγωγικοί, ολοκληρώνοντας εργασίες γρηγορότερα και με λιγότερα λάθη. "Το αντικείμενο της δουλειάς μου είναι τέτοιο που χρειάζομαι απόλυτη ησυχία για έμπνευση και συγκέντρωση, κάτι που έχω εργαζόμενη από το σπίτι", αναφέρει η Γεωργία που εργάζεται για την Zisopoulos.

Καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Μια πρόσφατη μελέτη της Slack διαπίστωσε ότι η ευελιξία είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι έλκονται από το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ευκολότερη σε μια ευέλικτη ρύθμιση ωραρίου εργασίας. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο του εργασιακού τους προγράμματος, μπορούν να βρουν χρόνο για να ασχοληθούν με την προσωπική τους ζωή, είτε πρόκειται για μια δουλειά, είτε για να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο, είτε γιατί πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι για μια παράδοση ή εργασίες. Έχοντας μικρά παιδιά η Γεωργία μας λέει: "Αισθάνομαι ότι έχω περισσότερο έλεγχο στο πρόγραμμα των παιδιών μου εργαζόμενη από το σπίτι. Παρόλο που υπάρχει φροντιστής για τον μικρό μου γιο, 2 ετών, βρίσκονται αρκετά κοντά και αισθάνομαι ότι οτιδήποτε και αν συμβεί, μπορώ να είμαι δίπλα του. Με αυτόν τον τρόπο έχει εναρμονιστεί η επαγγελματική με τη προσωπική ζωή μου και σε περίπτωση ασθένειας κάποιου μέλους της οικογένειας υπάρχει η δυνατότητα πιο ευέλικτου ωραρίου".

Μείωση της έκθεσης σε ασθένειες

Αυτή η διαπίστωση προέκυψε κυρίως μετά την πανδημία με τον covid-19, καθώς πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν για την υγεία και την ασφάλειά των ίδιων και των οικείων τους, ειδικά όταν πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εργασία τους. Λιγότεροι άνθρωποι στο χώρο εργασίας μειώνουν την πιθανότητα ένας ασθενής εργαζόμενος να κολλήσει τους υπόλοιπους. Και δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως στο πλαίσιο των περισσότερων υβριδικών μοντέλων εργασίας, ένας άρρωστος εργαζόμενος μπορεί να μείνει εξ ολοκλήρου στο σπίτι. "Αισθάνομαι πιο προστατευμένη εργαζόμενη εξ αποστάσεως. Λόγω covid-19 προστατεύω εμένα και τους οικείους μου που μένουμε στο ίδιο σπίτι", αναφέρει η Μαρία Τ.

Εξοικονόμηση δαπανών

  • Για ακίνητα

Σε ένα υβριδικό εργασιακό μοντέλο, λιγότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο χώρο εργασίας. Για ορισμένες εταιρείες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επενδύσουν σε ακίνητα, όπως επίσης και μείωση πάγιων εξόδων των ακινήτων.

  • Για μεταφορές

Οι πωλήσεις σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω κάποιας πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης ή μέσω τηλεφώνου. Έτσι μια εταιρεία μπορεί να μειώσει έξοδα για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και φαγητό σε πωλητές.

Προσλάβετε κατάλληλους ανθρώπους από όλο τον κόσμο

Σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, μια εταιρεία μπορεί να προσλάβει τον υπάλληλο που έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα απ’ όπου κι αν βρίσκεται. Η πρόσβαση σε μια ευρύτερη αγορά εύρεσης εργαζομένων, σημαίνει ότι μια εταιρεία μπορεί να προσλάβει άτομα με εξειδικευμένες δεξιότητες. Αυτό μπορεί να προσδώσει στην επιχείρηση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να την βοηθήσει να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Φυσικά υπάλληλοι από άλλες χώρες ή και ηπείρους σημαίνει και κάποιες ιδιαιτερότητες όσων αφορά στην σύναψη συμβάσεως εργασίας αλλά και φορολόγησης.

Τα μειονεκτήματα της υβριδικής εργασίας

unhappy-hybrid-worker

Η απομακρυσμένη εργασία δεν ταιριάζει σε όλους

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να μην ταιριάζει στην προσωπικότητα ή τις ικανότητες του καθενός. Ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να προτιμούν τη ρουτίνα και τη δομή που τους παρέχει η εργασία σε περιβάλλον γραφείου. Ορισμένοι υπάλληλοι μπορεί να προτιμούν την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τον προϊστάμενό τους. Η Ράνια προϊσταμένη του τμήματος Service της Zisopoulos έχει εργαστεί εξ αποστάσεως αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες. "Επειδή η φύση της δουλειάς μου χρειάζεται άμεση επαφή με τους τεχνικούς στην 1η καραντίνα που χρειάστηκε να εργαστώ από το σπίτι δυσκολεύτηκα αρκετά. Η παραμικρή επικοινωνία γινόταν τηλεφωνικά με τους τεχνικούς πράγμα που δημιουργούσε καθυστέρηση στην διαχείριση της καθημερινότητας μας. Η άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη είναι προτεραιότητα μου και στην προκειμένη περίπτωση ζορίστηκα καθώς ένιωθα ότι δεν είχα τον έλεγχο της κατάστασης. Καθυστερούσα να λάβω απαντήσεις, δε μπορούσα να βοηθήσω άμεσα έναν τεχνικό που μπορεί να χρειαζόταν υποστήριξη και είχαμε ένα πίσω μπρος πληροφορίας. Δεν μου άρεσε καθόλου και στην 2η καραντίνα ζήτησα να εργαστώ δια ζώσης."

Και η Ευλαμπία που εργάζεται στο λογιστήριο της Zisopoulos, πέραν των πρακτικών θεμάτων που την εξυπηρετεί η δια ζώσης εργασία αναφέρει ότι " Ένα 50% είναι και το ψυχολογικό κομμάτι και η επαφή με τους συναδέλφους, έχω την ανάγκη να συναναστρέφομαι με ανθρώπους και όταν εργάζομαι από το σπίτι αισθάνομαι απομονωμένη". Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας τους εργαζόμενους με αναπηρία. Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υποστήριξη που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν την δυνατότητα ησυχίας στον χώρο τους για να δουλέψουν αποδοτικά. Άλλοι μπορεί να μην έχουν τον απαιτούμενο φυσικό χώρο για να δημιουργήσουν έναν κατάλληλο χώρο εργασίας.

Κόστος εγκατάστασης συστημάτων

Αρχικά η επιχείρηση θα πρέπει να έχει στήσει τις διαδικασίες, δίκτυο και λογισμικό της έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι. Επιλογές όπως λογισμικά ERP, CRM κλπ, ανάλογα τη φύση της εταιρείας, όπως επίσης συστήματα δικτύων DNS ή Cloud, που επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία σε συνδυασμό με επιλογές ασφάλειας. Η Μαρία, Managing Director της Zisopoulos λέει "Ευτυχώς η εταιρία είχε επενδύσει σε cloud εφαρμογές ERP, CRM από το 2009 - γεγονός που μας επέτρεπε να εργαστούμε απομακρυσμένα εδώ και χρόνια. Επίσης εν μέσω covid προχωρήσαμε και σε virtual τηλεφωνικό κέντρο ώστε να καλύπτονται απομακρυσμένα οι ανάγκες της επιχείρησης από την οικία του κάθε υπαλλήλου. Όλα τα αναφερόμενα μας έκαναν τη ζωή πιο εύκολη ωστόσο δε παύει να είναι μια δύσκολη κατάσταση. Διαδικασίες έπρεπε να επανπροσδιοριστούν, το προσωπικό να ξανα εκπαιδευτεί και νέες υπηρεσίες να αναζητηθούν. Όλα τα αναφερόμενα προφανώς θέλουν χρόνο, υπομονή και προφανώς χρήματα."

Η πρόσβαση στην τεχνολογία και τις εφαρμογές μπορεί να διαφέρει από το γραφείο στο σπίτι

Ο εργαζόμενος στο σπίτι ενδέχεται να μην αισθάνεται άνετα καθώς δεν έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια που του παρέχονται στην εργασία του με φυσική παρουσία. Υπολογιστής, εκτυπωτής, αναλώσιμα κλπ. Είναι σημαντικό ο εργαζόμενος να έχει ή να του παρέχει η επιχείρηση τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον χώρο εργασίας του απομακρυσμένα, ώστε να αισθάνεται το ίδιο παραγωγικός όσο και στο φυσικό χώρο εργασίας του.

Δυσκολότερη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο

Καθώς ενδέχεται εταιρείες να έχουν υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας με κυλιόμενα ωράρια ή ελεύθερα ωράρια στους υβριδικούς εργαζόμενους, υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία ή επίλυση άμεσων αναγκών. Όπως αναφέρει η Μαρία Τ. ¨Με δυσκολεύει αρκετές φορές η επικοινωνία με συναδέλφους καθώς νιώθω ότι έχει επεκταθεί ο χρόνος ανταπόκρισης"

Ήρθε η Υβριδική Εργασία για να μείνει;

Αν εταιρείες αλλά και εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους βολεύει αυτός ο τρόπος εργασίας τότε ναι…

Τα πλεονεκτήματα την απομακρυσμένης εργασίας για κάποιον εργαζόμενο μπορεί να είναι μειονεκτήματα για έναν άλλον.

Η ελευθερία που μπορεί να αισθάνεται ένας εργαζόμενος στο σπίτι μπορεί να τον αποσπά από την εργασία του. Θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια που βοηθούν σε μια πιο παραγωγική εργασιακή ημέρα. Η Μαρία Τ. προϊσταμένη πωλήσεων στην Zisopoulos, χρειάστηκε χρόνο για να διαμορφώσει το χώρο της και ενώ στην αρχή δυσκολευόταν πλέον αναφέρει "Προτιμώ την εξ αποστάσεως εργασία".

Επιπλέον χρειάζεται η πειθαρχία που έχει ένας υπάλληλος στο φυσικό χώρο εργασίας του να είναι η ίδια και όταν δουλεύει από το σπίτι.

Είναι σημαντικό ο εργαζόμενος αλλά και η εταιρεία στην οποία εργάζεται να αισθάνονται αμφίδρομη ικανοποίηση από αυτό το μοντέλο. Η άποψη από την πλευρά ενός εργοδότη, της Μαρίας είναι: "Η υβριδική εργασία θέλει οργάνωση - τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Αν έλεγα ότι όλα κυλάνε ρόδινα θα σας έλεγα ψέματα. Αλλάζει η φύση του ελέγχου (σε οποιαδήποτε μορφή) και θέλει τροποποιήσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην διοίκηση. Εν μέσω covid που έλειπαν σχεδόν όλοι ζορίστηκα - γιατί ήταν πολλά τα απομακρυσμένα μέτωπα. Τώρα όμως που δυο υπάλληλοι δουλεύουν σχεδόν εξ ολοκλήρου απομακρυσμένα και κάποιοι άλλοι ενίοτε, δεν αλλάζει κάτι για εμένα... Έχω βρει τον τρόπο να προσαρμοστώ και τα εργαλεία που να υποστηρίζουν το επίπεδο και την ποιότητα υπηρεσίας που επιθυμώ."

Δεν είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει σε όλους τους κλάδους επιχειρήσεων ή και σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Ωστόσο είναι ένα μοντέλο που πολλές επιχειρήσεις υιοθετούν και επεκτείνεται σε διάφορες θέσης εργασίας που μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ήταν "προνόμιο" ΙΤ παρόχων υπηρεσιών.

Σε τι βαθμό μπορεί να εφαρμοστεί, εξαρτάται από τον κλάδο εργασίας.

Μην παραλείψεις να κάνεις μια εγγραφή στο newsletter για να είσαι up to date για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Αξιοπιστία σε σωστό χρόνο

Μακρής Σ. - Μαραγκός Α. Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler