Ασπρόμαυρο Φωτοτυπικό Μηχάνημα ή Έγχρωμο Φωτοτυπικό Μηχάνημα

Ασπρόμαυρο Φωτοτυπικό Μηχάνημα ή Έγχρωμο Φωτοτυπικό Μηχάνημα

Ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα είναι αυτό που παράγει ασπρόμαυρες εκτυπώσεις ενώ έγχρωμο είναι αυτό που παράγει και έγχρωμες αλλά και ασπρόμαυρες εκτυπώσεις.

Αυτή είναι η βασική και φαινομενική διαφορά

Εάν σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα νέο φωτοτυπικό μηχάνημα, πολυμηχάνημα ή εκτυπωτή, τότε ένα από τα βασικά κριτήρια αγοράς είναι αν θέλεις να είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο;



full screen

Ποιές είναι όμως οι διαφορές μεταξύ απρόμαυρου ή έγχρωμου φωτοτυπικού μηχανήματος;

Τί πρέπει να προσέξεις;

Πώς μια φαινομενικά ασήμαντη επιλογή μπορεί να επηρεάσει τα εκτυπωτικά κόστη στην επιχείρηση ή στο γραφείου σου;

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Ευελιξία Χρώματος
  2. Κόστος αγοράς
  3. Ταχύτητα Εκτύπωσης
  4. Λειτουργικό κόστος
  5. Φυσικές διαστάσεις

Έχουμε συντάξει ένα άρθρο με τις διαφορές μεταξύ ασπρόμαυρου και έγχρωμου φωτοτυπικού μηχανήματος έτσι ώστε βάση των αναγκών σου να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα.

1. Ευελιξία Χρώματος

Με ένα έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Μπορείς να εκτυπώσεις σχεδόν οτιδήποτε θέλεις, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, διαφημιστικών φυλλαδίων, εγχειριδίων, χάρτες, εικόνες κλπ.

Φυσικά μπορείς εύκολα να εκτυπώσεις ασπρόμαυρα έγγραφα όπως θα έκανες με ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα.

Επιπλέον, η έγχρωμη εκτύπωση κάνει τις εκτυπώσεις σου να φαίνονται πιο εντυπωσιακές καθώς με τη συνοδεία ειδικού χαρτιού μπορείς να αυξήσεις την ποιότητα αποτύπωσης.

Φαντάσου να κρατούσες ένα φυλλάδιο που προωθεί ένα συγκεκριμένο προϊόν μόνο για να δεις ότι είναι τυπωμένο ασπρόμαυρα 😋🤔. Εάν λοιπόν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή των πελατών σου, προτίμησε ένα έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα.

Από την άλλη πλευρά, οι ασπρόμαυροι εκτυπωτές περιορίζονται στην εκτύπωση μόνο ασπρόμαυρων εγγράφων ωστόσο έχουν την δυνατότητα να παράγουν 256 αποχρώσεις του γκρι.

Fact: Εάν υπάρχουν εικόνες μέσα στα έγγραφα που απαιτούν από τον αναγνώστη να διακρίνει κάθε χρώμα, ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα σίγουρα δεν θα είναι αποτελεσματικό.

Επομένως αυτό που πρέπει να διερωτηθείς είναι πόσο απαραίτητες σου είναι οι έγχρωμες εκτυπώσεις;

Περιέχουν τα έγγραφά σου εικόνες; Εκτυπώνεις διαφημιστικό υλικό; Χρειάζεται να επιδείξεις διαφορές;

2. Κόστος αγοράς

Το κόστος αγοράς ενός ασπρόμαυρου φωτοτυπικού μηχανήματος είναι σίγουρα πιο μικρό από ένα αντίστοιχο έγχρωμο.

Αυτό συμβαίνει καθώς η τεχνολογία, τα αναλώσιμα και τα ανταλλακτικά που υπάρχουν στο εσωτερικό ενός έγχρωμου φωτοτυπικού μηχανήματος για την μεταφορά χρώματος στο χαρτί είναι συνήθως περισσότερα και πιο περίπλοκα σε σχέση με ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το κόστος του μηχανήματος.

3. Ταχύτητα Εκτύπωσης

Κατά γενική ομολογία, εάν συγκρίνεις ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα με ένα έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα με τα ίδια χαρακτηριστικά πέραν της έγχρωμης ή ασπρόμαυρης εκτύπωσης, ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα συνήθως είναι πιο γρήγορο.

Κι όταν λέμε πιο γρήγορο αναφερόμαστε στον αριθμό των σελίδων που μπορεί να παράξει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, πολυμηχάνημα ή εκτυπωτής το λεπτό.

Συμπέρασμα; Εάν είσαι 100% σίγουρος ότι δεν χρειάζεται να εκτυπώσεις έγχρωμα έγγραφά, χρησιμοποίησε έναν ασπρόμαυρο μηχάνημα για γρήγορες ταχύτητες εκτύπωσης.

4. Λειτουργικό κόστος - Κόστος toner

Οι τιμές των toner για ασπρόμαυρα φωτοτυπικά είναι σίγουρα πιο χαμηλές απ’ ότι για ένα έγχρωμο.

Σε ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα χρειάζεται ένα δοχείο toner ενώ σε ένα έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα χρειάζονται παραπάνω από ένα (black, yellow, magenta, cyan), άρα μεγαλύτερο κόστος ανεφοδιασμού του φωτοτυπικού μηχανήματος. Ανάλογα είναι και τα ανταλλακτικά μέρη που συμβάλλουν άμεσα στην παραγωγή αντιγράφων, όπως πχ τα drum, developer και transfer belt.

Αντικατάσταση Toner σε Triumph Adler Πολυμηχάνημα Αντικατάσταση Toner σε Kyocera Φωτοτυπικό Μηχάνημα Αντικατάσταση Toner σε Ricoh Φωτοτυπικό Μηχάνημα

Δες εδώ οδηγούς χρήσης για το φωτοτυπικό μηχάνημα σου.

5. Φυσικές διαστάσεις

Οι διαστάσεις διαφέρουν. Αυτό παρατηρείται σε μικρότερα φωτοτυπικά μηχανήματα, πολυμηχανήματα ή εκτυπωτές τεχνολογίας laser εκτύπωσης.

Τα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με περισσότερα εξαρτήματα και θέσεις toner από τα ασπρόμαυρα και αυτό συνήθως επηρεάζει και τις διαστάσεις τους.

Τα ασπρόμαυρα φωτοτυπικά μηχανήματα πάλι επειδή διαθέτουν πιο "συμμαζεμένη" τεχνολογία, έχουν πιο συμπαγή όγκο σε σχέση με τα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα και για αυτόν τον λόγο είναι ελαφρύτερα και πιο εύκολα στην μετακίνηση.

Επομένως συγκρίνοντας ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα με ένα έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα δεν είναι και τόσο σημαντικό πιο υπερτερεί έναντι του άλλου αλλά πρακτικά τι είναι ιδανικό για την επιχείρηση ή το γραφείο σου…

Εάν σε ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος συντήρησης και η ταχύτητα τότε σίγουρα το ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα είναι κατάλληλο για εσένα.

Χρειάζεσαι χρώμα στις εκτυπώσεις σου; Έχεις σκεφτεί να επεκτείνεις τις δραστηριότητές σου, παράγοντας διαφημιστικό υλικό ή κάποιο εγχειρίδιο, το οποίο έως τώρα ανέθετες σε κάποιο τυπογραφείο;

Εάν π.χ. έχεις Φροντιστήριο και θέλεις να φτιάξεις διαφημιστικά φυλλάδια με πακέτα προσφορών, δεν θα ήταν ιδανικό να έχεις ένα έγχρωμο φωτοτυπικό; Επιπλέον την υπόλοιπη περίοδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις έγχρωμες εκτυπώσεις για την ύλη και τις σημειώσεις που παρέχεις στους μαθητές σου, που θα τραβήξουν φυσικά και την προσοχή των γονέων.

Tότε σίγουρα με ένα έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα θα κάνεις την διαφορά….

Είναι κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις πριν καταλήξεις στην τελική σου απόφαση. Απαντώντας στις ερωτήσεις αυτού του quiz (χωρίς καμία δέσμευση) ίσως καταλήξεις στην επιλογή φωτοτυπικού μηχανήματος πιο γρήγορα.

Αν πάλι έχεις ακόμα ερωτήματα ή χρειάζεσαι περισσότερες διευκρινήσεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας

  • messenger

  • email

  • Πάρε μας ένα τηλέφωνο: +30 25210 81 431 / +30 6981 030899

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άψογη επικοινωνία, άμεση εξυπηρέτηση!

Μπάλλας - Παπαδόπουλος Ο.Ε.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler