Συχνές βλάβες υπολογιστών σε επιχειρήσεις και πώς να τις αποφύγεις

Συχνές βλάβες υπολογιστών σε επιχειρήσεις και πώς να τις αποφύγεις

Πoια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα πληροφορικής που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση; Πόσο συχνά συμβαίνουν; Πόσο επηρεάζουν την καθημερινότητα στο γραφείο;

Γρήγορη Περιήγηση

  1. Κακή (ή ανύπαρκτη) ασφάλεια δικτύου
  2. Έλλειψη επαγγελματικής ή εξειδικευμένης εμπειρίας
  3. Παλιά τεχνολογία
  4. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας
  5. Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης για κινητές συσκευές
  6. Unplugged: Ποιο καλώδιο πηγαίνει πού;
  7. Κακή εκτίμηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο
  8. Προβλήματα υλικού ή λογισμικού
  9. Πάρα πολλοί υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες
  10. Έλλειψη σχεδίου ΙΤ

Τα προβλήματα μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο η αργή απόδοση ή τόσο δραστικά όσο η περιβόητη "μπλε οθόνη θανάτου". Πολλά από αυτά μπορούν να επιλυθούν με μια απλή επανεκκίνηση του υπολογιστή.


full screen

Όσο περισσότερα γνωρίζεις για αυτά τα προβλήματα πληροφορικής, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τα ελέγξεις και να τα επιλύσεις.

Προβλήματα υπολογιστών και τεχνολογικά ζητήματα είναι βέβαιο ότι θα συμβούν, ακόμη και αν διαθέτεις μια έμπειρη ομάδα πληροφορικής. Είναι έξυπνη ιδέα να διδαχθείς μερικές βασικές δεξιότητες υποστήριξης πληροφορικής που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να λύσεις τα πιο συνηθισμένα προβλήματα πληροφορικής.

Τώρα, ας δούμε μερικά από αυτά τα κοινά προβλήματα πληροφορικής και ας ρίξουμε μια ματιά στις πιθανές λύσεις!

Κοινά προβλήματα πληροφορικής: Κινδυνεύει η επιχείρησή σου;

Ακόμη και αν διαθέτεις την καλύτερη ομάδα πληροφορικής και τις πιο ασφαλείς βάσεις δεδομένων στον κόσμο, η επιχείρησή σου πιθανότατα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά μπορεί να μην έχεις τόσο μεγάλο έλεγχο του δικτύου και των Servers όσο νομίζεις ότι έχεις.

Είναι σημαντικό να επενδύσεις λίγο από τον χρόνο σου στη γνώση και την κατανόηση της τεχνολογίας του γραφείου σου. Όσο περισσότερα γνωρίζεις για τα συνήθη προβλήματα πληροφορικής, τόσο καλύτερα θα είσαι σε θέση να τα αποτρέψεις από το να συμβούν!

1. Κακή (ή ανύπαρκτη) ασφάλεια δικτύου

Η ασφάλεια δικτύου είναι σημαντική είτε η εταιρεία σου είναι μεγάλη, είτε είναι μικρομεσαία και απασχολεί 5 υπαλλήλους.

Οι hackers δεν κάνουν διακρίσεις και πολλές φορές στοχεύουν σε μικρές επιχειρήσεις καθώς η ασφάλεια εκεί είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις προληπτικά και μπορείς να λάβεις μέτρα ώστε να διασφαλίσεις ότι το δίκτυο και οι τεχνολογικές συσκευές σου προστατευμένες.

Βεβαιώσου ότι οι υπάλληλοί σου είναι καλά εκπαιδευμένοι στις αρχές της ασφάλειας, ότι το τείχος προστασίας της εταιρείας σου είναι ενεργοποιημένο, ότι για όλα τα δεδομένα της εταιρείας έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας και φρόντισε να ανανεώνεις τους κωδικούς πρόσβασης.

2. Έλλειψη επαγγελματικής ή εξειδικευμένης εμπειρίας

Έχεις ακούσει ποτέ για τις Υπηρεσίες Διαχειριζόμενης Πληροφορικής; Το γεγονός ότι αναθέτεις σε εξωτερικούς συνεργάτες τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες πληροφορικής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πρέπει να διαθέτεις ένα τμήμα πληροφορικής.

Ένας έμπειρος και καταρτισμένος πάροχος υπηρεσιών διαχειριζόμενης πληροφορικής μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και να παρακολουθεί τη φιλοξενία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδων, την αποθήκευση δεδομένων, τη συντήρηση των Servers και δικτύων και πολλά άλλα.

3. Παλιά τεχνολογία

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αποτυγχάνουν τα συστήματα πληροφορικής και να μην διαθέτεις τους πόρους για να τα διορθώσεις λόγω του πόσο ξεπερασμένα είναι.

Ο τρόπος επίλυσης αυτό του κοινού προβλήματος πληροφορικής, είναι η προμήθεια καινούργιου hardware και η γρήγορη εγκατάσταση αυτού.

Όσο πιο ενημερωμένα και νεότερα είναι τα συστήματα πληροφορικής, τόσο λιγότερα προβλήματα πληροφορικής θα υπάρχουν τώρα και στο κοντινό μέλλον.

4. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Ωχ...

Πηγαίνεις στη δουλειά σου το πρωί της Δευτέρας και ανακαλύπτεις ότι όλα τα δεδομένα σου έχουν χαθεί. Αυτό μπορεί να προκληθεί από υπερφορτωμένους Servers.

Τι κάνεις;

Εάν έχεις ήδη ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, συνεχίζεις κανονικά την εργασία σου.

Αν όχι…λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά τα έχασες όλα

Επομένως ένα σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων είναι κάτι που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας.

5. Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης για κινητές συσκευές

Οι κινητές συσκευές (επαγγελματικές ή προσωπικές), όπως τα smartphones και τα tablets, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης, ειδικά αν κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες κι έχουν πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο.

Βεβαιώσου ότι όλοι οι χρήστες κινητών συσκευών προστατεύουν τις συσκευές τους με κωδικό πρόσβασης (αλλάζοντάς τους τακτικά), κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους και εγκαθιστούν εφαρμογές ασφαλείας. Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή της κλοπής πληροφοριών από εγκληματίες ενώ η κινητή συσκευή βρίσκεται σε δημόσια δίκτυα.

Δεδομένου ότι οι συσκευές αυτές είναι φορητές, φρόντισε να ορίσεις διαδικασίες αναφοράς για τις χαμένες ή κλεμμένες συσκευές και να τις κοινοποιήσεις στο προσωπικό.

6. Unplugged: Ποιο καλώδιο πηγαίνει πού;

Οι περισσότεροι εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και υπολογιστές προσφέρουν διαφορετικές λειτουργίες. Με την αύξηση των λειτουργιών αυξάνεται και ο αριθμός των καλωδίων που συνδέονται σε ένα μηχάνημα.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα εξωτερικά καλώδια που συνδέονται στο μηχάνημά σας είναι απλά και συνήθως αποτελούνται από:

Μαθαίνοντας ποιο καλώδιο συνδέει τι, μπορείς να επιλύσεις τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν ως αιτία αυτά.

7. Κακή εκτίμηση της ασφάλειας στο διαδίκτυο

Ασφάλεια, ασφάλεια, ασφάλεια, ασφάλεια!

Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά αυτό!

Η σωστή κρίση κατά τη χρήση του διαδικτύου είναι σημαντική για την προστασία μιας εταιρείας.

Όταν λαμβάνεις μηνύματα με τη μορφή email ή σου εμφανίζονται ανοίγοντας μια ιστοσελίδα όπως το παρακάτω:

"ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Είσαι ο 1.000.000 επισκέπτης στην ιστοσελίδα μας! Κάντε κλικ εδώ για να διεκδικήσετε το βραβείο των 1.000.000 ευρώ", ΠΡΟΣΕΧΕ!

Διαφημίσεις όπως αυτή είναι γεμάτες κακόβουλο λογισμικό και μπορούν να θέσουν τον υπολογιστή σου και συνεπώς την εταιρεία σου σε υψηλό κίνδυνο ασφάλειας.

Μάθε λοιπόν να κρίνεις τη σχετική ασφάλεια ενός ιστότοπου, αποφεύγοντας εκείνους που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή σου.

8. Προβλήματα υλικού ή λογισμικού

Έχεις βαρεθεί να βλέπεις μηνύματα αποτυχίας ή σφάλματος του συστήματος; Όταν πρόκειται για λογισμικό ή και υλικό, δεν είναι μυστικό ότι δεν είναι θέμα του "αν" θα χαλάσει, αλλά του "πότε".

Δυστυχώς, όταν χαλάσει, μια απλή επανεκκίνηση δεν πρόκειται να το διορθώσει. Εάν δεν έχεις τους απαραίτητους πόρους που υπάρχουν για την αντικατάσταση και την επισκευή του λογισμικού, αντιμετωπίζεις μια σημαντική απώλεια.

Πολλές επιχειρήσεις ξεχνούν ότι όλες οι τεχνολογικές συσκευές έχουν διάρκεια ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένες μπορεί να φαίνονται.

Μάθε τον κύκλο ζωής όλων των συσκευών πληροφορικής και προγραμμάτισε την ώρα για συντήρηση ή αντικατάσταση. Αν δεν έχεις ήδη αναθέσει το κομμάτι αυτό σε εξωτερικούς συνεργάτες, εξέτασε το ενδεχόμενο να το κάνεις.

9. Πάρα πολλοί υπάλληλοι έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες

Είναι σημαντικό όλοι οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία να είναι εξοπλισμένοι με τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς και πληροφορίες δικτύου.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο στα συγκεκριμένα συστήματα δεδομένων που χρειάζονται για τα συγκεκριμένα εργασιακά τους καθήκοντα και καλό θα ήταν να μην εγκαθιστούν οποιοδήποτε λογισμικό χωρίς την άδεια του ΙΤ.

10. Έλλειψη σχεδίου ΙΤ - Τεχνολογίας Πληροφορικής

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία μπορείς να προετοιμαστείς όταν πρόκειται για την πληροφορική, αλλά όχι όταν πρόκειται για παραβίαση της ασφάλειας ή φυσική καταστροφή. Εδώ είναι που ένα σχέδιο πληροφορικής και μια ομάδα διαχειριζόμενων υπηρεσιών πληροφορικής είναι χρήσιμα.

Η εξωτερική ανάθεση των αναγκών πληροφορικής της εταιρείας είναι μια κίνηση που απαιτεί προσεκτική εξέταση και προγραμματισμό. Το να εκπαιδευτείς και να εξοικειωθείς περισσότερο με τις διαχειριζόμενες υπηρεσίες πληροφορικής ωφελεί σημαντικά την επιχείρησή σου με περισσότερους από έναν τρόπους.

Οι διαχειριζόμενες υπηρεσίες πληροφορικής εξοικονομούν χρόνο για τους υπαλλήλους, εξοικονομούν χρήματα για την επιχείρηση, παρέχουν απομακρυσμένη παρακολούθηση για ένα ασφαλέστερο δίκτυο, φέρνουν ειδικούς σε θέματα και δίνουν ακόμη και πρόσβαση σε πιο προσαρμόσιμες υπηρεσίες.

Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα από αυτά τα έχεις ήδη στο μυαλό σου, απλώς δεν τα έχεις εφαρμόσεις στην επιχείρησή σου.

Η αλήθεια είναι ότι αποτρέποντας αυτά τα συνηθισμένα προβλήματα, μπορείς να γλιτώσεις και χρόνο αλλά και χρήμα!

Για να παραμείνεις ενημερωμένος σχετικά με αυτά τα θέματα μπορείς να εγγραφείς στο newsletter μας για περισσότερα tips που θα σε βοηθήσουν στην οργάνωση ολόκληρης της εταιρείας σου!

Άλλα άρθρα από το blog
(ή σχετικά άρθρα)

Zisopoulos Team

Άμεση εξυπηρέτηση και καλή ποιότητα υπηρεσιών

Ευαγγελάκος Ι.

97%

ικανοποιημένοι πελάτες βάσει στοιχείων έρευνας που πραγματοποιούμε μετά από κάθε συναλλαγή

Ricoh
Konica Minolta
Canon
Develop
HP
Kyocera
Triumph Adler