Πως η χαμηλή τιμή αγοράς ενός φωτοτυπικού μπορεί να αυξήσει τα εκτυπωτικά κόστη σε μια επιχείρηση

Πως η χαμηλή τιμή αγοράς ενός φωτοτυπικού μπορεί να αυξήσει τα εκτυπωτικά κόστη σε μια επιχείρηση

Βρήκα πολυμηχάνημα σε super χαμηλή τιμή! Τέλεια!!! Super ευκαιρία!!!

Περίμενε… Μήπως να πάρεις μια αναπνοή και να το σκεφτείς λίγο καλύτερα καθώς είναι μια σημαντική επένδυση που θα σε βοηθήσει στην ομαλή ροή της καθημερινότητας σου στο γραφείο;

Έλεγξε τις ανάγκες σου, στο 'χω ξαναπεί:

Όταν το μοναδικό κριτήριο παραμένει η τιμή κτήσης του εξοπλισμού μπορεί να σου ξεφύγουν τα εξής:

  1. Το λειτουργικό κόστος

  2. Το κόστος συντήρησης

τα οποία μπορούν να σου αυξήσουν τα εκτυπωτικά κόστη στην επιχείρησή σου.

(συνολικό κόστος ιδιοκτησίας = κόστος αγοράς + λειτουργικό κόστος + κόστος συντήρησης)

Ας δούμε αναλυτικότερα πως η χαμηλή τιμή κτήσης του εξοπλισμού μπορεί να επηρεάσει:

Λειτουργικό κόστος

replacing_toner

Συμβαίνει συχνά όταν ένας εκτυπωτής ή φωτοτυπικό μηχάνημα είναι φθηνό τότε η τιμή των αναλωσίμων του, δηλαδή τα toner ή τα μελάνια, να είναι υψηλή.

Μπορεί λοιπόν να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα στην αγορά του εξοπλισμού στην πορεία όμως ξοδεύεις περισσότερα καθώς τα αναλώσιμα μπορεί να κοστίζουν όσο και το 1/3 της τιμής κτήσης του μηχανήματος . Και αν οι εκτυπώσεις σου είναι απαιτητικές, όσων αφορά τα χρώματα, την κάλυψη και την ανάλυση εκτύπωσης, τότε η αντικατάσταση των μελανιών ή toner θα είναι συχνότερη καθώς το μηχάνημα καταναλώνει "καύσιμο".

Ένα χαρακτηριστικό που είναι επίσης σημαντικό είναι ο αριθμός εκτυπώσεων. Κάθε μελάνι ή toner σου δίνει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκτυπώσεων τον οποίο τον αναγράφει στην περιγραφή πχ. yield 2500 ή yield 15000.

Προσοχή: Ο εκτιμώμενος αριθμός εκτυπώσεων αναφέρεται σε εκτυπώσεις με 5% κάλυψη σελίδας.

Εάν εσύ υπερβαίνεις το 5% στην κάλυψη της σελίδας, καθώς έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις στις εκτυπώσεις σου, τότε θα χρειάζεσαι συχνότερες αλλαγές, με αποτέλεσμα την αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Επομένως αυτό που πρέπει να ελέγξεις πριν αγοράσεις έναν φθηνό πολυμηχάνημα ή εκτυπωτή είναι το κόστος αναλωσίμων.

  • Ποιός ο εκτιμώμενος αριθμός σελίδων;

  • Το κόστος ανά σελίδα (Υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό σελίδων με το κόστος αγοράς του μελανιού ή toner)

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να ανακαλύψεις τα συμβατά αναλώσιμα που έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή.

Προσοχή!

  • Στα συμβατά μελάνια δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο εκτιμώμενος αριθμός εκτυπώσεων

  • Η ποιότητα εκτύπωσης μπορεί να μην είναι ανάλογη του αυθεντικού μελανιού. Ξεθωριασμένα χρώματα, μουντζούρες, σκιές κλπ.

  • Συμβατά αναλώσιμα χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να επηρεάσουν άλλα μέρη του μηχανήματος με αποτέλεσμα να αυξάνεις τις πιθανότητες επισκευής ή στην χειρότερη την αντικατάσταση του μηχανήματος.

Κόστος συντήρησης

replacing_toner

Οι ανάγκες εκτύπωσης καθορίζουν το μηχάνημα που θα επιλέξεις. Ένας καλός τρόπος λοιπόν για να ελέγξεις τον όγκο των εκτυπώσεων και την κάλυψη αντιγράφου είναι να δεις πόσες εκτυπώσεις κατά μέσο όρο έχεις για έναν μήνα. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τον εξοπλισμό που εσένα εξυπηρετεί.

Παράδειγμα: αν εκτυπώνεις 2000 αντίγραφα ανά μήνα, σοφό θα ήταν να επιλέξεις έναν εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα του οποίου τα αναλώσιμα τυπώνουν πάνω από τα αναφερόμενα αντίγραφα ώστε να αποφύγεις τις συχνές αντικαταστάσεις αυτών.

Εάν επιλέξεις κάτι μόνο βάση τιμής ενδέχεται να μην σε καλύπτει και η ταχύτητα εκτύπωσης. Αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημα μπορεί να επιβαρυνθεί καθώς θα είναι σε λειτουργία για περισσότερο χρόνο ώστε να ολοκληρωθούν εκτυπώσεις, η φθορά θα είναι μεγαλύτερη καθώς επιβαρύνεται περισσότερο το οποίο στην συνέχεια συνεπάγεται σε περισσότερα service ή βλάβες.

Κάθε εκτυπωτής ή πολυμηχάνημα θα σε προειδοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα για service. Δηλαδή την αλλαγή κάποιου ανταλλακτικού λόγω φθοράς. Εάν έχεις ένα μηχάνημα μικρών ταχυτήτων σε σχέση με τον απαιτούμενο όγκο εκτυπώσεων τότε αυτά τα service θα είναι πιο συχνά.

Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους συντήρησης.

Για να καταλάβεις πως λειτουργούν όλα τα παραπάνω θα σου δώσω ένα real life παράδειγμα στα αυτοκίνητα.

Έχεις ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού και πρέπει καθημερινά να διανύεις την απόσταση Αθήνα - Πάτρα. Μακροπρόθεσμα η χρήση αυτού του αυτοκινήτου δε θα σε εξυπηρετήσει καθώς καταναλώνει αρκετή βενζίνη και διανύει πολλά χιλιόμετρα γεγονός που αυξάνει το κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου - πιο συχνά service.

Εάν σε όλο αυτό και η ποιότητα του καυσίμου δεν είναι υψηλή τότε προσθέτεις άλλο ένα κερασάκι στην τούρτα !!.

Σε βοηθήσαμε;

Εάν ωστόσο έχεις ελέγξει ήδη τις εκτυπωτικές σου ανάγκες, τα λειτουργικά κόστη, τα κόστη συντήρησης και παρόλ’ αυτά έχεις ενδοιασμούς όσων αφορά την τιμή θα σου συνιστούσαμε να προχωρήσεις σε περαιτέρω έρευνα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι απόκτησης ενός εκτυπωτή ή φωτοτυπικού μηχανήματος με τις προδιαγραφές που το χρειάζεσαι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Κι εδώ πρέπει να προσέξεις την χαμηλή τιμή. Έλεξγε τις ήδη υπάρχουσες εκτυπώσεις του μηχανήματος. Υποδηλώνουν την χρήση αυτού. Εάν το χρειάζεσαι μακροπρόθεσμα τότε δεν θα ήθελες να έχει πολλές εκτυπώσεις. Θα παρουσιάζει συχνότερα βλάβες και θα χρειάζεται περισσότερα service. Σαν τα χλμ του αυτοκινήτου περίπου..

Εάν όλα αυτά σου κίνησαν την περιέργεια και χρειάζεσαι βοήθεια για να βρεις το κατάλληλο μηχάνημα συμπλήρωσε το σύντομο ερωτηματολόγιο προδιαγραφών ώστε να σου προτείνουμε μηχανήματα ειδικά για σένα, χωρίς καμία δέσμευση!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Έχετε καταφέρει να γίνετε συνώνυμο του επαγγελματισμού και της εξυπηρέτησης, είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε συνεργάτες!

Φωτιάδου Στ.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler